Vitamina C este un nutrient vital pentru buna funcționare a organismului. Cunoscută și sub denumirile acid L-ascorbic, acid ascorbic și L-ascorbat, vitamina C ajută la formarea și menținerea sănătății oaselor, a pielii și a vaselor de sânge. Este, de asemenea, un puternic antioxidant, oferind protecție corpului împotriva daunelor provocate de radicalii liberi și de substanțele toxice.
Vitamina C este solubilă în apă, iar organismul nu o stochează. De aceea, pentru a menține un nivel adecvat de vitamina C, trebuie adăugate în dieta zilnică alimente care o conțin sau suplimente nutritive, în cazul în care aportul necesar nu poate fi obținut doar din alimentație.
Considerat a fi unul dintre cei mai siguri și eficienți nutrienți, vitamina C se găsește în numeroase fructe și legume. Printre cele cu un conținut bogat de vitamina C se numără citricele (portocalele, lâmâile), căpșunele, fructele de kiwi, cartofii, broccoli, varza Kale și spanacul.
Beneficiile pe care le are vitamina C asupra sănătății sunt numeroase, având efecte pozitive asupra tuturor organelor și funcțiilor vitale.
Vitamina C este un antioxidant puternic, care poate întări apărarea naturală a organismului, respectiv poate susține sistemul imunitar, prin protejarea celulelor de moleculele dăunătoare numite radicali liberi, pe care organismul le produce ca reacție la factorii de mediu dăunători. Când nivelul radicalilor liberi este prea mare, apare stresul oxidativ, proces ce poate declanșa deteriorarea celulelor și care a fost asociat cu numeroase afecțiuni cronice (boli cardiovasculare, cancer, diabet).
Studiile au arătat că un consum mai mare de vitamina C poate crește nivelul de antioxidanți din sânge cu până la 30%. Acest lucru ajută apărarea naturală a organismului să lupte împotriva inflamației.
Colagenul este o proteina, prezentă în mod natural în organism, având un rol important în sănătatea oaselor, a articulațiilor și a pielii. Odată cu înaintarea în vârstă, producția de colagen endogen scade. Consumul fructelor, legumelor și a suplimentelor alimentare bogate în vitamina C, dar și folosirea unor produse cosmetice care au acest antioxidant printre ingrediente sprijină producția de colagen.
De fapt, sinteza colagenului nu poate avea loc fără vitamina C. Deoarece producția de colagen scade odată cu înaintarea în vârstă, apar liniile fine și ridurile.
Totodată, când fibrele de colagen și elastină se deteriorează din cauza unor creșteri sau scăderi bruște de greutate, care pot fi cauzate de mai mulți factori (afecțiuni medicale, tratamente, antrenamente cu greutăți, sarcina, pubertatea), apar vergeturile.
Folosirea unor produse pe bază de vitamina C poate contribuie la creșterea producției de colagen și astfel pielea își recapătă elasticitatea și fermitatea.
Fierul este un nutrient important care îndeplinește numeroase funcții în organism. Este esențial pentru producerea globulelor roșii și pentru transportul oxigenului în tot corpul.
Vitamina C contribuie la îmbunătățirea absorbției fierului din alimentație. Studiile arată că 100 mg de vitamina C contribuie la îmbunătățirea absorbției fierului cu 67%. Drept urmare, vitamina C poate ajuta la reducerea riscului de anemie în rândul persoanelor predispuse la deficit de fier.
Consumul alimentelor bogate în vitamina C este recomandat mai ales persoanelor care urmează o dietă fără carne, deoarece carnea este o sursă majoră de fier. Vitamina C ajută la transformarea fierului care este slab absorbit (din surse alimentare pe bază de plante) într-o formă mai ușor de absorbit.
Pe scurt, vitamina C previne deficitul de fier, o problemă de sănătate care poate avea un impact puternic asupra funcționării optime a organismului.
Așadar, vitamina C este o vitamina solubila în apa, care trebuie obținută din alimentație sau suplimente nutritive, întrucât are numeroase beneficii în menținerea stării de sănătate.