Viața în Mariupol, după trei luni de ocupație rusă. Nu există apă, gaz sau medicamente. Orașul ar urma să se numească Jdanov, în onoarea unui politician stalinist

Viața în Mariupol, după trei luni de ocupație rusă. Nu există apă, gaz sau medicamente. Orașul ar urma să se numească Jdanov, în onoarea unui politician stalinist
Mariupol / Sursa foto: Profimedia
Publicat: 13/08/2022, 15:41
Actualizat: 13/08/2022, 15:42

Pe 20 mai, ultimii apărători ai orașului Mariupol au părăsit uzina Azovstal. De atunci, orașul a fost ocupat complet de ruși. Autoritățile de ocupație au fost primele care au revopsit borna de la intrarea în oraș în culorile steagului rusesc, au schimbat indicatoarele stradale în rusă și au fost numiți la conducere oficiali ruși 

Cei aproximativ 170.000 de locuitori care au rămas la Mariupol nu au acces la lucruri de bază – apă, lumină, gaz. Bărbații, în schimb, riscă să ajungă în lagăre.

Publicația ucraineană Babel a vorbit cu cei care au reușit recent să plece din oraș, iar, pentru siguranța lor, numele le-au fost schimbate.

Sursa foto: Profimedia

Apa și electricitatea sunt disponibile doar în unele zone ale orașului

Yevhen, în vârstă de 25 de ani, a părăsit Mariupol la câteva săptămâni după ocupația rușilor. Părinții lui sunt încă în oraș și au primitcurent și apă abia în urmă cu o lună. Pentru a te conecta electricitate sau apă, trebuie să depui o cerere la primărie, dar apoi durează câteva luni până când ești conectat la utilități. În cazul gazului, rușii promit că vor asigura locuitorilor această resursă naturală în aproximativ doi ani.

Telefonia și internetul sunt doar în limba rusă. Alisa, în vârstă de 20 de ani, spune că a fost nevoită să renunțe la operatorul de telefonie mobilă ucraineană și să treacă la „Phoenix” (operatorul rus de telefonie) pentru că nu există altă conexiune. Dar, spune fata, vorbește la telefon doar despre subiecte neutre, pentru că îi este frică să nu fie ascultată.

Rușii continuă să „filtreze” localnicii

Orice persoană suspectă, în opinia ocupanților, poate fi filtrată. De asemenea, orașul a deschis recent „puncte de filtrare”, unde cetățenii din Mariupol trebuie să se prezinte la audieri dacă nu vor să aibă probleme.

Ocupanții îi tratează pe localnici cu dispreț, mai spune Alisa. Fata s-a ocupat personal de ruși când a ajutat în centrul de voluntariat Mariupol.

Un alt voluntar din Mariupol, Maria, în vârstă de 24 de ani, aduce în fiecare săptămână ajutor umanitar în oraș.

„Dacă la punctele de control bănuiesc că ești pro-Ucraina – în cel mai bun caz ești dus în lagăr, în cel mai rău caz – ești împușcat”, a povestit tânăra.

„La intrarea în Mariupol, ocupanții verifică oamenii să vadă dacă tatuaje tematice și se uită și la comportament. Singura șansă de a aduce ajutor localnicilor este de a păcăli armata rusă, precum și de a da mită”, adaugă Maria.

Mariupol
Sursa foto: Profimedia

Există mâncare, dar este foarte scumpă

Maria duce produse alimentare de bază la Mariupol, deși rafturile magazinelor sunt pline cu produse din Crimeea ocupată. În ciuda acestui fapt, locuitorii din Mariupol, care în mare parte nu au un loc de muncă sau primesc un salariu de cel mult 10.000 de ruble nu își pot cumpăra nici măcar cu pâine.

În Mariupol se folosesc atât grivne (moneda Ucrainei), cât și ruble (moneda rusească), dar salariile angajaților la stat, de exemplu, sunt plătite în ruble.

Yevhen, ai cărui părinți sunt încă în Mariupol, spune că, la început, ocupanții au dat rații – ulei, hrișcă, conserve. Dar recent au încetat să ofere aceste produse, iar prețurile continuă să crească.

Deficit de medicamente

Farmaciile sunt deschise, dar selecția de medicamente este minimă, spune Yevhen.

„Îți vor da paracetamol pentru toate bolile. Dacă cădeți și vă răniți, de exemplu, brațul, nimeni nu vă va face o radiografie și nu vă va pune un ghips”, a adăugat tânărul.

Au de suferit și gravidele, pentru că maternitatea a fost distrusă și nu există alternativă.

Cei uciși în timpul ostilităților sunt îngropați în gropi comune sau arși într-un crematoriu. Începând cu 24 februarie, cel puțin 22.000 de oameni au murit în oraș – dar numărul real poate fi mai mare, deoarece oamenii au fost îngropați pur și simplu la curți. Ocupanții ruși încearcă să ascundă numărul real al morților.

Mariupol
Sursa foto: Profimedia

Mariupol ar putea deveni Jdanov

Ocupanții își fac planuri de viitor în Mariupol. Rușii construiesc patru clădiri cu cinci etaje, pe care se presupune că plănuiesc să le dea locuitorilor din Mariupol care au rămas fără casă.

Localnicii bănuiesc că ocupanții ar putea să ofere acele locuințe și cetățenilor ruși. De exemplu, apartamentul Mariei a fost distrus. Cu toate acestea, când a întrebat când poate primi o despăgubire i s-a spus că peste zece ani.

Autoritățile de ocupație mai vor să redenumească orașul Mariupol în Jdanov, în onoarea unuia dintre militanții regimului lui Stalin, Andriy Jdanov.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un instalator care făcea reparații într-o vilă a găsit 30 de kilograme de monede de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Drumuri blocate, întârzieri pe calea ferată și aeroporturi, după ce vortexul polar a pus stăpânire...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
2024: Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h? Se suspendă permisul?
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Doliu în România! A murit o legendă a țării. Era supranumit „Dumnezeu”
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Ce faci în weekendul 23-24 noiembrie. Ce nu trebuie să ratezi sub nicio formă când...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Test de cultură generală. Câte laturi are Marea Piramidă din Giza?