Prețul gazelor naturale a ajuns la un nou maxim istoric joi, atingând valoarea de 301 euro per MWh.
Aceasta în timp ce autoritățile de la București nu au adoptat nicio măsură suplimentară astfel încât să protejeze populația în fața scumpirilor tot mai mari.
Corina Murafa, analist de politici energetice, a explicat, pentru Antena3, ce ar urma să se întâmple cu facturile românilor iarna aceasta.
Ea spune că, cel mai probabil, Guvernul va prelungi actualul sistem de sprijin, însă spune că, din punctul său de vedere, nu toți consumatorii ar trebui să fie protejați în același fel.
Totodată, aceasta adaugă că este extrem de important ca România să scadă cererea de energie și atrage atenția că oamenii pur și simplu nu fac economie de energie.
„Uitați-vă ce reglementări a adoptat ieri Germania vizavi de iluminatul clădirilor publice și vizavi de încălzirea clădirilor publice în perioada iernii. Ei speră să își scadă în felul acesta consumul cu 2%, nemailuminând monumentele publice și scăzând temperatura în clădirile publice, mai puțin în spitale.
Deci imaginați-vă, dacă o țară de dimensiunile Germaniei poate să atingă astfel de economii de energie, noi, probabil, cu eforturi mai puține, am putea obține niște scăderi ale consumului remarcabile. Pentru că nu putem să controlăm piața decât jucându-ne pe partea de scădere a consumului. Și va trebui să găsim o soluție pentru că acei consumatori cu adevărat vulnerabili să fie protejați”, a declarat Corina Murafa.
Specialistul mai susține că, cel mai probabil, facturile la energie nu vor fi foarte diferite față de cele plătite de români iarna trecută, în principal ca urmare a schemei de sprijin.
„Probabil la iarnă vom avea același preț ca și până acum, pentru că eu nu văd Guvernul având capacitatea să implementeze un sistem corect prin care doar consumatorii cu adevărat vulnerabili să fie protejați. Deci probabil ca și iarna trecută, cu o creștere de 10-20%. E clar că nu se va duce către consumatorul final creșterea aceasta de pe piața liberă, însă vom suferi pe termen lung consecințele”, a mai spus Corina Murafa.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat miercuri, după ședința de guvern, că oamenii nu vor avea de suferit și că plafonarea prețului la energie electrică și gaze va fi menținută.
„Sperăm să depășim ținta de 80% de gaz înmagazinat la 1 noiembrie. În această iarnă am inventariat stocurile prin care putem trece cu bine. Complexul Energetic Oltenia va avea stocuri mai mari, ceea ce va duce la o producție suplimentară de energie electrică.
Ne îngrijorează seceta. Observăm că a început să crească debitul Dunării la intrarea în țară. Sperăm ca această secetă să nu afecteze atât de mult producția. Nu vom avea probleme cu energia electrică și gazele naturale în această iarnă”, a declarat ministrul.