Prima pagină » Actualitate » CEDO obligă România să plătească despăgubiri de 12.500 de euro în cazul unei anchete penale gestionată greșit

CEDO obligă România să plătească despăgubiri de 12.500 de euro în cazul unei anchete penale gestionată greșit

CEDO obligă România să plătească despăgubiri de 12.500 de euro în cazul unei anchete penale gestionată greșit

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a decis că România trebuie să plătească despăgubiri în valoare de 12.500 de euro pentru modul defectuos în care autoritățile au gestionat ancheta penală într-un caz de abuz sexual asupra unei minore. CEDO susține că justiția românească nu și-ar fi făcut treaba cum trebuie, iar agresorul a scăpat nepedepsit.

Potrivit deciziei CEDO, procurorul care s-a ocupat de cazul minorei abuzate într-un centru de plasament din județul Brașov a încălcat reguli elementare în cadrul anchetei. Instanța europeană spune că Parchetul de pe lângă Tribunalul pentru Minori și Familie Brașov nu a reușit să cerceteze cazul tinerei, iar fata a fost privată de o derulare corectă a anchetei.

În ianuarie 2019, fata – care avea 13 ani – i-a dezvăluit tatălui ei că, încă din vara anului 2018 era abuzată, în centrul în care se afla în plasament, de către un fost beneficiar al centrului, cu șapte ani mai mare decât minora. Tatăl a făcut plângere penală, iar dosarul a ajuns la Parchetul de pe lângă Tribunalul pentru Minori și Familie Brașov.

Dosarul a fost clasat, însă, la 14 mai 2019, deoarece, potrivit anchetatorilor „există un dubiu că a fost comisă această infracțiune”, iar reprezentanții parchetului au refuzat să facă vreun comentariu în legătură cu dosarul. În februarie 2020, tatăl și fiica sa și-au găsit dreptatea la CEDO, unde Curtea a condamnat România la plata sumei de 12.500 de euro, pentru lipsa unor proceduri penale eficiente.

Instanța europeană susține că procurorii au făcut o greșeală în ceea ce privește vârsta reclamantei și au tras concluzii bazate exclusiv pe declarațiile suspectului. De asemenea, CEDO invocă și faptul că „niciuna din examinările psihologice din dosar nu a evaluat capacitatea fetei de a-și exprima consimțământul valabil asupra unui act sexual”, erau prezente „stereotipurile că victima minoră a provocat omul mai în vârstă să întrețină raporturi sexuale cu ea” și „nici angajatul Protecției Copilului și nici avocatul din oficiu nu au făcut cereri, în anchetă și au omis să atace decizia procurorului, în dosar”.

Cu toate acestea, cei de la Protecția Copilului Brașov susțin că ei și-au făcut bine treaba, chiar dacă nu cred în spusele fetei. „Fata a primit ajutor din partea instituției noastre, de consiliere, terapie de specialitate, dar a depășit momentul și totuși, să fim…, este vorba de un presupus abuz”, a precizat  Julieta Gârbacea, directorul DGASPC Brașov.

Acesta nu este primul caz în care România trebuie să achite daune din cauza parchetelor nu au reușit să facă dreptate în cazurile minorilor abuzați sexual. În anul 2016, țara noastră a fost condamnată la CEDO de două ori și a întrat în atenția Comisiei Europene, care a întocmit un raport despre modul în care sunt protejați de agresiuni minorii din România.

La vremea respectivă, instanțele de judecată au considerat că două fetițe, de 11 și 14 ani, ar fi consimțit să întrețină relații sexuale cu agresorii lor, informează adevarul.ro.

Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, s-a alăturat echipei Gândul, în mai 2022, ... vezi toate articolele