Kenneth Starr, fostul procuror care a instrumentat dosarul Clinton-Lewinsky, în care ex-președintele american Bill Clinton era pus sub acuzare, a murit marți, 13 septembrie, la vârsta de 76 de ani. Potrivit BBC, care citează surse din familia fostului procuror, Starr era internat de câteva zile într-un spital din Houston.
Din câte se pare, el suferea de „câteva complicaţii apărute în urma unei intervenţii chirurgicale”.
La sfârșitul anilor ’90, Kenneth Star ținea capul de afiș al presei americane. În calitate de procuror al acuzării, el a investigat legătura pe care Bill Clinton a avut-o cu o stagiară de la Casa Albă, Monica Lewinsky. Incisivitatea cu care a abordat cazul l-a determinat pe preşedintele Statelor Unite să-şi dezvăluie public escapadele sexuale.
Cu toate acestea, Bill Clinton nu a putut fi doborât: în 1999, liderul de la Casa Albă a fost achitat de Senat, iar orice probă în dosarul instrumentat de Starr a fost dată uitării!
Ulterior retragerii din procuratură, Kenneth Starr, ale cărui simpatii republicane erau cunoscute, a lucrat ca avocat, apoi profesor, rector universitar și chiar analist tv la Fox News.
În ianuarie 2020, Kenneth Star a fost chemat să facă parte din echipa de avocați care l-a apărat pe Donald Trump în primul său proces de destituire. Fostul președinte era acuzat, acum doi ani, că a condiţionat acordarea unui ajutor militar promis Ucrainei de deschiderea unei anchete care viza afacerile lui Hunter Biden, fiul lui Joe Biden, cu Kievul. Ulterior, și preşedintele republican a fost achitat graţie sprijinului oferit de senatorii din partidul său.
Subiectul Bill Clinton-Monica Lewinsky rămâne unul de interes pentru presă chiar și la mai bine de 20 de ani după evenimentele care au șocat America.
Nu mai departe de luna februarie a acestui an, Monica Lewinsky a mărturisit într-un articol publicat de revista Vanity Fair că a suferit de stres post-traumatic cauzat de mediatizarea legăturii sale şi de ancheta procurorului Kenneth Starr. Dacă multe vreme a susținut că relaţia cu Bill Clinton era una consimţită, Lewinsky a revenit acum, afirmând că tinereţea sa (22 de ani la vremea respectivă) şi diferenţa de statut între ea, o tânără stagiară, şi Bill Clinton, preşedintele Americii, făceau însăşi ideea de consimţământ a fi una cel puțin discutabilă.
Și Bill Clinton a trebuit să comenteze recent acest subiect. Întrebat la NBC dacă i-a prezentat vreodată scuze directe Monicăi Lewinsky, fostul preşedinte a răspuns: „Am spus de mai multe ori public că îmi pare rău. Este total diferit. Scuzele erau publice”.