Vladimir Putin urmează să susțină un discurs adresat rușilor, miercuri dimineață. Mesaj televizat ar urma să fie transmis live începând cu ora 9:00, scrie presa internațională. Inițial, acesta a fost anunțat pentru marți seara. Nu e clar ce anume va anunța miercuri Vladimir Putin, intervenția sa fiind prima de la declanșarea invaziei în Ucraina, în 24 februarie. Unele voci spun că ar putea anunța mobilizare generală în Rusia, în timp ce altele sunt de părere că se va referi la teritoriile ocupate pe care le dorește integrate în Rusia.
UPDATE ora 20:43 – Joe Biden: ”Agresiunile Rusiei sunt încălcări semnificative ale Cartei ONU”/ Biden acuză Rusia pentru criza alimentară globală
Acţiunile Rusiei în Ucraina constituie „încălcări semnificative” ale Cartei Naţiunilor Unite, a declarat preşedintele SUA, Joseph Biden, în discursul rostit miercuri la Adunarea Generală ONU.
Biden a cerut continuarea susţinerii internaţionale pentru Kiev şi a afirmat că Moscova nu a fost amenințată de nimeni.
„Este vorba de un război care a fost opţiunea unui singur om”, a declarat Joseph Biden, referindu-se la preşedintele rus, Vladimir Putin, citat de CNN.
UPDATE ora 20:31 – Fiul lui Peskov refuză înrolarea pentru lupta în războiul pornit de Putin: „Voi rezolva problema la un alt nivel”
Nikolai Peskov, fiul purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, refuză să se înroleze pentru a lupta în războiul pornit de Rusia în Ucraina, deși se încadrează în limita de vârstă. Revoltat, acesta a vorbit cu un prezentator căruia i-a spus părerea lui.
Când a aflat despre ce este vorba, bărbatul în vârstă de 32 de ani a devenit recalcitrant și a răspuns că nu are de gând să meargă la comisariat pentru că el este „Domnul Peskov”.
UPDATE ora 16:00: Klaus Iohannis: România condamnă cu fermitate anunţul preşedintelui Putin cu privire la următorii paşi ai Rusiei
„România condamnă cu fermitate anunţul preşedintelui Putin cu privire la următorii paşi ai Rusiei în ceea ce priveşte continuarea escaladării războiului său ilegal împotriva Ucrainei. România reiterează apelul către Rusia de a înceta imediat agresiunea împotriva Ucrainei şi de a-şi retrage complet toate forţele armate”, a scris Iohannis, pe Twitter.
Romania🇷🇴 strongly condemns President Putin’s announcement about Russia’s next steps towards further escalation of its illegal war against Ukraine🇺🇦. Romania reiterates its call for RU to stop immediately its aggression against UA and to fully withdraw all its armed forces.
— Klaus Iohannis (@KlausIohannis) September 21, 2022
UPDATE ora 15:00 – Bărbații ruși între 18 și 65 de ani nu mai pot părăsi țara. S-a interzis companiilor aeriene să le vândă bilete
Companiile aeriene ruse au primit interdicție să mai vândă bilete bărbaților ruși cu vârste între 18 și 65 de ani. Doar cei care prezintă dispensă de la Ministerul Apărării pot pleca din Rusia.
UPDATE ora 13:30 – Lituania ridică nivelul de alertă al armatei ca urmare a mobilizării militare din Rusia
Lituania a anunțat că ridică nivelul de alertă al armatei sale ca urmare a anunțului privind mobilizărea rezerviștilor din Rusia, potrivit Reuters.
Lituania a ridicat nivelul de alertă al forței de reacție rapidă a armatei sale „pentru a preveni orice provocări din partea Rusiei”, a declarat miercuri ministrul apărării, Arvydas Anusauskas. Anunțul a fost făcut la câteva ore după după ce președintele rus Vladimir Putin a anunțat o mobilizare militară parțială.
„Deoarece mobilizarea militară a Rusiei va avea loc și în regiunea Kaliningrad, în vecinătatea noastră, Lituania nu poate doar să privească”, a scris Anusauskas pe Facebook, transmite Mediafax.
