Academicianul Constantin Bălăceanu-Stolnici, în vârstă de 99 de ani, a dezvăluit secretele longevității în discuția cu Adrian Artene, gazda podcastului ALTCEVA, difuzat sâmbătă, 13 august. Om de știință și reputat neurolog, Bălăceanu-Stolnici contrariază audiența și explică de ce cumpătarea și o viață echilibrată în toate privințele este doar al doilea factor care influențează longevitatea.
„Există un secret. Dar acesta nu este cumpătarea. Este genetic. Când a fost întrebat Alex Comfort, un celebru gerontolog englez, care este secretul longevității, el a răspuns că este să îți alegi părinții și bunicii longevivi. Cel mai important element care garantează longevitatea este longevitatea părinților. Pentru că durata de viață este asigurată de informația genetică. Peste aceasta se adaugă faptul că o viață cumpătată permite genomului să te mențină în viață. Fără o viață echilibrată genomul se străduiește, dar se izbește de perturbațiile introduse de consum de alcool, de droguri, oboseală exagerată și așa mai departe”, spune Bălăceanu-Stolnici în discuția cu Adrian Artene la podcastul ALTCEVA.
Cercetătorul și gerontologul Alex Comfort a dedicat o mare parte din anii 1950 și 1960 studierii biologiei îmbătrânirii (biogerontologie) și a popularizat subiectul. În 1969, el a sugerat că speranța de viață (nu doar durata maximă de viață) ar putea fi extinsă la 120 de ani în următorii 20 de ani. Deși Comfort credea că îmbătrânirea poate fi amânată, el nu credea că poate fi eliminată și nu a scris despre posibilitatea ca știința să poată inversa procesul de îmbătrânire.
Constantin Bălăceanu-Stolnici, în vârstă de 99 de ani, s-a născut la București în data de 6 iulie 1923. Este medic neurolog, profesor de Neuropsihologie și Anatomie a Sistemului nervos, membru de onoare al Academiei Române, membru al Academiei Oamenilor de Știință din România și al Academiei de Științe Medicale din România. Este, de asemenea, Director de Onoare al Institutului de Antropologie „Fr. I. Rainer” al Academiei Române și Președintele de Onoare al Societății Academice de Antropologie. Descendent al Bălăcenilor, veche familie boierească, Bălăceanu-Stolnici a urmat Liceul „I.C. Brătianu” din Pitești, unde a dat bacalaureatul în 1941. Între anii 1941-1947 a urmat cursurile Facultății de Medicină din București, obținând în 1948 titlul de Doctor în Medicină și Chirurgie. În 1967 a fost confirmat Doctor în Științe Medicale de către IMF-București și Ministerul Învățământului.