VIDEO Generalul (r) Virgil Bălăceanu: „Parteneriatul strategic cu SUA și Turcia este foarte important pentru România în cazul în care țara noastră va fi atacată”

Publicat: 09/08/2022, 23:24

Parteneriatul strategic cu SUA și Turcia are o importanță majoră pentru România în cazul în care țara noastră va fi atacată, pentru că chiar dacă nu se întrunesc condițiile pentru aplicarea Articolului 5, funcționează acel principiu al apărării care devine tot apărare colectivă a coaliției de voință, spune Generalul (r) Virgil Bălăceanu, invitatul lui Marius Tucă la ediția specială, transmisă live de Gândul.

Întrebat cu ce ar participa România în cazul unui conflict militar, generalul (r) Virgil Bălăceanu spune: „România trebuie aplice articolul 3 pentru tratatul de la Washington are cele 3 articole.

Articolul 3 care consideră în primul rând apărarea este națională, deci fiecare stat membru NATO trebuie își asigure capacitățile proprii de apărare. Articolul 4 care cere consultări între membri, pentru  sunt mai mulți membri NATO într-o anumită zonă, care poate reprezinte zona de invazie – vezi spațiu extins al Mării Negre, iar pe de altă parte este articolul 5 cel al apărării colective.

Dincolo de ceea ce înseamnă dislocarea forțelor NATO, momentul critic este cel al consensului, pentru nu se pot disloca forțele NATO decât printr-un consens al celor 30 de state membre NATO. Aici lucrurile pot pară simple, dar ele devin și complicate. Vedem cazul Ungariei, care defectează în Uniunea Europeană poate defecteze și în NATO.

Interesant este polonezii, de exemplu, în strategia de securitate națională, din 2014 ei vorbeau de operația de apărare, operația de apărare împotriva amenințării Federației Ruse. Dar pe de altă parte, strategia respectivă prevedea un lucru foarte interesant ca Polonia fie în măsură execute apărarea teritoriului său chiar în condițiile în care la nivel NATO nu se realizează consens.

Adică acel articol 5 nu funcționează, nu funcționează. Și în acest lucru trebuie ne dea de gândit, pentru nimic nu este de monolit. Dar dacă nu funcționează articolul 5, funcționează acel principiu al apărării care devine tot apărare colectivă a coaliției de voință.

Dacă un stat alături de alte state puternice în NATO decid intervină pentru apărarea unui alt stat nu mai e nevoie de articolul 5, nu mai este nevoie de consens.

De aici trebuie plecăm de la ideea o garanție de apărare, securitate a României, dincolo de ceea ce înseamnă întărirea apărării proprii și pregătirea apărării teritoriale a României în contextul apărării colective, parteneriatul strategic cu Statele Unite este foarte important, iar legat de articolul 4 parteneriatul strategic cu Turcia este foarte important pentru România”, a declarat generalul Virgil Bălăceanu.

Află totul despre războiul din Ucraina doar la Marius Tucă Show pe gândul.romiscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Se complică ancheta în cazul familiei din Suceava care a murit când se întorcea din...
Laurențiu Reghecampf o pune la zid pe Prodanca: 'Cum să-ți plătesc curentul când tu stai...
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
Tragedie în Dolj! Un băiat de doar 11 ani a murit, iar sora și mama...
Un român a fost arestat în Grecia pentru că ar fi dat foc intenționat unei...
Tatăl lui Vlad Pascu, criminalul de la 2 Mai, filmat în ipostaze strigătoare la cer....
Vedeta, suspectată că a apelat la medicamente pentru a slăbi RAPID. Face furori cu noua...
Staţiunile în care Marea Neagră s-a făcut verde. Turiştii evită să facă baie, dar experţii...
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
Traficul pe Valea Oltului va fi suspendat timp de o lună. Se fac defrișări pentru...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
IGPR: care este, de fapt, marja de toleranță a RADARULUI?
Tabloul complet şi programul sferturilor de finală de la UEFA Euro 2024
Au fost descoperite resturi din SCOARȚA PRIMORDIALĂ a PĂMÂNTULUI!
Ordinul UE, lege și în România. Se montează obligatoriu pe mașină de la 1 iulie...
Suntem spionați tot timpul. Oamenii care văd tot ce facem
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat!...
Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Câți români își vor petrece concediul „acasă”?
×