Fragmente din cea mai puternică rachetă spaţială chineză au căzut necontrolat pe Pământ. NASA acuză China de iresponsabilitate

Fragmente din cea mai puternică rachetă spaţială chineză au căzut necontrolat pe Pământ. NASA acuză China de iresponsabilitate
Rcheta chinezeasca, de sub controlo, a căzut în Oceanul Indian, în zona insulelor Maldive (FOTO: Twitter/The Aerospace Corporation)
Publicat: 31/07/2022, 13:05

NASA acuză China de lipsă de responsabilitate după ce o rachetă spațială lansată în urmă cu o săptămână a reintrat necontrolat în atmosfera Pământului și s-a dezintegrat deasupra Oceanului Indian. Mai mulți oficiali americani de la NASA au reproșat Beijingului că nu a transmis informații cu privire la această prăbușire potențial periculoasă. Agenția spațială chineză a făcut anunțul după ce segmentul de rachetă s-a prăbușit.

 Agenţia spaţială chineză a dezvăluit într-un comunicat publicat pe contul său de pe platforma online WeChat, coordonatele zonei în care s-a produs impactul: în Marea Sulu, la aproximativ 57 de kilometri depărtare de coastele estice ale insulei filipineze Palawan.

„Cea mai mare parte a dispozitivelor au fost distruse” în timpul reintrării în atmosferă, a transmis agenţia chineză, conform AFP, citat de Agerpres, referindu-se la racheta ce a fost utilizată duminica trecută pentru a lansa cel de-al doilea dintre cele trei module de care China are nevoie pentru a finalia viitoarea sa staţie spaţială, ce ar trebui să devină complet funcţională până la sfârşitul acestui an.

Conform The Guardian, racheta Long March 5B a fost folosită pentru a trimite în spațiu nava Wentian, în care se afla al doilea dintre cele trei module spațiale necesare finalizării stației spațiale chineze Tiangong. Segmentul care s-a prăbușit a avut peste 20 de tone, conform aceleiași surse.

Reintrarea în atmosferă a rachetei fusese anunţată cu câteva ore mai devreme de armata americană.

„Comandamentul Forţei Spaţiale confirmă că racheta Long March-5B a Republicii Populare Chineze şi-a făcut reintrarea în atmosferă deasupra Oceanului Indian pe 30 iulie”, a anunţat armata americană pe Twitter.

Agenţia spaţială malaeziană a precizat, la rândul ei, că a detectat mai multe fragmente desprinse din racheta chinezească în timp ce ardeau în atmosferă înainte să se prăbuşească în Marea Sulu, la nord-est de Insula Borneo.

„Deşeurile desprinse din rachetă au luat foc în timp ce intrau în spaţiul aerian terestru, iar deşeurile în flăcări au traversat spaţiul aerian malaezian, fragmentele putând fi detectate în mai multe zone, mai ales când au traversat spaţiul aerian de deasupra statului Sarawak”, a precizat agenţia malaeziană.

China a fost acuzată de iresponsabilitate de NASA

China „nu a oferit informaţii precise despre traiectoria rachetei sale Long March-5B”, a declarat, sâmbătă, pe Twitter, directorul NASA, Bill Nelson.

„Toate țările care au activitate în spațiu ar trebui să urmărească bunele practici deja stabilite și să transmită celorlalți aceste informații în prealabil pentru a permite ca riscurile să fie evaluate corect, mai ales pentru vehicule de tonaj mare, precum Long March 5B, care pot să antreneze riscuri semnificative de pierderi de vieți omenești și de distrugeri de proprietate privată”, a spus Nelson.

Reintrarea în atmosferă a unui vehicul spaţial degajă o cantitate imensă de căldură şi provoacă frecare cu aerul, iar fragmentele sale pot atunci să ardă şi să se dezintegreze, însă modulele mai mari, precum Long March-5B, prezintă riscul de a nu fi distruse integral la coborâre.

Racheta Long March-5B nu a fost concepută pentru a-şi controla coborârea de pe orbită, fapt care, la fel ca în cazul lansărilor precedente chineze, a suscitat un val de critici.

Deşeurile astfel rezultate pot să ajungă la suprafaţa Pământului şi să provoace pagube sau să facă victime omeneşti, deşi acest risc este scăzut, pentru că 70% din planeta noastră este acoperită de apă.

În 2020, deşeurile rezultate în urma reintrării în atmosferă a unei alte rachete din gama Long March s-au prăbuşit în sate din Coasta de Fildeş, provocând pagube materiale, dar fără să facă răniţi.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Israelul își pregătește răzbunarea pentru Iran: ce ținte sunt luate în vizor și când poate...
Ce se întâmplă în fosta vilă a lui Irinel Columbeanu! Vecinii sunt disperați, nu mai...
FOTO. Ea e gimnasta sexy căreia bărbații i-au cerut apa în care a făcut baie!
Demisii în lanț la o multinațională care le-a cerut angajaților să vină 5 zile pe...
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit...
Armata Română caută luptători de comando. Ce condiții trebuie să îndeplinească și ce salarii vor...
Israelul l-a declarat „persona non grata” pe secretarul general al ONU, Antonio Guterres https://tinyurl.com/4kk89pnf
Prințesa Diana și propunerea indecentă făcută de Mohamed Al Fayed: „A ieșit din biroul lui...
Trucul care te ajută să plătești mai puțin la gaze. Factura va fi mult mai...
Topul judeţelor în funcţie de salariul mediu. În Bucureşti se câştigă aproape dublu faţă de...
Ana-Maria Vasiliu l-a înșelat pe Gabriel?! Soacra a rupt tăcerea: "Nu te omoară nimeni degeaba"
Un bărbat a fost atacat de urs în plină zi, în județul Suceava! În ce...
Unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu. Dezvăluiri făcute de patronul azilului
Michael Schumacher, prima apariție după 11 ani. A participat la nunta fiicei
Iranul a lansat aproape 200 de rachete către Israel. Atacul a fost „mult mai mare”...
Întrebare de ȘCOALĂ primară! De ce cad frunzele toamna?
Locul unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu. Ultima dorință a fostului milionar
Măsură nouă pentru șoferii care au probleme cu legea. A fost deja integrat și funcționează...
Interviurile Insula Iubirii, sezon 8. Ispita Eric Berinde își vedea viitorul alături de Cristina Rotaru.“Am...
VIDEO China este pregătită de război
Ce mesaj a postat Medana Oprea pe rețelele de socializare: "La fel este și situația...
Ilie Năstase, atac fără precedent la adresa Simonei Halep: "O mare greșeală! Ce vrea să...
BANCUL ZILEI. Bulă face dragoste cu o tipă pe întuneric: - Ce nesimţit eşti!
O pictură celebră a lui Van Gogh respectă surprinzător de bine legile fizicii