Prima pagină » Actualitate » VIDEO | Cum poți recupera banii împrumutați fără contract. Sfatul avocaților: „La un moment dat, sigur ai o dovadă – că e un mesaj, că e un număr pe WhatsApp, că e o poză. Ține că aprobă în instanță”

VIDEO | Cum poți recupera banii împrumutați fără contract. Sfatul avocaților: „La un moment dat, sigur ai o dovadă – că e un mesaj, că e un număr pe WhatsApp, că e o poză. Ține că aprobă în instanță”

Ana-Maria Udrişte, avocat și consultant in domeniul afacerilor, a vorbit, miercuri, în cadrul emisiunii La Măruță, despre modalitatea prin care ne putem recupera banii pe care i-am împrumutat cuiva, iar persoana respectivă nu ni mai returnează. Antreprenorul a explicat că este important să avem dovezi de tip mesaje text, poze sau numere de contact în telefon, în contextul în care ele pot fi folosite ca probă în instanță.

Ana-Maria Udrişte: Asta este o problemă destul de frecventă pe care am întâmpinat-o. Că ai un prieten, că ai un coleg de muncă, că e o rudă, că e o domnișoară pe care vrei să o impresionezi și dai niște bani împrumut, la un moment dat, sigur ai o dovadă – că e un mesaj, că e un număr pe whatsapp, că e o poză, adică nu trebuie neapărat să ai un contract. Dacă eu aș vrea să niște bani de la tine, îți dau un mesaj, la un moment dat, și îți zic: ‘Dă-mi și mie banii ăia înapoi care să fac că sunt uitați pe acolo’. Și aia e o dovadă. 

Cătălin Măruță: Funcționează treburile astea în instanță?

Ana-Maria Udrişte: Nu doar că funcționează, dar ele, la un moment dat, se și coroborează cu alte chestii. Poate că ți se pare că nu e suficient, că eu că ți-am dat banii, dar poate că ți i-am transferat pe Revolut și am o dovadă că a plecat din contul meu către contul tău. Sau că ți i-am dat printr-un prieten, la locul de muncă, și mai era cineva pe acolo și, practic, poate să probeze un martor, sau că ți-am făcut un transfer bancar sau un PayPal.

Chiar dacă ai spune că doar un mesaj e singular și chiar nu-i pasă nimănui de chestia asta – deși, cum spuneam, ține că aprobă în instanță – mereu poți să le coroborezi cu ceva, chiar și când te înjură că nu ți-i mai dă înapoi. Și ăla e un început de probă bun.

Cătălin Măruță: Trebuie să fie și o sumă mai importantă, nu?

Ana-Maria Udrişte: Și da, și nu, pentru că ai mai multe variante. Poți să mergi inclusiv pe cele de valoare redusă și merge mai repede. Doar că trebuie să acționezi într-un termen de 3 ani de zile. În 3 ani să faci măcar o acțiune, că noi numim asta prescripții. Adică ai 3 ani în care legiuitorul zice: ‘Fă și tu ceva’. Dacă după 3 ani n-ai făcut nimic, înseamnă că nu prea îți pasă de banii ăia.

Cătălin Măruță: Ați avut cazuri în care chiar ați recuperat?

Ana-Maria Udrişte: Am recuperat chiar și 15-20.000 de euro pe chestia asta. Nu mai spun de cele curente, când se întâmplă să scoți 5.000 de lei la bancomat și să îi dai cuiva împrumut, pentru că întotdeauna poți să coroborezi cu un mesaj.

Cătălin Măruță: Acum ar putea să zică oamenii: ‘Păi te costă mai mult avocatul decât să recuperezi banii’.

Ana-Maria Udrişte: Din păcate, da. Și aici e o chestie pe care eu am spus-o și tot milităm pe chestia asta, să încercăm să avem și niște proceduri alternative. Adică măcar pentru niște sume mici, să ai un birou de soluționare alternativă, ca să fie un pic mai rapid, că altfel stai zeci de ani de zile pentru 5.000 de lei. Păi mai vin doup inflații și, practic, din 5.000 se fac cu miile.

Cătălin Măruță: Dar de la ce să iau oamenii ăștia de nu-și mai dau banii unii altora?

Ana-Maria Udrişte: În general, cele mai frecvente sunt când vorbim de parteneriate, de viață, de concubinaj și așa mai departe. Practic, la un moment dat, cât timp au fost prieteni foarte buni sau au avut o relație personală, erau bani la comun. După care, când s-au certat și s-a terminat și idila amoroasă, atunci, practic, lumea vrea banii înapoi.

Iar a doua cea mai frecventă situație este când vorbim de parteneri de afaceri și, practic, pe lângă business-ul efectiv, mai dăm noi niște bani pe lângă și te mai împrumut cu 3.000 de lei, 5.000 de lei, 1.000 de euro, 5.000 de euro, pentru că ai nevoie. Al treilea cel mai frecvent este când îți împrumuți un coleg de muncă, pentru că e colegul tău de 10 ani. Dacă nici tu nu-l înțelegi ca să-l ajuți, atunci cine?”

Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, s-a alăturat echipei Gândul, în mai 2022, ... vezi toate articolele

Citește și