Toamna aceasta se menține cu temperaturi ridicate, aproape de vară, dar zilele sunt numărate până la prima ninsoare care va cădea în România. Meteorologii Accuweather au data exactă la care bucureștenii vor vedea primii fulgi de nea.
AccuWeather este un site specializat în prognoze meteo și care furnizează informații cu privire la starea vremii din întreaga lume.
În România e încă soare și vremea bună, așă că mulți se gândesc că iarna e departe.
Totuși, zilele sunt numărate până la prima ninsoare care va cădea din România.
Conform prognozei pentru București, primii fulgi de nea vor cădea în capitala României pe 4 decembrie, moment când minima va fi de -1 grad Celsius și maxima de 4.
Temperaturile vor fi apropiate de mediile normale pentru această perioadă, după cum arată prognoza Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), pentru această lună.
În săptămâna 12– 19 septembrie, meteorologii estimează că temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.
În ceea ce privește cantitățile de precipitații, acestea se vor situa în general în jurul celor normale pentru acest interval, în majoritatea regiunilor.
În ultima parte a lunii, 19 – 26 septembrie, de asemenea, temperaturile medii vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă, în cea mai mare parte a țării.
În săptămâna în care începe luna octombrie, 26 septembrie – 3 octombrie, mediile valorilor termice vor fi apropiate de cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. De asemenea, cantitățile de precipitații estimate pentru acest interval vor fi apropiate de cele normale, în toate regiunile.
În documentul publicat de Administrația Națională de Meteorologie privind caracterizarea climatică a lunii septembrie sunt incluse cele mai mari și cele mai mici temperaturi înregistrate în această lună, dar și cele mai ploiase sau secetoase perioade de la inceputul toamnei.
Astfel, potrivit ANM, prima lună de toamnă păstrează multe din caracteristicile sfârşitului de vară, vremea fiind, cel puţin în primele două decade, călduroasă. În plus, septembrie este o lună mai puţin instabilă, datorită persistenţei deasupra cele mai mari părţi a Europei a unui brâu de presiune atmosferică relativ ridicată, ce uneşte Anticiclonul Azoric cu maximul barometric est european.
Din datele înregistrate în perioada 1961–2021 la stațiile meteorologice din rețeaua Administrației Naționale de Meteorologie, se constată că temperatura medie multianuală a lunii septembrie depăşeşte 18 ºC doar în Lunca Dunării, pe litoral şi izolat în Delta Dunării şi sud-vestul Banatului.