Un reactor al centralei nucleare de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, a fost oprit după un atac al rușilor. Energoatom: Există risc de scurgere de hidrogen și substanțe radioactive

Un reactor al centralei nucleare de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, a fost oprit după un atac al rușilor. Energoatom: Există risc de scurgere de hidrogen și substanțe radioactive
Centrala nucleară de la Zaporojie / Sursa: Shuttestock - caracter ilustrativ
Publicat: 06/08/2022, 18:10

Compania ucraineană de stat din domeniul energiei nucleare, Energoatom, a anunțat că există „un risc serios” privind funcționarea în siguranță a centralei nucleare de la Zaporojie, care este cea mai mare de acest fel din Europa, după atacul cu rachete al rușilor asupra unei zone din apropiere. Responsabilii ucraineni au atras atenția că acum există riscuri de incendiu, de scurgere de hidrogen și pulverizare radioactivă. Ucrainenii angajați acolo continuă să lucreze pentru a asigura siguranța centralei.

Energoatom a transmis un avertisment privind funcționarea centralei de la Zaporojie, aflată la aproximativ 200 de kilometri nord-vest de Mariupol, după atacul rușilor. Ucraina are 15 reactoare nucleare care generează aproximativ 50% din necesarul de energie al țării, în patru amplasamente.

Compania ucraineană a transmis că o linie de înaltă tensiune a fost avariată în atac, declanșând oprirea unuia dintre reactoare. În cazul altui reactor s-a activat protecția de urgență. De asemenea, stația de azot-oxigen și clădirea auxiliară au fost grav avariate, a anunțat Energoatom, potrivit Kyiv Independent.

Potrivit sursei citate, există riscuri de scurgere de hidrogen și pulverizare radioactivă, dar personalul ucrainean continuă să lucreze în centrală pentru a asigura siguranța operațiunilor.

Avertismentele Agenției Internaționale pentru Energie Atomică

Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc vineri de bombardarea celei mai mari centrale nucleare din Europa. Mai multe obuze au lovit o linie electrică de înaltă tensiune de la uzina Zaporijie, determinând operatorii să deconecteze un reactor, în ciuda faptului că nu a fost detectată nicio scurgere radioactivă. Uzina a fost capturată de forțele ruse la începutul lunii martie, în faza de început a războiului, dar este încă administrată de specialiști ucraineni.

La începutul acestei săptămâni, Agenția Internațională pentru Energie Atomică a făcut apel la forțele implicate în conflict să îi permită accesul la centrală, despre care Statele Unite susțin că ar fi folosită ca scut de către Rusia.

Compania de energie nucleară de stat a Ucrainei, Energoatom, a dat vina pe Rusia pentru pagubele înregistrate la centrală. Ministerul rus al Apărării a acuzat forțele ucrainene de bombardarea centralei, spunând că o scurgere de radiații a fost evitată doar cu ajutorul norocului. Acesta a spus că, în consecință, capacitatea de generare a uneia dintre unități a fost redusă, iar alimentarea cu energie a alteia a fost întreruptă. În plus, orașul din apropiere, Enerhodar, a avut probleme cu alimentarea cu energie electrică și apă, se arată într-un comunicat al Ministerului.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că Moscova este responsabilă pentru situația de la centrala Zaporijie, solicitând sancțiuni asupra întregii industrii nucleare ruse. „Ocupanţii au creat încă o situaţie extrem de riscantă pentru toată Europa: au lovit de două ori centrala nucleară din Zaporojie. Orice bombardament acolo e o crimă neruşinată, un act de teroare. Rusia trebuie să răspundă chiar și pentru faptul că a creat o ameninţare la adresa unei centrale nucleare”, a spus liderul ucrainean.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Alertă roșie în Italia, unde doi vulcani au erupt în același timp. Măsura de urgență...
BAC 2024 | Avem subiectele care au picat la limba maghiară, la proba de azi...
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant...
Cum a ajuns un bărbat din Olanda să aibă 1.000 de copii cu sute de...
Claudia Pătrășcanu, dezvăluiri despre vacanța cu Gabi Bădălău în Paris: 'Am fost cu iubirile mele!'...
S-a pozat în costum de baie, dar toți au CRITICAT-O că s-a îngrășat mult! Mesajul...
Vremea 8 iulie - 5 august 2024. Val de aer tropical în Luna lui Cuptor....
„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a...
Cine este principalul suspect în cazul atacului cu acid din Călărași! Anchetatorii au aflat că...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Peste 50 de mașini găsite abandonate. Printre ele se numără modele interesante - VIDEO
Euro 2024: Germania îl convoacă pe ambasadorul Turciei. Disputa privind salutul lupului ia amploare
FRUMUSEȚEA nu aduce FERICIRE. Ce se întâmplă cu oamenii care ARATĂ prea BINE?
Vestea dimineții despre Corina Chiriac. Marea artistă a....
Codul Rutier. Noi amenzi, din 9 iulie. Greșeala care te costă
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre...
Măicuțele care au grijă de mormântul lui Victor Surdu, fostul soț al Angelei Similea, scot...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, de ce ai copiat la tema asta?
Câți sateliți naturali există în Sistemul Solar?
×