Cel mai important show aviatic din România, BIAS, a fost amânat, din cauza prognozei meteorologilor. Când a fost reprogramat

Cel mai important show aviatic din România, BIAS, a fost amânat, din cauza prognozei meteorologilor. Când a fost reprogramat
Sursa foto: Alexandra Pandrea
Publicat: 02/09/2022, 13:19
Actualizat: 02/09/2022, 14:13

După o absență de doi ani, cel mai impresionant spectacol aviatic din România a fost amânat pentru duminică, 4 septembrie, date fiind condițiile meteo prognozate pentru sâmbătă. Ediția din acest an este dedicată primei femei parașutist din România, Smaranda Brăescu, dar și celebrării celor 110 ani de la înființarea Aeroportului Băneasa.

Bucharest International Air Show & General Aviation Exhibition (BIAS) 2022, ediția a XII-a, se va desfășura la Aeroportul Internațional Bucureşti Băneasa–Aurel Vlaicu și ROMAERO. La fel ca și în anii trecuți, intrarea la cel mai important show aviatic din România va fi liberă, potrivit unui comunicat al Compania Națională Aeroporturi Bucureşti, organizator al evenimentului, împreună cu Forțele Aeriene Române, Aeroclubul României, ROMAERO, ROMATSA și Clubul Sportiv AIBO.

Din cauza condițiilor meteo nefavorabile, Bucharest International Air Show a fost amânat pentru duminică, 4 septembrie, a anunțat Compania Națională Aeroporturi București (CNAB). Potrivit organizatorilor, evoluțiile vor începe la ora 10:00, accesul publicului fiind permis începând cu ora 08:00.

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, de vineri, ora 12:00, până sâmbătă, ora 10:00, în București, cerul va avea înnorări și mai ales spre seară și noaptea vor fi averse și descărcări electrice. Se vor acumula cantități de apă de 15…25 l/mp și izolat peste 35 l/mp. Vântul va sufla în general moderat. Temperatura maximă va fi de 25…27 de grade, iar cea minimă de 13…14 grade.

Participă invitați care domină topurile internaționale în competițiile de acrobație aeriană

BIAS 2022 include și expoziția pentru promovarea aviației generale, „General Aviation Exhibition”, un eveniment unic la nivel național, unde vor fi expuse diferite tipuri de aeronave, de la avioane ultraușoare la business jet-uri, reunind producători, dealeri și proprietari de aeronave, societăți care oferă servicii de aviație generală, școli de zbor și centre de pregătire și excelență în aviație, furnizori de echipamente și articole cu tematică aeronautică.

Pentru iubitorii de aviație, sâmbătă, 3 septembrie, expoziția va fi deschisă între orele 12:00 – 20:00. De asemenea, tot sâmbătă, dacă vremea va permite, se vor desfășura antrenamente.

BIAS este un spectacol de forță aeriană, în care așii aviației civile și militare din România și din alte state membre NATO vor încânta spectatorii cu acrobații aeriene uluitoare și demonstrații de elită, dar și cu aeronave expuse la sol.

Forţele Aeriene Române se remarcă la BIAS 2022 cu o participare de excepție, care se distinge printr-o serie de evoluții în premieră absolută pentru România. care vor încânta cu adevărate demonstrații artistice de forță supersonică la manşa aeronavelor F-16 Fighting Falcon, IAR 99 Șoim și cu evoluții speciale ale aeronavelor IAR 316 Alouette, IAK 52, IAR 330 PUMA, C 130 Hercules, AN 26 și C 27J Spartan. Spectatorii vor putea urmări, de asemenea, exerciţii specifice de poliţie aeriană şi de sprijin pentru desant aerian.

Forțele Aeriene ale Italiei evoluează cu supesonice Eurofighter Typhoon, Alenia Aermacchi M-346 Master și C-27J Spartan.

Forțele Armate Slovene participă cu Pilatus PC-9.

Spectacolul aerian este garantat de prezența așilor Aeroclubului României – Hawks of Romania, The Pelicans, White Wings, alături de paraşutiştii formaţiei Blue Wings.

Celebrii Iacări Acrobați, unici pentru spectacolele lor aeriene care includ efecte pirotehnice, muzică și lumini, evoluează în aer cu trei aeronave Yak-52.

De asemenea, la BIAS 2022 publicul va putea admira exercițiile executate cu măiestrie și siguranță de piloți Boeing 737 ai companiei naționale de transport aerian, TAROM, alături de supersonice F16 ale Forțelor Aeriene Române.

Printre participanți se numără, de asemenea, nume consacrate din elita aviației românești, din cadrul Școlii Superioare de Aviație Civilă.

La BIAS 2022 participă și celebrul pilot lituanian Jurgis Kairys, multiplu campion mondial la acrobaţie aeriană, care evoluează cu Suhoi Su-31.

Potrivit CNAB, ultima ediție, din 2019, a înregistrat un record de participare, reunind pe parcursul celor peste 12 ore de show aerian un public de peste 100.000 de spectatori (cumulat pe întreaga zi).

„Estimăm, așadar, un public mult mai numeros și mult mai entuziasmat, cu atât mai mult cu cât pe agenda evenimentului, pe lângă profesioniști ai manșei din România – Aeroclubul României, Forțele Aeriene Române, Compania Tarom, Inspectoratul General de Aviație al MAI, Structura de Aviație a SRI, figurează forțele aeriene aliate NATO din Germania, Italia, Slovacia, Slovenia, Ungaria și Canada precum și prestigioase nume care domină topurile internaționale în competițiile de acrobație aeriană și în show-rile aeriene din întreaga lume”, au anunțat reprezentanții CNAB.

La eveniment participă și căței de la Adăpostul Speranța, care vor putea fi adoptați.

Programul #BIAS 2022, anunțat inițial pentru 3 septembrie, și care poate suferi modificări:

Tags:
Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Cutremur în România vineri dimineață! Care au fost zonele afectate și ce magnitudine a înregistrat...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Informația dimineții despre Corina Chiriac. Ce s-a întâmplat cu marea artistă a României
Temperaturi atipice în următoarele patru săptămâni. O iarnă cum n-a mai fost de mult
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Dan Ciotoi suflă și în iaurt după ce s-a vindecat de cancer. Ce regim strict...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Chatbotul Google Gemini a primit o funcție de „memorie”