Ultima fiță imobiliară: Dormitor cu pat „plutitor”, în apartamentul unui cuplu din Iași

Ultima fiță imobiliară: Dormitor cu pat plutitor, în apartamentul unui cuplu din Iași
Ultima fiță imobiliară: Dormitor cu pat "plutitor", în apartamentul unui cuplu din Iași / Sursa FOTO: bzi.ro
Publicat: 16/09/2022, 16:02

În plină criză, piața imobiliară continuă să se dezvolte, iar România este un tărâm care încă nu și-a atins limitele. Ultima fiță în domeniu se numește „floating house” și, așa cum îi și spune numele, se referă la o casă în care mobilierul plutește. Sau cel puțin oferă senzația asta.

Cum sună „mobilier plutitor”, cu pereți vitrați și pictură murală? Îmbietor, nu-i așa?!

Un cuplu din Iași a reușit să-și împlinească visul cu ajutorul unui designer de interior. Și a plătit 12.000 de euro pentru a dormi în patul dorit.

Apartament cu 3 camere din Iași, ca un penthouse la Londra

Un cuplu din Iași a achiziționat în 2022 un apartament cu 3 camere într-un complex rezidențial din cartierul Tudor Vladimirescu și a apelat la ajutorul unui designer de interior pentru a schimba complet locuința. Dar viziunea cei doi tineri era diferită, ei înțelegeau altceva din conceptul de „acasă”, mai ales că tocmai se întorseseră din Bali, după alte excursii prin India, Thailanda, Sri Lanka etc.

„Relația într-un proiect de design interior începe cu o discuție pe îndelete, la o cafea, cu noii beneficiari, în care îi provoc să îmi povestească puțin despre ei. Proprietarii, viitorii habitanți ai acestui apartament, au pus accent pe călătoriile lor în spații exotice, cu precădere experiența de pe o anume insulă. «Floating Home» este o denumire aleasă de mine pentru conceptul acestei locuințe, coroborând poveștile personale și cerințele beneficiarilor, nevoile identificate dincolo de cerințe și provocările spațiului care nu au fost deloc mici”, spune Otilia Chitic, designer-ul de interior care s-a ocupat de proiect, într-o declarație pentru bzi.ro.

Pat plutitor în dormitor

Specialista în design interior afirmă că piesa de rezistență a proiectului o reprezintă patul plutitor.

„Este realizat din metal și lemn de esență nobilă, cu o tăblie live edge care narează și onorează viața anterioară a copacului. Cu cât spațiul este mai mic, cu atât provocările procesului de design sunt mai mari. Un dormitor este funcțional dacă are spații de depozitare suficiente și, în același timp, rămâne ergonomic, îl poți parcurge fără să-ți pocnești degetele de picioarele mobilei, fără a face compromis la partea estetică. Având în minte ideea unui piept plin cu aer, a unui spațiu ce nu simți că te apasă și din care nu vrei să fugi în pădure să respiri, am creat acest concept de mobilier «plutitor» în tot apartamentul. Mobilierul nu marchează niște limite și pardoseala de sub acesta este la vedere, iar acest artificiu creează impresia de dilatare a spațiului. Fiind din lemn masiv, metal, MDF vopsit și accesorii personalizate, a costat 12.000 de euro”, mai spune Otilia Chitic.

Bucătărie de 8,5 mp, provocare pentru orice designer

Un alt proiect care a fost o adevărată provocare a presupus schimbarea completă a unei case. Iar primul test a venit în bucătărie, „un spațiu de doar 8,5 metri pătrați, în care erau deja montate gresia și faianța de către dezvoltator, unde există două uși, o fereastră, grindă pe mijlocul tavanului”.

Otilia Chitic explică modul în care a vizualizat ea noul spațiu: „Aplicând artificii designerești și lumina de sub mobilier, am creat imaginea unui spațiu respirabil, unde au încăput toate electrocasnicele necesare, inclusiv mașina de spălat vase, precum și visul proprietarilor, o chiuvetă farm house, care este un obiect dedicat spațiilor generoase. Mobilierul realizat în locuință, din lemn masiv, metal și MDF vopsit, cu accesorii personalizate, a costat în jur de 12.000 de euro. Proiectul a durat jumătate de an. Îmi place să lucrez cu artiști în proiectele mele, de aceea am colaborat pentru peretele decorativ din dormitor și «Ochiul» din living room cu artistul ieșean Titus Ivan”.

