Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Oradea, au efectuat miercuri, 24 august, patru percheziții domiciliare, în județul Bihor, la persoane bănuite de trafic de droguri de risc, iar în urma acțiunii au fost descoperite peste 2.600 de plante de cannabis, iar 4 bărbați au fost reținuți, a anunțat, joi, Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR).
Potrivit IGPR, din cercetări a reieșit că, în cursul lunii iunie, patru bărbați, din municipiul Oradea, ar fi achiziționat un teren, de peste 60.000 de metri pătrați, în scopul înființării unei culturi de cannabis, folosindu-se de topografia zonei, muntoasă și greu accesibilă.
În urma percheziției efectuate în zona respectivă, au fost descoperite două solarii, de mari dimensiuni, amenajate în vederea cultivării plantelor de cannabis, prevăzute cu sisteme de irigare și ventilație, în care au fost găsite 2.628 de plante de cannabis, în diferite stadii de dezvoltare.
În plus, au anunțat polițiștii, într-o anexă a imobilului percheziționat, a fost descoperită o încăpere amenajată pentru uscarea plantelor de cannabis.
Ei au mai descoperit echipamente specifice de ventilație, sisteme de irigat, hidrofoare, sisteme de iluminat, dispozitive specifice de reglare a temperaturii și PH-ului din apă, fertilizatoare, cântare electronice de precizie, precum și alte aparaturi specifice cultivării a plantelor de cannabis.
Mai mult, în urma celorlalte trei percheziții domiciliare, efectuate în municipiul Oradea, au fost descoperiți și ridicați 10.945 de euro, 19.800 de lei, cântare electronice de precizie și 4 telefoane mobile.
IGPR a anunțat că a fost instituit sechestru asigurator asupra imobilului și terenului aferent, folosite exclusiv în scopul înființării culturii de cannabis.
La sediul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Oradea au fost conduse, în vederea audierii, patru persoane, cercetate pentru trafic de droguri de risc, care au fost reținute, pentru 24 de ore, urmând a fi prezentate Tribunalului Bihor, în vederea dispunerii de măsuri legale.
DIICOT a anunțat că masa vegetală, în greutate de 203 kg, a fost ridicată în vederea continuării cercetărilor.
Din cele peste 2.600 de plante, specialiștii estimează că s-ar produce 6-7 kilograme de marfă vandabilă.
Un kilogram se vinde angro cu 2.000 euro, iar pe piață, după un adaos destul de consistent, consumatorii cumpăra de la dealer un gram cu 10 euro.
Potrivit comunicatului Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, procurorii vor sesiza judecătorul de drepturi și libertăți cu propunere de arestare preventivă a inculpaților, pentru o perioadă de 30 de zile.
La acțiuni s-a beneficiat de sprijinul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române, al polițiștilor Secției nr. 1 de Poliție Rurală Borod din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor și al jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Bihor.