UPDATE ora 13:16 – Ministrul finlandez al apărării, Antti Kaikkonen, a declarat că țara monitorizează îndeaproape situația din Rusia
„În ceea ce privește împrejurimile Finlandei, pot spune că situația militară este stabilă și calmă”, relatează Reuters, care îl citează pe Kaikkonen. El a adăugat: „Forțele noastre de apărare sunt bine pregătite și situația este monitorizată îndeaproape”.
La începutul acestui an, Finlanda a solicitat aderarea la alianța NATO.
UPDATE ora 13:00 – Analistul George Friedman: Rusia ar putea ataca România sau Moldova
Una din opțiunile lui Vladimir Putin ar fi să atace România sau Moldova pentru că un atac asupra unui aliat SUA ar diminua posibilitatea lui Joe Biden de a sprijini logistic Ucraina, susține analistul George Friedman, fondatorul și CEO al companiei de previziune și analiză geopolitică Geopolitical Futures.
Casa Albă ar fi astfel angrenată pe două fronturi, transmite analistul. Principala problemă a rușilor în Ucraina o constituie sprijinul acordat de SUA.
Dincolo de opțiunea nucleară, susține Friedman, Putin ar putea ataca România sau Moldova, datorită apropierii geografice de Ucraina.
UPDATE ora 12:30 – Letonia nu va oferi refugiu rușilor care fug din cauza mobilizării din Rusia
Autoritățile din Letonia au anunțat că nu vor oferi refugiu rușilor care fug din cauza mobilizării din Rusia.
Anunțul a apărut la câteva ore după ce președintele rus Vladimir Putin a confirmat o „mobilizare parțială” a forțelor de rezerviști ale Moscovei, scrie MEDIAFAX.
UPDATE ora 12:00 – Ciucă, reacție după anunțul lui Putin: „Am luat act cu îngrijorare, sperăm ca situația să nu escaladeze
Premierul Nicolae Ciucă a declarat, miercuri, că a luat act cu îngrijorare de declarațiile lui Vladimir Putin din această dimineață și a spus că țara noastră își menține atitudinea echilibrată și va continua să analizeze cu calm situația de față.
„Azi este Ziua Internațională a Păcii și, în loc să o celebrăm cum se cuvine, din păcate în această dimineață am luat act de declarațiile președintelui Putin, am luat act cu îngrijorare referitoare la mobilizarea parțială a armatei Federației Ruse și la desfășurarea așa-ziselor referendumuri în Donbas, Herson și Zaporojie.
Ne menținem atitudinea echilibrată, vom continua să analizăm cu calm evoluția situației cu aliații din NATO și partenerii din Uniunea Europeană.
Îmi exprim speranța ca situația în zona de conflict să nu escaladeze”, a declarat miercuri, premierul Nicolae Ciucă, la începutul ședinței de Guvern.
UPDATE ora 11:20 – Japonia cere o reformă a Consiliului de Securitate al ONU
Japonia a făcut apel marți, prin vocea premierului Fumio Kishida, la o reformă a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite (ONU), în contextul în care organismul a fost blocat de Rusia, prin dreptul său de veto din Consiliu, neputând să reacționeze în fața războiului din Ucraina.
Kishida spune că instituția își pune în pericol credibilitatea, dat fiind faptul că Rusia, țară cu statut de membru permanent și drept de veto în Consiliul de Securitate, a blocat orice măsură în contextul agresiunii sale asupra Ucrainei. Citește mai mult…
UPDATE ora 10:30 – Ce înseamnă „mobilizarea militară parțială” anunțată de Vladimir Putin. Cine va fi recrutat
Președintele rus a chemat aproximativ 300.000 de rezerviști ruși într-o „mobilizare parțială” și a acuzat Occidentul de „șantaj nuclear”.
„Cetățenii ruși chemați în cadrul mobilizării vor beneficia de toate avantajele celor care servesc sub contract”, spune el.
Vladimir Putin a adăugat că Rusia are arme nucleare mai performante decât Occidentul și că, dacă integritatea țării va fi pusă în pericol, va acționa. „Nu glumesc”, a conchis liderul de la Kremlin.
