Președintele Comisiei Europene propune Legislativului comunitar măsuri de gestionare a crizei, pentru a opri creșterea prețurilor la energie. Raportul privind Starea Uniunii

Președintele Comisiei Europene propune Legislativului comunitar măsuri de gestionare a crizei, pentru a opri creșterea prețurilor la energie. Raportul privind Starea Uniunii
Ursula von der Leyen, în Parlamentul European / Sursa: Comisia Europeană
Publicat: 14/09/2022, 12:18

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a prezentat măsurile gândite la nivelul Executivului pentru a gestiona creșterea abruptă a prețurilor la energie, dar și principalele realizări ale echipei sale, în cel de-al treilea discurs al său, de la începutul mandatului, privind starea Uniunii, în fața Parlamentului European, la Strasbourg.

Uniunea Europeană va propune măsuri pentru a limita veniturile de la generatorii de energie electrică ieftină și va obliga producătorii de combustibili fosili să împartă profiturile pe care le obțin din creșterea prețurilor la energie, a declarat miercuri președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit Reuters.

Ursula von der Leyen a susținut miercuri, la Strasbourg, discursul privind Starea Uniunii, un raport care este prezentat în mod tradițional în fiecare an, în luna septembrie, în fața Parlamentului European. Discursul privind Starea Uniunii cuprinde un bilanț al realizărilor din ultimul an și prezintă prioritățile pentru anul următor. De asemenea, expune soluțiile Comisiei la cele mai presante provocări cu care se confruntă Uniunea Europeană și idei pentru conturarea viitorului UE, potrivit Reprezentanței Comisiei Europene în România.

„Rusia continuă să manipuleze activ piața noastră de energie”

Președinta Comisie Europene a detaliat măsurile pentru gestionarea scumpirii energiei, printre care reducerea consumului total de curent electric, stabilirea unui plafon pentru profiturile întreprinderilor care produc energie, susținerea financiară a statelor membre care ar avea cel mai mult de suferit ca urmarea a acestei crize.

„Anul trecut, gazul rusesc reprezenta 40 % din importurile noastre de gaze. În prezent, acest procent a scăzut la 9 % pentru gazul transportat prin gazoducte. Dar Rusia continuă să manipuleze activ piața noastră de energie. Preferă să lase pur și simplu gazul să ardă mai degrabă decât să îl livreze. Această piață nu mai funcționează”, a declarat Ursula von der Leyen în fața europarlamentarilor.

„Trebuie să punem capăt influenței dominante a gazului asupra prețului energiei electrice. În acest sens, vom realiza o reformă profundă și cuprinzătoare a pieței energiei electrice”, a spus șefa CE.

„Profiturile trebuie împărțite și canalizate către cei care au cea mai mare nevoie”

Potrivit unei analize Reuters privind discursul președintelui CE, guvernele europene au investit sute de miliarde de euro în reduceri de taxe, alocări și subvenții pentru a încerca să țină sub control o criză energetică, alimentată de invazia Ucrainei de către Rusia, care crește inflația, forțând industriile să închidă producția și să majoreze facturile cetățenilor înainte de venirea iernii.

Ursula von der Leyen a explicat de ce propune un plafon pentru profiturile întreprinderilor care produc energie electrică la un cost scăzut.

„Aceste întreprinderi realizează un profit pe care nu l-au anticipat niciodată, la care nici măcar nu au visat. În economia noastră socială de piață, să obții profit e un lucru bun. Însă, în aceste momente, nu este corect să se obțină profituri record extraordinare de pe urma războiului și pe spatele consumatorilor. Trăim vremuri în care profiturile trebuie împărțite și direcționate către cei care au cea mai mare nevoie de ele”, a spus șefa CE în discursul din Parlamentul European de la Strasbourg.

Ursula von der Leyen, în Parlamentul European / Sursa: Comisia Europeană

Ursula von der Leyen a spus, de asemenea, că blocul comunitar analizează și limitele prețurilor la energie și lucrează pentru a stabili „un preț de referință mai reprezentativ” pentru gaz decât Facilitatea olandeză de transfer de titluri (TTF), unde prețurile gazului au crescut vertiginos.

