Papa Francisc, aflat în vizită în Kazahstan, a declarat miercuri că Dumnezeu nu îndrumă religiile spre război. Remarca este considerată o critică implicită la adresa patriarhului ortodox rus Kirill, care susţine invazia Rusiei în Ucraina şi care a boicotat o conferinţă a liderilor religioşi din toată lumea.
Papa Francisc s-a adresat celui de-al VII-lea Congres al liderilor religiilor mondiale şi tradiţionale, în cea de-a doua zi a vizitei sale în Kazahstan. Evenimentul se desfăşoară în capitala Nur-Sultan şi reuneşte lideri creştini, evrei, musulmani, budişti, hinduşi şi ai altor religii.
„Dumnezeu este pace. El ne călăuzeşte întotdeauna pe calea păcii, niciodată pe cea a războiului”, a afirmat suveranul pontif, vorbind la o masă rotundă la Palatul Independenţei, o structură modernă uriaşă din oţel şi sticlă din capitala fostei republici sovietice.
„Să ne angajam, aşadar, să insistăm şi mai mult asupra necesităţii de a rezolva conflictele nu prin mijloacele neconcludente ale puterii, cu arme şi ameninţări, ci prin singurele mijloace binecuvântate de cer şi demne de om: întâlnirea, dialogul şi negocierile răbdătoare”, a mai spus el, citat de Reuters.
Marele absent de la eveniment este patriarhul Kirill, şeful Bisericii Ortodoxe Ruse, care trebuia să fie prezent la eveniment, însă şi-a anulat participarea, pe fondul tensiunilor legate de războiul din Ucraina.
În locul său, a trimis însă o delegaţie condusă de mitropolitul Antonie, al doilea ierarh ca importanţă din structura Bisericii Ortodoxe Ruse, care a avut ulterior o scurtă întrevedere cu papa Francisc.
Papa Francisc, care la începutul acestui an a declarat că patriarhul Kirill nu poate fi „băiatul de altar” al lui Vladimir Putin, a afirmat în cadrul conferinţei: „Sacrul nu trebuie să fie niciodată un sprijin pentru putere, nici puterea un sprijin pentru sacru!”.
Patriarhul ortodox rus Kirill a sprijinit invazia Rusiei în Ucraina, pe care o consideră un bastion împotriva unui Occident pe care îl numeşte decadent. Poziţia sa a provocat o ruptură cu Vaticanul şi a declanşat o rebeliune internă care a condus la ruperea legăturilor unor biserici ortodoxe locale cu Biserica Ortodoxă Rusă, aminteşte sursa citată, potrivit Agerpres.