Fostul premier al României, Adrian Năstase, este invitatul lui Adrian Artene în cadrul podcastului ALTCEVA ce va fi difuzat sâmbătă, 6 august, începând cu ora 19:00.
El a abordat și subiectul referitor la perioada în care a fost încarcerat la Penitenciarul Jilava și a vorbit despre activitățile pe care le-a organizat după gratii. Urmărește interviul integral cu Adrian Năstase, sâmbătă, 6 august, de la ora 19, doar pe canalul de YouTube Altceva cu Adrian Artene.
„Sunt câteva lucruri pe care pot să le spun. Nu îmi place să vorbesc foarte des despre asta, dar nici n-am o problemă să vorbesc despre perioada aceea. Îi spuneam de curând unui prieten că în perioada în care am fost la Jilava n-a existat nimeni care să-mi spună altfel decât «domnule prim-ministru». Poate că unii aveau anumite motive, nu știu, de la mascații care mă însoțeau când mergeam la grefă până la cei care conduceau penitenciarul. Am și încercat să îi ajut, și cu cărți, văd aici niște cărți pe care le-am dus și eu, am creat acolo o bibliotecă pe secția în care eram eu. Țineam prelegeri foarte des, am creat un club și sâmbăta, practic, cei din secția în care eram, în fiecare sâmbătă, fiecare dintre noi povestea câte ceva despre viața lui și despre ceea ce a făcut în viață. Unul era apicultor. Sorin Roșca Stănescu, care a preluat de la mine la un moment dat acolo jurnalul ăsta, mi l-a returnat și erau mențiuni cu temele pe care le-am discutat, oamenii care au participat. A fost și este un jurnal interesant, nu cred că îl continuă acum”, a spus Adrian Năstase.
El a povestit că deținuții erau foarte interesați de prelegerile sale.
„Dar eu am o calitate, pot să inițiez proiecte și pot să le urmăresc, să le organizez, să le fac să funcționeze. Și cred că într-un fel ăsta a fost rolul meu și ca șef de echipă la Guvern. Dar apropo de Jilava, spre exemplu, o dată pe săptămână mergeam să țin niște prelegeri pentru cei de la secția celor care traficau droguri sau luau droguri. Era o secție specială pe un program realizat cu finanțare de la norvegieni. Mergeam acolo și temele ei mi le dictau. Îmi spuneau cu o săptămână înainte ce vor să discutăm. La început îmi spuneau că vor să vorbească despre tatuajele din închisorile rusești. Mă pregăteam, îl rugam pe Andrei (fiul lui Năstase, n. red.) care era afară și îmi aducea documentația. Masoneria, ce înseamnă, cum funcționează și așa mai departe. Apropo de Păunescu, le-am dus cartea aceea cu poeziile lui Păunescu. E interesant că unul dintre cei de acolo, care nu știa să citească, a învățat să citească pentru a citi poeziile lui Păunescu și pe urmă a recitat o poezie de-a lui Păunescu. În orice caz, eu am acasă și țin foarte tare la lucrurile astea, am niște cadouri din partea lor, mi-au scris tot felul de mesaje când am plecat și chiar mă emoționează să-mi aduc aminte”, a mai spus fostul premier.
Adrian Năstase s-a născut pe 22 iunie 1950 în București. A urmat cursurile liceului Nicolae Bălcescu (acum Colegiul Național Sfântul Sava). Apoi a urmat cursurile Universității București, absolvind atât Facultatea de Drept cât și Facultatea de Sociologie (1978).
Între 1990-1992 a fost ministru de externe al României din partea FSN, apoi președinte al Camerei Deputaților între 1992-1996 și 2004-2006, din partea PDSR, respectiv PSD.
Între decembrie 2000 și decembrie 2004 a fost cel de-al 59-lea prim-ministru al României iar la alegerile prezidențiale din 2004 a fost candidatul Partidului Social Democrat la funcția de șef al statului.
A demisionat de la conducerea Camerei Deputaților în 2006 în contextul unor acuzații de corupție. La alegerile legislative din 2008 a obținut un nou mandat de deputat, în colegiul uninominal Mizil din județul Prahova, din partea PSD. În anul 2012, a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru corupție.
La data de 20 iunie 2012, la reședința sa, în timp ce era așteptat de polițiști pentru a fi dus la închisoare, Adrian Năstase a încercat să se sinucidă cu un revolver modelul „Smith & Wesson”, calibrul 9 mm, a confirmat Parchetul General București. Tentativa de suicid a fost soldată cu mai multe plăgi în zona gâtului.
La data de 18 martie 2013, Adrian Năstase a fost eliberat după mai bine de opt luni petrecute la Penitenciarul Jilava.
Apoi, în data de 6 ianuarie 2014, prin hotărârea magistraților Înaltei Curți de Casație și Justiție, Adrian Năstase a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare pentru șantaj și luare de mită, în dosarul Zambaccian.
Pe 23 iulie 2014, Judecătoria Sectorului 4 a decis că Adrian Năstase, condamnat la patru ani și șase luni de închisoare în dosarele „Zambaccian” și „Trofeul calității”, poate fi eliberat condiționat, în urma executării unei treimi din pedeapsă.
Este căsătorit cu Dana Năstase (fostă Miculescu), din 1985, cu care are doi fii: Andrei și Mihnea.
Urmărește interviul integral cu Adrian Năstase, sâmbătă, 6 august, de la ora 19, doar pe canalul de YouTube Altceva cu Adrian Artene.