VIDEO | „România educată” versus școala vieții (REPORTAJ)

Publicat: 05/09/2022, 19:35
Actualizat: 07/09/2022, 18:28

Cu emoții și multe întrebări, elevii și părinții au pășit în curtea școlii. Nedumeriți în privința noului sistem de învățământ, speră cu toții că în școală se va face totuși educație.

  • „Sunt clasa a cincea și am foarte mari emoții. Chiar așteptam să înceapă școala. Anul acesta începe o nouă etapă… de elev și sunt foarte emoționată. E bine pentru că nu mai trebuie să dăm teze. Mi se pare mai simplu pentru că o să uităm dacă nu repetăm până dăm tezele. Nu vor mai fi semestre. Mi se pare ciudat pentru că m-am învățat cu semestrele, dar mă obișnuiesc și cu modulele”, a spus o elevă.
  • „Nu știu exact cum se vor întâmpla toate aceste schimbări, dar sper să fie un succes. Nu știu… mi se pare că și tezele erau în avantajul nostru, dar acum depinde de școală”, a precizat o altă elevă.

Anul școlar 2022-2023 va fi diferit. Elevii au parte de reguli noi și schimbări importante. Semestrele au fost înlocuite cu 5 module care vor alterna cu 5 vacanțe, tezele nu mai sunt obligatorii, iar media va fi una singură, încheiată la finalul anului.

În plus, profesorii vor pune cel mult trei note peste numărul prevăzut pentru o materie. Părinții, în schimb, sunt de părere că aceste schimbări le-ar putea debusola copiii.

„Cred că trebuia diferențiat pe ani de studii. Evaluările trebuiau diferențiate cumva sau regulile. Cred că ar fi fost mai bine cu evaluări în timpul anului și să conteze cumva notele de la toate materiile pentru că îi ținea mai aproape de învățătură. Să vedem ce o să fie. Cu semestrele… pauzele lungi și dese, cheia marilor succese. Sunt mai multe acum. De asemenea, este un experiment. S-au tot făcut experimente în România cu educația, să vedem și acesta cum iese”, a afirmat unul dintre părinți.

Un alt părinte a spus că „nu știe dacă este o schimbare care să influențeze procesul educațional. Vom vedea. Sunt cam multe schimbări”. Pe de altă parte, unii părinții nu au înțeles în ce constau schimbările.

„Să vedem cum este. Momentan nu știm nimic nici noi. Acum să vedem cum este cu școala”, zice nedumerit un părinte.

Acest an școalar este diferit și pentru că pentru prima dată în istorie, elevii revin la începutul lunii septembrie în bănci. Chiar și așa, atât cei mici, cât și cei mari sunt bucuroși de începerea școlii chiar și în acest format.

„Trebuia să adaptăm și noi sistemul de învățământ realității, ori așa cum era până acum, organizat pe semestre, cu teze, cu tot felul de evaluări, nu mai era și nu mai corespundea realității. Totodată, mai avem o modificare majoră, asta pe ultima sută de metri stabilită de către minister. Modificarea majoră pe care o parte dintre părinți nu a acceptat-o, o parte a acceptat-o și chiar și-au dorit-o este aceea de eliminare a ponderii de 20% din media claselor V-VIII pentru calcularea mediei de admitere în sistemul liceal. Vom trage linie, să spunem, undeva la sfârșitul anului școlar, să vedem dacă această modificare a fost benefică sau nu. Prin orice modificare, indiferent că este o modificare legislativă sau o modificare de structură, orice fel de modificare nu poate mulțumi pe toată lumea, drept pentru care avem și părinți nemulțumiți și părinți mulțumiți”, spune Eugen Ilea, președintele pentru București al Federatiei Naționale a Asociațiilor de Părinți – Învățământ Preuniversitar (FNAP-IP).

La început de an școlar președintele României, Klaus Iohannis, a avut un mesaj clar: contează mai puțin nota și mai mult dezvoltarea copilului.

Contestat, atât de mediul academic, cât și de asociațiile de elevi, și ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, i s-a alăturat și a precizat că școala trebuie să se schimbe.

„Un subiect discutat intens în această vară a fost cel legat de evaluările de final de etapă sau cele care influențează tranziția la nivelul următor al educației. Evaluările sunt importante atât timp cât ele reflectă corect competențele elevilor și studenților, oferindu-le ocazia de a-și îmbunătăți performanțele. De aceea, trebuie regândit modul în care organizăm toate evaluările, pentru că, în final, contează mai puțin nota și mai mult dezvoltarea copilului în acord cu profilul și interesul acestuia”, a afirmat președintele Klaus Iohannis.

„Școala trebuie să se schimbe. Școala trebuie să fie mai deschisă, așa cum vedem că este deschisă astăzi aici prin parteneriatul pe care îl aveți aveți cu autoritățile locale. Școala se va schimba grație proiectului «România educată»”, a adăugat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Mai rămâne doar să treacă timpul. Iar școala să nu mai scoată analfabeți funcționali.

Oana Zvobodă
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Oana Zvobodă a debutat în presă la televiziunea PrimaTV, în anul 2017. Între mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Ce a găsit o echipă de muncitori în fața primăriei din Tulcea. Clădirea risca să...
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Rusia ATACĂ România?! Putin nu mai blufează: România este o țintă militară
Medicament retras de urgență din farmacii. Poate provoca efecte secundare grave
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Oamenii de știință au dezvăluit coroana unei găuri negre pentru prima dată