Un proiect al propunerilor Comisiei, văzut anterior de Reuters, ar elimina veniturile în exces din centralele electrice care nu sunt alimentate cu gaz din Europa pentru a strânge bani pe care guvernele să-i cheltuiască ulterior pentru a ajuta întreprinderile și populația cu facturile.

În România, consumul de energie electrică al populației continuă să scadă, ajungând la 7,9% în perioada ianuarie – iulie 2022, față de același interval de anul trecut, a anunțat, marți, Institutul Național de Statistică (INS), în informarea lună privind resursele de energie ale României. Tendința de reducere a consumului de curent a fost observată în ultimele luni, odată cu creșterea prețurilor.

Rata anuală a inflaţiei în luna august 2022 comparativ cu luna august 2021 a ajuns la 15,3%, creșterea prețului la curent, de la an la an, fiind de 16,37%, apogeul fiind la gaze, o scumpire cu 70,64%, potrivit INS.

Plafonarea prețurilor

Fermele eoliene și solare și centralele nucleare ar avea de suportat un plafon de 180 de euro pe megawat oră (MWh) pentru veniturile pe care le primesc din generarea de energie electrică, guvernele recuperând orice numerar în plus și „reciclându-l” pentru a sprijini consumatorii, potrivit proiectului, care încă au putea suferi modificări înainte de publicare. Acest lucru ar limita veniturile generatorilor la mai puțin de jumătate din prețurile actuale de pe piață. Potrivit Reuters, prețul energiei electrice din Germania a atins luna trecută un nivel record de peste 1.000 de euro/MWh și se tranzacționa marți la peste 400 de euro/MWh.

Firmele de combustibili fosili s-ar confrunta, de asemenea, cu o taxă excepțională pe profit pentru a recupera ceea ce Comisia a descris în proiect drept „profituri neașteptate” legate de creșterea prețurilor la petrol și gaze alimentate de reducerea livrărilor de gaze din Rusia în urma invaziei sale în Ucraina.

Firmele de petrol, gaze, cărbune și rafinare ar trebui să aducă o „contribuție de solidaritate” de 33% din profiturile excedentare impozabile din anul fiscal 2022, se arată în proiectul detaliat de Reuters.

Cu toate acestea, scriu jurnaliștii de la Reuters, Comisia s-a retras de la un plan inițial de a limita prețurile la gaze rusești, iar țările UE sunt împărțite dacă plafoane mai extinse ale prețurilor ar ajuta sau ar dăuna eforturilor Europei de a asigura aprovizionarea cu energie pentru iarnă.

Potrivit Reuters, satele membre va trebui să negocieze propunerile Comisiei și să convină asupra unor legi finale. Odată ce plafoanele controversate ale prețurilor la gaze – cel puțin, pentru moment – oficialii din unele state au fost optimiști că ar putea fi încheiate acorduri la o reuniune a miniștrilor UE de energie din 30 septembrie.

La cea mai recentă întâlnire – reuniunea Extraordinară a Consiliului Energiei, organizată la Bruxelles, vinerea trecută, 9 septembrie – a participat Ministrul Energiei, Virgil Popescu. „Cu privire la măsurile de intervenție pe termen scurt, România susține o abordare echitabilă față de toate statele membre. Plafonarea prețului la gazul natural la nivelul UE, inclusiv la cel importat din Rusia, este susținută de mai multe state membre, inclusiv de către România și ar putea contribui semnificativ la reducerea volatilității pieței europene”, a transmis Ministerul Energiei, într-un amplu comunicat, la finalul reuniunii.

Discursul integral al președintelui CE, Ursula von der Leyen:

Discursul din 2022 privind Starea Uniunii al Președintei Ursula von der Leyen by Gandul.info on Scribd

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Cutremur în România vineri dimineață! Care au fost zonele afectate și ce magnitudine a înregistrat...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Informația dimineții despre Corina Chiriac. Ce s-a întâmplat cu marea artistă a României
22 noiembrie, ziua care a zguduit omenirea. Misterul persistă, multe întrebări au rămas fără răspuns
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Record de turiști în Japonia! Cât au cheltuit cei 3,31 milioane de vizitatori?