FOTO | Pasajul Basarab, plin de murdărie și graffiti, curățat de voluntari. A fost igienizată inclusiv stația STB de tramvai

FOTO | Pasajul Basarab, plin de murdărie și graffiti, curățat de voluntari. A fost igienizată inclusiv stația STB de tramvai
FOTO: Facebook.com/orascuratbucuresti
Publicat: 04/09/2022, 21:47
Actualizat: 04/09/2022, 22:09

Aproape 30 de voluntari au curățat Pasajul Basarab din București, într-o acțiune organizată de grupul de inițiativă „Oraș curat București”. Primăria Capitalei a anunțat, recent, că a demarat procedurile pentru expertizarea tehnică a pasajului, la 11 ani după ce a fost dat în folosință.

FOTO: Facebook.com/orascuratbucuresti

„Gata prima zi! Voluntarii au fost extraordinari, treaba e aproape terminată. Mâine (duminică-n.r.) mergem să finalizăm. Am primit zeci de mesaje de hate, dar și de susținere pentru această acțiune. «Cineva» a chemat și Poliția, iar agenții ne-au felicitat pentru ce facem”, au scris reprezentanții proiectului „Oraș curat Bucurețti” pe Facebook.

FOTO: Facebook.com/orascuratbucuresti

Într-un răspuns oferit pentru Euronews, Primăria Capitalei ar fi anunțat recent că a demarat procedurile pentru o nouă expertiză tehnică a podului, în condițiile în care starea construcției s-a degradat vizibil în ultimii ani.

FOTO: Facebook.com/orascuratbucuresti

Pasajul Basarab a fost deschis circulaţiei în anul 2011, în momentul în care s-au finalizat parţial lucrările şi s-au făcut testele de rezistentă, dar fără să fie făcută recepţia la terminarea lucrărilor pentru că la momentul inaugurării o serie de lucrări adiacente care făceau parte din proiect nu erau finalizate, spuneau reprezentanții Primăriei Municipiului București (PMB), în 2018.

Potrivit acestora, Pasajul Basarab a fost deschis circulaţiei fără să fie făcută recepţia la terminarea lucrărilor pentru că la momentul inaugurării nu erau finalizate parcarea de sub pasaj, lifturi, trotuarul rulant, iar deschiderea pasajului fără recepţia la terminarea lucrărilor a fost posibilă pentru că, pe vechiul regulament de recepţie, prevăzut în H.G.273/1994, beneficiarii lucrărilor puteau prelua şi pune în funcţiune părţi din lucrare.

„Subliniem că la preluarea mandatului actualei administraţii procesul de recepţie la terminarea lucrărilor nu era nici măcar demarat, deşi trecuseră cinci ani de la punerea lui în funcţiune. Aşadar, în anul 2017 s-a constituit comisia de recepţie la terminarea lucrărilor, formată din specialişti ai PMB, RATB, Administraţia Străzilor şi ai Inspectoratului de Stat în Construcţii care, în urma verificării lucrărilor executate şi a documentelor suport, a decis expertizarea întregii lucrări. Expertiza realizată de profesori universitari, ingineri de Univeristatea Tehnică de Construcţii Bucureşti este finalizată, fiind depusă în data de 2 martie 2018 la Registratura PMB. După analiza acestei expertize, comisia este în măsură să comunice rezultatele şi măsurile ce se impun”, mai precizau reprezentanții Primăria Capitalei.

FOTO: Facebook.com/orascuratbucuresti

Având în vedere că nu s-a făcut recepţia la terminarea lucrărilor, de mentenanţa pasajului s-a ocupat constructorul, iar fără recepţie PMB nu poate prelua în administrare pasajul şi nu poate face investiţii.

„După finalizarea recepţiei, pasajul va fi dat în administrarea Administraţiei Străzilor, care va remedia în regim de urgenţă toate deficienţele semnalate. Precizăm că Primăria Municipiului Bucureşti nu are nicio datorie faţă de asocierea Astaldi-FCC Construction, toate situaţiile de lucrări certificate de către consultant au fost plătite. Menţionăm că asocierea a acţionat în instanţă Municipiul Bucureşti în urmă cu câţiva ani, pentru plata unor lucrări suplimentare, neprevăzute în contract. Dosarul se află în prezent pe rolul instanţelor de judecată. În ceea ce priveşte perioada de garanţie a acestui obiectiv de investiţii, precizăm că această nu a expirat, având în vedere că garanţia se calculează de la momentul semnării recepţiei la terminarea lucrărilor”, au adăugat cei de la PMB.

Marian Tănase are o experiență de peste 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar