EXCLUSIV | Tezaurul Cultural Național, îmbogățit cu manuscrisul ”Despre neajunsul de a te fi născut”, aparținând lui Emil Cioran. Cezar Florea (Historic): ”Un substanțial și excepțional material de cercetare”

Casa de licitații Historic a reușit să aducă în România încă un manuscris de o valoare excepțională aparținând lui Emil Cioran – ”Despre neajunsul de a te fi născut”. În luna februarie a acestui an, cel mai important manuscris din perioada de maturitate a filosofului român – ”Mărturisiri și anateme” – a ajuns, de asemenea, în țară și a fost securizat prin introducerea sa în Patrimoniul Național.

Pe 21 septembrie, de la ora 19:00, Casa de Licitații Historic – specializată în bibliofilie, fotografie istorică și documente de epocă – va organiza licitația ”Despre neajunsul de a te fi născut”, o adevărată provocare pentru instituții, colecționari și specialiști.

Vor fi propuse materiale de o incontestabilă importanță istorică și documentară, iar Gândul prezintă informații în exclusivitate.

Cezar Florea, proprietarul Historic, nu își ascunde emoția în fața unui nou eveniment cultural de excepție, spunând că ”din suma efortului făcut pentru un asemenea eveniment, apreciem ca salutar și întregitor demersul prin care caietul manuscris al lucrării lui Emil Cioran, «De l’inconvénient d’être né» (n.red. – ”Despre neajunsul de a te fi născut”) ajunge la București, implicit în Tezaurul Cultural Național!”

Data trecută, am adus «Mărturisiri și Anateme», manuscris pe care l-a luat Ministerul Culturii, pentru Biblioteca Națională. Sperăm să se întâmple la fel și în cazul acestui manuscris – «Despre neajunsul de a te fi născut». Dar sunt și alte manuscrise de o valoare indubitabilă care vor fi prezentate în această licitație”, spune Cezar Florea.

Casa de licitații Historic a reușit să aducă în România încă un manuscris de o valoare excepțională aparținând lui Emil Cioran – ”Despre neajunsul de a te fi născut”

”«Despre inconvenientul de a te fi născut» este 100% o piesă de Tezaur”

Manuscrisul lucrării ”Despre inconvenientul de a te fi născut” este piesa de forță a licitației care urmează să aibă loc pe data de 21 septembrie.

Nu mai puțin de optzeci de pagini aduc sub privirile pasionaților și colecționarilor notele și gândurile lui Emil Cioran, adăugirile și chiar ștersăturile sale. Dar în cadrul acestei licitații este propus și un alt exemplar rar – prima ediție din ”Schimbarea la față a României”, cu dedicații olografe ale marelui filosof.

Piesa de rezistență a acestei licitații este un manuscris de optzeci de pagini olografe, note, gânduri, adăugiri, ștersături, decantări ale sentințelor și aforismelor cioraniene. Discutăm despre un substanțial și excepțional material de cercetare, care va îndreptăți orgoliul oricărei colecții publice sau private.

Manuscrisul a fost adus de la Paris și este propus de noi spre clasare, sperăm ca, până la data licitației, comisia să se și reunească și să definitiveze clasarea, așa cum am cerut noi, la Tezaur. 100% este o piesă de Tezaur.

Licitația «Despre neajunsul de a te fi născut» va propune și câteva exemplare rarisime – inclusiv prima ediție din «Schimbarea la față a României» – cu dedicații olografe ale lui Emil Cioran, dar și câteva foarte expresive portrete ale filosofului”, mai precizează, în exclusivitate pentru Gândul, Cezar Florea, proprietarul Casei de Licitații Historic.

Prima ediție din «Schimbarea la față a României» – cu dedicații olografe ale lui Emil Cioran

Prima fotografie a lui Mircea Eliade și o scrisoare către Principele Nicolae

În cadrul aceleiași licitații-eveniment va fi prezentat – sub genericul ”Mircea Eliade, între București și Calcutta” – un remarcabil fond de corespondență, manuscrise, documente, cărți și fotografii legate de alt reper major al României culturale și nu numai, Mircea Eliade, istoric al religiilor, scriitor și filosof.

Mai mult, Casa de Licitații Historic a intrat și în posesia unei fotografii de excepție, poate prima fotografie a lui Mircea Eliade. Este o fotografie care a fost făcută chiar la botezul scriitorului.

Colecția cu totul deosebită este completată și cu o scrisoare trimisă de Mircea Eliade către  Principele Nicolae, datată 1953.

Vom prezenta 8-9 pagini de manuscris din «Nuntă în cer». Dar vor fi prezentate prime ediții românești și străine având dedicațiile autorului, fotografii inedite, dintre care trebuie semnalată aceea de la botez, înfățișat în brațele mamei – cu certitudine, în contextul acelor vremuri –, prima fotografie a viitorului scriitor și savant.

