Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a vorbit, miercuri, la Digi24, despre supraimpozitarea pe lanţul producători-furnizori și traderi de energie, un sistem la care autoritățile române lucrează, în prezent. Oficialul este de părere că aceasta este o soluţie binevenită și mai mult decât morală, care va genera venituri la bugetul de stat pentru măsurile de compensare.
„Desigur că problema aceasta a energiei şi a crizei pe care o parcurgem nu este una foarte uşoară pentru Guvern şi trebuie identificate măsuri atât pe componenta aceasta de independenţă energetică, dar şi pe zona socială, unde oamenii au nevoie de acest sprijin”, a afirmat Marcel Boloş.
În ceea ce priveşte sursele de finanţare pentru măsurile de plafonare şi de compensare, Marcel Boloș a menţionat banii care vin în urma activităţii fiscale a statului, fiind „o perioadă în care această creştere a preţului la utilităţii, dar şi a costurilor în general şi a inflaţiei generează un plus de venituri la bugetul de stat”.
„Este un procent care acoperă parţial zona aceasta de compensări care ar urma să fie suportate din bugetul de stat. Pe de altă parte, se lucrează la un sistem de supraimpozitare pentru ceea ce înseamnă lanţul acesta de producător-distribuitor, traderi de pe bursă, care sigur acumulează capital în această perioadă, uneori poate chiar şi speculativ.
Este o variantă care poate să genereze venituri la bugetul de stat suplimentare şi, după aceea, măsurile compensatorii ar avea sursă de venit şi o sursă de finanţare. Ar fi oarecum nedrept, în această perioadă, ca aceste acumulări de capital, formate pe lanţul producător-furnizor de energie, cei care comercializează energia să rămână cu aceste acumulări de capital şi să nu fie impozitate.
Eu cred că este o soluţie mai mult decât morală şi o soluţie binevenită pentru ceea ce înseamnă partea aceasta de compensare şi efortul pe care bugetul de stat trebuie să îl facă în această perioadă și, cred eu, că este o chestiune de normalitate”, a precizat Marcel Boloş.
Întrebat dacă este posibilă reglementarea pieţei, în condiţiile în care energia este deja vândută, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a precizat că acest mecanism este unul foarte complicat.
„Este, într-adevăr, foarte complicat mecanismul aceasta în care acum încerci să reglementezi zona aceasta de comercializare a energiei și, de fapt, energia a fost tranzacționată. Colegii din Ministerul Energiei şi Coaliţia gândesc aceste măsuri pe cele două paliere: pe de-o parte, de compensare a populaţiei şi a consumatorilor non-casnici, pe de altă parte, de a găsi sursele de finanţare pentru a acoperi efortul pe care Guvernul României îl face în această perioadă și este o măsură care vine în sprijinul oamenilor, până la urmă”, a menționat Marcel Boloș.