„Floating Home”, un proiect cu totul special

Otilia Chitic spune că în multe proiecte este solicitată pentru a oferi soluții de iluminat. Vorbim acum despre un element care deseori este tratat cu cea mai mare superficialitate și asta e o mare greșeală!

„Proiectul «Floating Home» nu mai avea același impact fără iluminatul de sub mobilier. Prin soluție de iluminat nu se înțelege o lustră frumoasă. Iluminatul cuprinde două mari categorii: iluminatul tehnic sau funcțional și cel ambiental sau emoțional. Recent, au apelat la mine proprietarii unei case cu un interior foarte bine pus la punct, dar acuzau că nu se simt bine, fără a identifica problema reală.

Mi-am dat seama că lăsaseră iluminatul în baza electricianului, care făcuse o treabă excepțională din punct de vedere tehnic, legat de cablaje și aparataje. Însă, nu făcuse nimeni un studiu legat de indicele de redare a culorilor, temperatura de culoare și intensitatea luminii, poziționarea corpurilor de iluminat în raport cu mobilierul și materialele din care este făcut, alegerea caracteristicilor potrivite funcțiunii din acel spațiu (birou, dormitor). Aspecte la care eu, ca lighting designer, trebuie să acord multă atenție și timp”.

„Știați că lumina albastră inhibă secreția de melatonină atât de necesară somnului? Vă închipuiți ce înseamnă o astfel de alegere pentru un dormitor! Iluminatul înseamnă sănătate” – Otilia Chitic, designer de interior

Se caută sistemele „smart home”, se vrea mobilă de calitate

În ultimii ani, susține Otilia Chitic, a crescut numărul clienților care vor în locuințe sisteme smart home sau mobilă din materiale naturale, cât mai rezistente.

„Un bun design este durabil, nu ține de aspecte care se schimbă de la an la an. În urma experienței din pandemie, când s-a stat mult în casă, gusturile s-au mai educat. Oamenii se apleacă mai mult către materiale naturale și produse cât mai rezistente din dorința de a nu genera un consum nesustenabil, mobilier recondiționat asociat cu noile tehnologii în materie de LED și sisteme smart home”, încheie Otilia Chitic, designer de interior.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum se calculează media finală la Bac în 2024. Ce se întâmplă cu candidații care...
A reapărut în România după ce a fost dată dispărută mai bine de 50 de...
FOTO. Imagini hot! Cum arată Doina, românca superbă care l-a cucerit pe milionarul olandez de...
Urlete de durere la înmormântarea lui Cristian, tânărul luat de viitură în Italia! Imagini copleșitoare
GALERIE FOTO Doi soți britanici și-au vândut casa și au cumpărat un sat întreg în...
Scandal de proporții! Și-a desfigurat iubita lui “E diavol și bolnav psihic!” + “I-am făcut...
IREAL: cum arată Dana Roba la un an de când a fost desfigurată cu ciocanul....
Val de scumpiri de la 1 iulie. Cu cât va creşte factura la gaze la...
Detalii șocante despre măcelul din camera de hotel. Ce s-a întâmplat cu Alexandra: A fost...
Mai mulți români au fost implicați în incendiile de vegetație din Turcia. Panică și haos...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Nemții au lansat „GARSONIERA” Dacia Duster. Pentru minimaliști – VIDEO
Peskov a dezvăluit ce făcea Putin în timpul dezbaterii Biden-Trump
EFECTUL MIRACULOS pe care îl are CAFEAUA pentru oamenii SEDENTARI!
A murit marea doamnă a României! Actrița Ileana Stana Ionescu a încetat din viață
Ileana Stana Ionescu a murit la 87 de ani
Doliu în cinematografia românească! Celebra actriță s-a stins din viață pe neașteptate. Despre cine e...
Polițistă din penitenciar, filmată în timp ce se iubește cu un deținut periculos, în celula...
Anda Adam a îmbrăcat rochia de mireasă! Suma uriașă pe care artista a dat-o pentru...
Cum a arătat cea de-a doua rochie de mireasă purtată de Anda Adam la nunta...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Bună ziua, televizoare color aveţi? Vânzătorul:- Bineînţeles!
Dacă păsările sunt dinozauri, de ce nu au sânge rece?
×