Mircea Eliade, în brațele mamei sale

Nu lipsesc borne și etape datate între 1923 și 1986 ale unui itinerariu fecund – București, Calcutta, Paris, Lisabona, Chicago – mărturii ale unei experiențe singulare de viață și intelectuale. Sunt scrisori de la sau către familie, colegi de școală, prieteni, personalități culturale din țară sau străinătate, printre care amintesc pe Ionel Jianu, Șerban Cioculescu, Petru Comarnescu, Haig Acterian, Miron Grindea, Swami Sivananda, Ananda Coomaraswamy, Rudolf Otto, Jacques Lassaigne sau Giuseppe Tucci.

Scrisoarea adresată Principelui Nicolae, datată 1953, este revelatoare pentru vicisitudinile înfruntate în acei ani de exil românesc, dar și pentru implicarea lui Mircea Eliade, alături de alți români cu convingeri morale și spirituale de la care nu abdicau.

Scrisoarea lui Mircea Eliade către Principele Nicolae – 1953

Un alt document semnificativ prezentat în cadrul acestei licitații este ultima scrisoare, trimisă în ianuarie 1986, cu câteva luni înainte de deces, lui Mircea Handoca (n.red. – istoric literar român, editor al operei lui Mircea Eliade), în care Mircea Eliade oferă detalii despre sănătatea lui precară și despre incendiul care îi devastase biroul și biblioteca”, dezvăluie Cezar Florea.

Scrisoarea lui Mircea Eliade către Mircea Handoca

Nu putem trece de secțiunea «Mircea Eliade» fără să amintim și ediția franceză, din 1950, a operei «La Nuit bengali» (Maitreyi). Exemplarul va stârni, cu siguranță, interesul avid al colecționarilor, fiind descoperit chiar în biblioteca din exil a lui Carol al Il-lea. De asemenea, volumul poartă exlibris-ul semnătură al acestuia. A citit-o la Estoril. Acesta era, de altfel, un obicei al lui Carol al II-lea, scria întotdeauna unde a citit cartea și data când a început să o citească”, mai spune Cezar Florea, proprietarul Casei de Licitații Historic.

Mircea Eliade – ”Maitreyi”, cu semnătura regelui Carol al II-lea

Scrisori de dragoste trimise de Blaga către Elena Daniello

Între manuscrisele aparținând lui Lucian Blaga care vor fi prezentate în cadrul acestei licitații trebuie semnalat un consistent eseu inedit, scris la mijlocul anilor ’50, ”Întâlniri cu Goethe”, autor fundamental în formarea și preocupările poetului și filosofului român.

Avem două manuscrise la Blaga, unul  – «Întâlniri cu Goethe» – de vreo 30-40 de file, dar și câteva scrisori de dragoste, corespondență între Blaga și ultima sa dragoste, Elena Daniello.

La Constantin Noica, avem câteva cărți cu autograf, dintre care două trimise către Mircea Handoca, foarte interesante și acestea”, mai precizează Cezar Florea.

Lucian Blaga – ”Întâlniri cu Goethe”

Ștefan Augustin Doinaș, celebra poveste de dragoste purtând pecetea morții

Casa de Licitații Historic propune și un grupaj semnificativ de documente aparținând lui Ștefan Augustin Doinaș, poet, traducător și important om de cultură.

Alăturându-se multor poeme în manuscrise, celebra poveste de dragoste purtând pecetea morții, trăită de el și de fragila lui parteneră, răzbate până în ziua de astăzi, dezvăluindu-se prin ”două prețioase și emoționante scrisori”.

”La Ștefan Augustin Doinaș, avem un caiet din tinerețe, cu vreo 70-80 de poezii în manuscris, avem corespondența între el și soția lui, Catrinel. Ștefan Augustin Doinaș s-a îmbolnăvit, a murit în spital. Soția sa i-a stat la căpătâi până când a murit, apoi s-a dus acasă și s-a otrăvit. Și a ales un astfel de gest extrem pentru ca amândoi să fie îngropați împreună.

Este o scrisoare de la Ștefan Augustin Doinaș către ea – ”Dragostea mea” – și o scrisoare de la soția sa către el. Vom prezenta inclusiv un ceas pe care l-a purtat Ștefan Augustin Doinaș, dar și carnetul lui de studii, l-a avut profesor pe Lucian Blaga, iar acesta semnează pe carnetul de studii. De asemenea, vom prezenta în această licitație și diploma de bacalaureat a lui Ștefan Augustin Doinaș, plus o scrisoare în care povestește despre înmormântarea lui Constantin Noica”, mai precizează Cezar Florea, proprietarul Casei de Licitații Historic, în exclusivitate pentru Gândul.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar