Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a declarat marți că este „esențial” ca separatiștii susținuți de Rusia în estul Ucrainei să organizeze referendumuri care să permită ca regiunile lor să se alăture Rusiei.
Într-o postare pe rețelele de socializare, Medvedev a spus că transformarea Republicilor Populare Donețk și Luhansk, recunoscute anul acesta de Moscova, în republici ale Rusiei, ar fi un pas vital în protejarea intereselor lor și ar putea justifica în continuare utilizarea forței militare de către Rusia pentru a le proteja.
Luni, liderii separatiști din cele două republici autoproclamate au convenit să își „sincronizeze” eforturile pentru organizarea de referendumuri privind integrarea în Rusia, după ce oficialii locali numiți de ruși și-au intensificat apelurile pentru organizarea acestor consultări populare.
„Referendumurile din Donbas sunt esențiale, nu numai pentru protejarea locuitorilor din Republica Populară Donețk, Republica Populară Luhansk și alte teritorii eliberate, ci și pentru restabilirea adevărului istoric”, a transmis Medvedev într-o postare pe Telegram.
Medvedev, care este acum vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a declarat că Moscova ar trebui să permită regiunilor să se alăture Rusiei, deoarece ar oferi Kremlinului o justificare suplimentară pentru utilizarea forței militare în Ucraina, potrivit Reuters.
„Încălcarea teritoriului Rusiei este o crimă și vă permite să folosiți toate forțele de autoapărare. De aceea, aceste referendumuri sunt atât de temute de către Kiev și Occident. Acesta este motivul pentru care trebuie să fie realizate”, a mai transmis Medvedev.
Separatiștii pro-ruși din Donbas au propus ca cele două regiuni să devină parte a Rusiei încă din 2014, atunci când au încercat pentru prima dată să se desprindă de Ucraina.
Oficiali instalați de Rusia în alte părți ale Ucrainei capturate de forțele ruse, cum ar fi regiunile Herson și Zaporojie, au transmis și ei lunile trecute că se pregătesc să organizeze referendumuri pentru a se alătura Rusiei.
Forțele ruse au preluat controlul asupra întregii regiuni Luhansk la începutul conflictului, deși oficialii ucraineni au susținut luni că au recâștigat un sat din regiune ca parte a contraofensivei în curs. Părți mari din teritoriul revendicat de Republica Populară Donețk sunt încă sub controlul Ucrainei, iar Ucraina deține încă teritorii atât în regiunile Herson, cât și în Zaporojie.