Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a declarat că proiectele legilor justiției, care se află acum în dezbatere în Parlament, au fost concepute în concordanță cu avizele Comisiei de la Veneția, după consultarea cu partenerii europeni.
„Aceste proiecte, în primul rând, nu mai sunt acum, dacă vreţi, în gestiunea ministerului, sunt în gestiunea Parlamentului; în al doilea rând, această sesizare este făcută în cadrul unui proces de evaluare paralel cu MCV, este un proces de evaluare la nivelul APCE, proces prin care trec toate statele membre.
A venit acum rândul României la această evaluare. Reamintesc faptul că această evaluare a avut un rezultat pozitiv, raportul este preponderent pozitiv pentru România, în cadrul ei s-a cerut de către membri ai subcomitetului mandatat cu această evaluare şi o revizuire a legilor de către Comisia de la Veneţia, dar este, repet, un proces, o procedură separată de ceea ce cooperăm noi cu Comisia Europeană în cadrul MCV.
Ministrul spune că legile justiției au fost elaborate ținându-se cont de avizul Comisiei de la Veneţia.
Dar ceea ce vreau să precizez este faptul că, atunci când am redactat aceste proiecte, ca şi pe parcursul dezbaterii publice şi al dezbaterii parlamentare, noi am ţinut cont de aceste avize.
Chiar în sală, eu am invocat de două sau de trei ori avizele comisiei pentru a propune, pentru a susţine anumite soluţii legislative. Am ţinut cont în elaborarea proiectelor de avizul Comisiei de la Veneţia”, a subliniat ministrul Justiţiei la finalul dezbaterilor Comisiei pentru legile justiţiei.
Comisia parlamentară specială pentru legile Justiţiei a început săptămâna trecută dezbaterea celor trei proiecte trimise în procedură legislativă de către Guvern privind statutul judecătorilor şi procurorilor, organizarea judiciară şi, respectiv, Consiliul Superior al Magistraturii.
Uniunea Salvaţi România a anunţat, miercuri, că a reclamat la Comisia de la Veneţia cele trei proiecte ale Justiţiei propuse de ministrul Cătălin Predoiu.
Solicitarea a fost făcută de deputatul USR Iulian Bulai, preşedinte al grupului ALDE de la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE).
El a cerut coaliţiei PSD-PNL-UDMR să nu dea un vot final în „Comisia specială Iordache 2” până nu se primeşte avizul Comisiei de la Veneţia.
„Comisia de la Veneţia va emite o opinie pe cele trei legi ale Justiţiei. Asta am cerut astăzi în Comisia de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Solicitarea a fost admisă cu majoritatea voturilor. PSD-PNL ar trebui să nu se grăbească: să aştepte punctul de vedere solicitat şi să-l implementeze în raport cu prevederile MCV şi GRECO”, a declarat Iulian Bulai.