Bogdan Aurescu, șeful diplomației române, a fost prezent la cea de-a VI-a ediţie a Black Sea and Balkans Security Forum și a punctat asupra faptului că liderul de la Kremlin a creionat un scenariu belicos care nu s-a dovedit a fi viabil pe termen lung. Mai mult, Vladimir Putin ar fi mizat și pe o lipsă de unitate a NATO și UE, însă realitatea l-a contrazis.
Bogdan Aurescu a analizat modul în care a acționat Vladimir Putin, începând cu data de 24 februarie – atunci când armata Federației Ruse a invadat Ucraina -, ajungând la concluzia că toate planurile Kremlinului au fost date peste cap.
Nu numai că Ucraina nu a putut fi cucerită în câteva zile, așa cum ar fi dorit Putin, dar armata lui Volodimir Zelenski a trecut, acum, și la contraofensivă. În același timp, strategii Kremlinului au presupus că NATO și UE nu vor da dovadă de unitate în fața acestei agresiuni, însă ” unitatea dinăuntrul NATO este mai puternică decât oricând, unitatea din UE este mai mare ca oricând, unitatea dintre cele două maluri ale Atlanticului este mai mare ca oricând”.
”Cred că preşedintele Putin a calculat foarte greşit planurile sale. A crezut că va ataca Ucraina şi o va ocupa în câteva zile, dar nu a fost aşa. Dimpotrivă. Ucraina rezistă, cu ajutorul comunităţii internaţionale democratice, iar acum contraatacă, lucru foarte important. Iar soldaţii lui Putin au abandonat uniformele lor de paradă, pe care le aveau la începutul războiului.
Domnul Putin a încercat să ne despartă, să atace unitatea noastră. Dimpotrivă, unitatea dinăuntrul NATO este mai puternică decât oricând, unitatea din UE este mai mare ca oricând, unitatea dintre cele două maluri ale Atlanticului este mai mare ca oricând. A crezut că va intimida ţările din regiune, inclusiv pe cele din Alianţă şi din Uniunea Europeană. Efectul a fost invers”, a declarat Bogdan Aurescu, citat de Agerpres.
În intervenția sa, ministrul de Externe al României a mai anunțat că bugetul pentru Apărare va crește, anul viitor, de la 2% la 2,5% din Produsul Intern Brut (PIB), aceasta fiind o dovadă în plus că ” securitatea şi apărarea încep acasă”.
”Suntem complet conştienţi de faptul că securitatea şi apărarea încep acasă, de aceea am decis să creştem bugetul pentru Apărare de la 2% la 2,5%, începând de anul viitor. Contăm pe solidaritatea Aliaţilor, dar şi contribuim la aceasta.
În acest moment critic pentru securitatea noastră, trebuie să continuăm consolidarea NATO, ca bază a apărării noastre colective şi ca forum esenţial pentru consultări legate de securitatea transatlantică şi deciziile luate de aliaţi”, a mai spus Bogdan Aurescu la cea de-a VI-a ediţie a Black Sea and Balkans Security Forum.
”Este important să continuăm să promovăm o abordare bazată pe unitate şi solidaritate şi pe forţa legăturii transatlantice, care este mai puternică decât a fost vreodată, iar acesta unul dintre rezultatele războiului pe care Rusia l-a dezlănţuit împotriva Ucrainei”
Bogdan Aurescu
Citește și: