Ministerul Mediului din Germania a transmis, luni, că sunt scurgeri la o centrală nucleară din Germania și este nevoie de reparații. Oficialii au precizat că deși defecțiunea nu compromite securitatea populației, ar putea complica planul energetic de iarnă al Guvernului.
Operatorul centralei nucleare Isar 2 din Germania a informat, luni, Ministerul Mediului cu privire la o scurgere produsă în interiorul unității. Incidentul nu reprezintă o amenințare pentru populație, însă centrala va avea nevoie de o săptămână de reparații pentru a rămâne funcționabilă.
Ministerul a menționat că operațiunile vor fi oprite în această perioadă de timp, pentru ca centrala să funcționeze și anul viitor. Potrivit planului Germaniei de eliminare treptată a energiei nucleare, centrala nucleară Isar 2, situată în landul Bavaria din sudul țării, urma să fie oprită la sfârșitul anului.
Această oprire forțată ar putea complica planurile țării de a-și asigura energia necesară pentru iarnă, în contextul în care întrega Europă se confruntă cu o criză energetică ca urmare a conflictului din Ucraina, iar Germania este una din cele mai mari importatoare de gaz rusesc.
Războiul din Ucraina și prăbușirea ulterioară a importurilor de energie din Rusia au determinat o schimbare de politică, Guvernul plănuind să mențină deschise până anul viitor două dintre cele trei centrale nucleare.
Ministerul Mediului, alături de Ministerul Economiei, a declarat că „examinează noua situație și implicațiile acesteia pentru proiectarea și punerea în aplicare a planului de rezervă”, potrivit Reuters.
Operatorul centralei Isar 2 a anunțat că reactorul ar putea continua să funcționeze până la data planificată de oprire. Cu toate acestea, ministerul Mediului a precizat că oprirea centralei timp de o săptămână ar fi necesară în octombrie, dacă centrala va funcționa și anul viitor.