Prima pagină » Actualitate » Șeful Poliției Cluj a fost eliberat din funcție. Cine i-ar putea lua locul

Șeful Poliției Cluj a fost eliberat din funcție. Cine i-ar putea lua locul

Șeful Poliției Cluj a fost eliberat din funcție. Cine i-ar putea lua locul
Șeful Poliției Cluj a fost eliberat din funcție. Cine i-ar putea lua locul

Șeful Poliției Județene Cluj, Mircea Ioan Rus, a fost eliberat din funcție, potrivit unui comunicat al Poliției Române.

Potrivit acestuia, Rus a fost eliberat din funcție începând de vineri, 2 septembrie.

„Cu data de 2 septembrie 2022, comisar-şef de poliţie Mircea Ion Rus a fost eliberat din funcţia de inspector-şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj şi pus la dispoziţie, conform articolului 27^21 litera d din Legea nr. 360 din 2002 privind Statutul poliţistului”, a anunţat Poliţia Română.

Cine ar putea prelua funcția de șef al Poliției Cluj

Potrivit regulamentului, atribuțile fostului inspector-șef al Inspectoratului de Poliție Județean Cluj ar urma să fie preluate de către unul dintre cei doi adjuncți.

Potrivit Adevărul, Radu Moșuțan ar fi favorit pentru preluarea funcției.

Mircea Rus, mustrat de superiori

În primăvară, IGPR i-a trimis lui Rus o mustrare scrisă pentru că nu a anunțat superiorilor de la București cazul morții bucătarului Adrian Pop.

Celebrul bucătar chef Adrian Pop a murit, în luna martie, la spital, unde a fost adus în comă, cu lovituri multiple, după o petrecere. La eveniment au participat și mai mulți polițiști, deși astfel de petreceri au fost interzise din cauza epidemiei de coronavirus

Unul dintre colegii de breaslă a spus că totul ar fi plecat de la un joc de skandenberg, între victimă și o rudă a sărbătoritului.

Toți polițiștii prezenți la petrecere au dispărut rapid după incidentul cu bucătarul. Vinovatul nu a fost găsit nici acum.

Conform IGPR, în cazul „evenimentelor puternic mediatizate de principalele posturi TV centrale şi locale, care afectează grav imaginea MAI”, există o obligaţie a şefilor inspectoratelor judeţene de a informa superiorii de la Bucureşti. Astfel, în motivarea sancţiunii se arată că moartea bucătarului Adrian Pop a fost reflectată în 6 articole publicate în presa audiovizuală şi scrisă în perioada 11.03.2021-15.03.2021.

Mircea Rus a fost considerat vinovat de abaterea disciplinară prevăzută de art 57 alin (1) lit b) din Legea 360/2002 – ”neglijenţa manifestată în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu sau a dispoziţiilor primite de la şefii ierarhici sau de la autorităţile anume abilitate de lege”.

Mircea Rus s-a apărat și a susținut atunci că s-au întocmit două rapoarte de cercetare, cu acelaşi conţinut, dar cu rezultate diferite: „Raportul ulterior are conţinut absolut identic cu Raportul iniţial exceptând noua concluzie privind faptul că ar fi încălcat prevederile Anexei 1 a Ordinul M.A.I. nr. S/61/2010 cod 35, pct 35, concluzie întemeiată exclusiv pe baza a unui număr de 6 articole publicate în presa audiovizuală în perioada 11.03.2021-15.03.2021 ce au fost indicate în adresa….07.2021 a Centrului de Informare si Relatii Publice stabilindu-se că ar fi fost singura persoană care putea să realizeze conexiunea dintre apariţia evenimentului în mass-media si necesitatea adaptării nivelului de raportare a evenimentului conform Anexei 1 a Ordinul M.A.I. nr. S/61/2010 cod 35, pct 35. Pe baza Raportului ulterior, a fost emisă Dispoziţia de sancţionare ce face obiectul prezentei acţiuni.”

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele