VIDEO Muzeul Ţăranului Român, recunoașterea rădăcinilor rurale (DOCUMENTAR)

Publicat: 01/08/2022, 21:30

Muzeul Ţăranului Român este un muzeu naţional de arte şi tradiţii populare, care se află în  Bucureşti. Patronat de Ministerul Culturii, muzeul păstrează şi expune numeroase colecţii de obiecte şi monumente ale culturii materiale şi spirituale. Acesta este situat pe Șoseaua Kiseleff, din sectorul 1 al Capitalei, în apropierea Muzeului Național de Geologie și a Muzeului Național de Istorie Naturală Grigore Antipa. Totodată,  se află pe lista monumentelor istorice și și-a păstrat, de-a lungul istoriei, scopul inițial, acela de muzeu.

Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti, în forma lui actuală, a fost înfiinţat în anul 1990. Înainte de această dată, se poate vorbi şi de alte încercări şi începuturi ale muzeului. În 1864, Alexandru Ioan Cuza a pus bazele Muzeului Naţional de Antichităţi, precursorul actualului Muzeu al Ţăranului Român. Apoi, încă din anul 1906 a luat naștere Muzeul de Etnografie, Artă Naţională, Artă Decorativă şi Industrială, denumit popular Muzeul de la Șosea, iar director era Alexandru Tzigara-Samurcaș, un eminent istoric de artă, care a contribuit la prestigiul instituţiei. Șase ani mai târziu, după un act semnat de Carol I, s-a început construcția sediului actual al muzeului, amplasat pe locul fostei monetării a statului, sub îndrumarea arhitectului Nicolae Ghica-Budești și a directorului Alexandru Tzigara-Samurcas. Construcția s-a întrerupt de mai multe ori, astfel că lucrările s-au extins pe o durată de 29 de ani. Astfel, muzeul a fost finalizat în anul 1941.

Realizată în stil neoromânesc și inspirată din tradiția brâncovenească, fațada muzeului conține mai multe elemente definitorii ale acestui stil arhitectural, printre care se regăsesc ferestrele cu arcade, coloanele și motivele florale. Clădirea are și un turn central care amintește de clopotnițele vechilor mănăstiri.

Oficial, primul nume al muzeului a fost “Muzeul de Etnografie, de Artă Națională, Artă Decorativă si Artă Industrială”, urmat de “Muzeul de Etnografie si Artă Națională” și “Muzeul de Artă Națională Carol I”.

În perioada comunistă, clădirea a adăpostit Muzeul Lenin-Stalin, apoi Muzeul Partidului Comunist Român. În ultimii ani ai comunismului, muzeul a devenit un soi de omagiu muzeal al președintelui Nicolae Ceaușescu. În această perioadă, colecțiile muzeului au fost adunate în clădirea Palatului Știrbey din Calea Victoriei, acolo unde au alcătuit Muzeul de Artă Populară al Republicii Socialiste România sub conducerea lui Tancred Bănăţeanu. Ulterior, bunurile au ajuns în depozitele Muzeului Satului.

După anul 1990, la inițiativa ministrului culturii de la acea vreme, Andrei Pleșu, s-a revenit din nou asupra temei etnografice, astfel că a luat naștere Muzeul Țăranului Român, sub conducerea directorului Horia Bernea. Viziunea primului său director a poziționat muzeul ca fiind primul muzeu de autor din România și un loc favorabil afirmării individualităților.

Șase ani mai târziu, instituţia a primit titlul de Muzeu European al anului, iar în anul 2004, premiul Mihai Băcescu pentru patrimoniu, obţinut pentru proiectul de promovare a patrimoniului cultural intitulat „Ţinuturile României – Ţara Haţegului”.

În prezent, Muzeul Țăranului Român deţine una dintre cele mai bogate colecţii de obiecte ţărăneşti din România și adăpostește peste 100.000 de piese, clasate pe colecții de ceramică, de port, țesuțuri pentru interior, mobilier, fier și feronerie, dar și obiecte religioase, din toate provinciile românești.  Mai mult, Muzeul conține și o Arhivă de Imagine în care se regăsesc fotografii vechi. Cea mai importantă dintre colecţii este, de departe, cea de ceramică care cuprinde un număr de aproximativ 18.000 de piese. În această colecţie se regăsesc obiecte precum: oale pentru sarmale, oale pentru prins lapte, oale pentru fiert magiunul, cratiţe sau vase pentru friptură, forme pentru cozonac și ulcioare de apă.

Muzeul organizează şi ateliere de creativitate, prin care invită școli, grădinițe, licee și fundații, la activităţi de desenat, pictat, povești, cusut și țesut, vizite și lucru în sălile muzeului.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Israelul își pregătește răzbunarea pentru Iran: ce ținte sunt luate în vizor și când poate...
Tatăl copilului Cristinei ICH, audiat la Poliție + Parchetul decide azi dacă cere mandat de...
Prodanca, atac dezlănțuit la Reghecampf: „Fotografii grotești din cluburi și interviuri date de amantă”
Demisii în lanț la o multinațională care le-a cerut angajaților să vină 5 zile pe...
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit...
Două femei care căutau de mâncare au fost ucise de un fermier și date la...
Israelul l-a declarat „persona non grata” pe secretarul general al ONU, Antonio Guterres
Presupusul iubit al Simonei Halep cere statului român banii pe 40 de apartamente! Dorin Mateiu...
Voucherele de alimente vor fi încărcate cu BANI. Ministrul Câciu a făcut anunțul OFICIAL! Cine...
O tânără care îşi înşela soţul l-a minţit că a fost violată. A inventat că...
Ana-Maria Vasiliu l-a înșelat pe Gabriel?! Soacra a rupt tăcerea: "Nu te omoară nimeni degeaba"
Data exactă la care vor fi virate tichetele sociale în luna octombrie. Banii intră direct...
Unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu. Dezvăluiri făcute de patronul azilului
Michael Schumacher, prima apariție după 11 ani. A participat la nunta fiicei
Iranul a lansat aproape 200 de rachete către Israel. Atacul a fost „mult mai mare”...
Întrebare de ȘCOALĂ primară! De ce cad frunzele toamna?
Locul unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu. Ultima dorință a fostului milionar
Harry, eclipsat total de William. Momentul a fost jenant
Interviurile Insula Iubirii, sezon 8. Ispita Eric Berinde își vedea viitorul alături de Cristina Rotaru.“Am...
VIDEO China este pregătită de război
Ce mesaj a postat Medana Oprea pe rețelele de socializare: "La fel este și situația...
În această seară, de la ora 20:00, premiera serialului „Inimă rebelă”, la Kanal D –...
BANCUL ZILEI. Bulă face dragoste cu o tipă pe întuneric: - Ce nesimţit eşti!
Atmosfera noastră transformă praful din Sahara în minerale care alimentează viața