Jurnalistul Victor Ciutacu și-a împărtășit pe Facebook experiența neplăcută pe care a avut-o cu operatorul aviatic, compania moldovenească HiSky, care a plecat cu câteva ore întârziere din Antalya spre Otopeni. Mai mult, pe aeroportul din țară a trebuit să aștepte o oră pentru a intra în posesia bagajelor.
La fel cum au pățit mii de români, dar și călători de pe toate continentele, „aventurile” pasagerilor aerieni continuă în aeroporturi. Nervii pasagerilor au fost întinși la maximum, sâmbătă, 20 august, pe aeroportul Otopeni, unde curse au fost amânate sau anulate, iar tratamentul din partea operatorilor aerieni era mizerabil, potrivit unui val de reclamații primite de Gândul.
În aceeași situație a fost și jurnalistul Victor Ciutacu care a povestit finalul nefericit al concediului în Antalya, de unde a plecat cu aproximativ cinci ore întârziere. Este vorba de cursa charter din Antalya H41578, operată de agenția Fibula, care a ajuns cu aproape cinci ore întârziere la Otopeni, după ce a plecat de dimineață cu patru ore întârziere, că au schimbat un cauciuc pe pistă și, dupa aia, s-au luat și călătorii la bătaie, iar între timp, a mai făcut și o cursă Antalya-Baia Mare și retur, după cum a povestit jurnalistul.
„Ce poate fi mai înălțător decât ca, după o săptămână de concediu liniștit, înainte cu o oră de a pleca spre aeroport, să te anunțe agenția să nu te grăbești, fiindcă new-entry-ul aviatic HiSky anunță o întârziere de minim 245 de minute? Din Antalya la Otopeni, nu din fundul Asiei exotice… Motivele? Între altele, pentru că de la București a plecat cu 4 ore întârziere, timp în care a schimbat o roată la locul faptei, ca la service-urile sătești, și s-au bătut un pic călătorii la poartă. Și fiindcă, într-o singură zi, aceeași aeronavă face, legat, București – Antalya, Antalya – București. Într-un final, în loc de 17:40, am decolat la 22:40. Și am aterizat după miezul nopții, cu o întârziere de peste 4 ceasuri juma, chiar spre cinci. Ca să fie lucrarea completă, al mai stat un ceas bătut pe muchie și la bagaje, că păream odihniți și plini de viață”, a scris jurnalistul pe Facebook.
El a anunțat că va cere despăgubiri companiei, care este unul dintre drepturile pasagerilor, chiar dacă este vorba de o întârziere, nu o anulare a unei curse. „Fără mare nădejde, deși nu suntem reclamagii de vocație, o să cerem despăgubiri. Ceea ce ar trebui să facă toată lumea. De undeva, bătaia de joc a companiilor aviatice trebuie curmată”, a scris Victor Ciutacu.
„E o demență pe Otopeni, se așteaptă minim o oră la bagaje, câte cinci curse băgate pe aceeași bandă. Și din Doha sau Dubai ajungeam mai repede”, a explicat el, pentru Gândul.
Deși a așteptat o oră pentru a-și lua bagajele, Victor Ciutacu se poate declara un caz fericit, spre deosebire de românii care au așteptat peste două săptămâni pentru a li se găsi și returna bagajele rătăcite după o cursă cu Austrian Airlines, cu escală la Viena, din Palma de Mallorca.
„Ca să fie treaba oablă, la 1 noaptea, frânți, a trebuit să mai suportăm și isteriile unei creaturi bizare, angajată la firma de pază care deservește Aeroportul Henri Coandă București. Ne-a anunțat strigat și agresiv că nu avem voie „să parcăm” bagajele pe locurile destinate mașinilor oficiale, ne-a amenințat cu poliția și ne-a zis sfidător că, de când cu străinătatea, ne-am luat lumea în cap”, a conchis jurnalistul.
HiSky este una dintre companiile aeriene noi din România. Autoritatea Aeronautică Civilă Română a emis la data de 11 decembrie 2020 certificatul de operator aerian (AOC) companiei HiSky Europe. Primul zbor comercial a avut loc pe 5 martie 2021, iar la finalul primul sezon de operare (martie – octombrie 2021), peste 110.000 de pasageri au zburat cu HiSky, potrivit datelor de pe site-ul companiei.
Potrivit raportului de activitate pe anul trecut al Autorității Aeronautice Civile Române, anul 2021 a reprezentat o creștere semnificativă în ceea ce privește cererile de acordare a certificatului de operator aerian, nu mai puțin de nouă cereri noi fiind înregistrate, pentru șase din acestea AACR emițând documente de certificare.
De amintit că Autoritatea Naționale pentru Protecția Consumatorilor sfătuiește clienții companiilor de zbor să se adreseze, în primă instanță, operatorilor economici de transport aerian sau agențiilor de turism intermediare, pentru soluționări amiabile, iar, în situația în care drepturile acestora sunt încălcate, să se adreseze autorităților competente. În esență, în conformitate cu Regulamentul European nr. 261, consumatorii au dreptul să solicite compensații de până la 600 de euro, pentru un zbor anulat, iar acest lucru este valabil chiar și în situația în care compania aeriană a asigurat un zbor alternativ.
Recuperarea compensațiilor se poate face fie amiabil, la operatorul economic, fie prin intermediul ANPC și Centrul European al Consumatorilor România, care realizează acest lucru, cu titlu gratuit. Sunt prevăzute compensații și în cazul pierderii bagajelor, conform prevederilor detaliate în ghidul ECC România.