Taiwanul a spus miercuri că își va exercita dreptul la autoapărare și va „contraataca” dacă forțele armate chineze pătrund pe teritoriul său, în condițiile în care Beijingul comunist a sporit activitățile militare în apropierea insulei democratice.
Beijingul, care revendică Taiwanul în ciuda obiecțiilor vehemente ale guvernului taiwanez, a organizat în această lună exerciții militare în jurul insulei ca reacție la vizita efectuată de președinta Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, la Taipei.
Oficialii taiwanezi din sectorul apărării susțin că sunt efectuate în continuare patrule militare chineze de „mare intensitate” și că intenția Beijingului de a transforma Strâmtoarea Taiwan în marea sa „interioară” va deveni principala sursă de instabilitate în regiune.
„Pentru aeronavele și navele care au intrat pe teritoriul nostru aerian și maritim de 12 mile marine, armata națională va exercita dreptul la autoapărare și va contraataca fără excepții”, a declarat Lin Wen-Huang, șef-adjunct al Statului Major General pentru planificare și operațiuni, într-un briefing de presă.
Armata va exercita același drept de a „contraataca” și împotriva dronelor chineze care nu țin cont de avertismentele de a părăsi teritoriul pe care le-au primit după ce au reprezentat amenințări, a adăugat Lin.
Taiwanul a tras focuri de avertisment către o dronă chineză pentru prima oară marți, la puțin timp după ce președinta Tsai Ing-wen a ordonat armatei taiwaneze să ia „contramăsuri viguroase” împotriva provocărilor chineze, potrivit Reuters.com.
În același briefing de presă, Ma Cheng-Kun, director în Universitatea Națională de Apărare a Taiwanului, a spus că este posibil ca Beijingul să întreprindă acțiuni pentru a interzice trecerea navelor străine prin strâmtoare fără permisiunea sa.
„Odată ce noul statut militar normal a fost consolidat, riscul coliziunii va crește dacă vasele navale străine insistă asupra drepturilor de navigație și libertate”, a explicat Ma Cheng-Kun.