Vezi aici ce implică mobilizarea parțială
UPDATE ora 09:30 – Putin ordonă mobilizarea militară parțială în Rusia și transmite un avertisment Occidentului
Președintele rus Vladimir Putin a declarat că a semnat un decret privind mobilizarea militară parțială începând de miercuri, spunând că apără teritoriile ruse și că Occidentul vrea să distrugă țara.
„Subliniez că este vorba de o mobilizare parțială. Doar rezerviștii vor fi recrutați”, a spus el.
Într-un discurs televizat, Putin a spus că scopul său este „eliberarea” regiunii Donbas din estul Ucrainei și că majoritatea oamenilor din regiune nu vor să se întoarcă la ceea ce el a numit „jugul” Ucrainei, scrie Reuters.
Putin a mai spus, de asemenea, că Rusia va oferi sprijin deplin pentru organizarea referendumurilor anunțate pentru acest weekend la Lugansk, Donețk, Herson și Zaporizhzhia pentru aderare la Federația Rusă. El a acuzat Occidentul că a început un război împotriva Rusiei în Ucraina în 2014.
„Prin politica sa agresivă anti-rusă, Occidentul a depășit toate liniile”, a spus președintele rus. El a acuzat Occidentul că plănuiește să distrugă Rusia și să folosească șantajul nuclear.
Putin a spus că va folosi „toate mijloacele pe care le avem la îndemână” și că cei care încearcă să folosească șantajul nuclear împotriva Rusiei vor afla că acesta se poate întoarce împotriva lor. El a spus în mod explicit „Nu glumesc”, scrie The Guardian.
UPDATE ora 08:00 – Vladimir Putin urmează să se adreseze în miercuri dimineață rușilor
Vladimir Putin urmează să susțină un discurs adresat rușilor, miercuri dimineață. Mesaj televizat ar urma să fie transmis live începând cu ora 9:00, scrie presa internațională. Inițial, acesta a fost anunțat pentru marți seara.
Nu e clar ce anume va anunța miercuri Vladimir Putin, intervenția sa fiind prima de la declanșarea invaziei în Ucraina, în 24 februarie. Unele voci spun că ar putea anunța mobilizare generală în Rusia, în timp ce altele sunt de părere că se va referi la teritoriile ocupate pe care le dorește integrate în Rusia, scrie HotNews.
UPDATE ora 07.00 – Liderii mondiali critică Rusia din cauza invaziei din Ucraina și a planurilor de referendum
Liderii mondiali reuniți la New York, la sediul ONU, au denunțat invazia Rusiei în Ucraina, în timp ce oficialii instalați de Moscova în zonele ocupate din patru regiuni ucrainene au anunțat că intenționează să organizeze referendumuri privind aderarea la Rusia în zilele următoare, scrie Reuters, citată de Mediafax.
În această mișcare aparent coordonată, figurile pro-ruse au anunțat referendumuri pentru 23-27 septembrie în provinciile Luhansk, Donețk, Kherson și Zaporojia, care reprezintă aproximativ 15% din teritoriul ucrainean, o suprafață de mărimea Ungariei.
„Rușii pot face ce vor. Nu va schimba nimic”, a declarat marți ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, ca răspuns la întrebările reporterilor la Națiunile Unite, unde liderii soseau pentru o reuniune a Adunării Generale dominată de războiul din Ucraina.
Într-un tweet, el a adăugat: „Ucraina are tot dreptul să-și elibereze teritoriile și va continua să le elibereze indiferent ce are de spus Rusia”.
Dacă planul referendumului „nu ar fi fost atât de tragic, ar fi fost amuzant”, a declarat președintele francez Emmanuel Macron reporterilor înainte de adunarea ONU de la New York.
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că Putin va renunța la „ambițiile sale imperiale”, care riscă să distrugă Ucraina și Rusia, doar dacă va recunoaște că nu poate câștiga războiul. „Acesta este motivul pentru care nu vom accepta nicio pace dictată de Rusia și de aceea Ucraina trebuie să fie capabilă să respingă atacul Rusiei”, a declarat Scholz în primul său discurs în fața Adunării Generale.
Premierul japonez Fumio Kishida a declarat în fața adunării că credibilitatea ONU este în pericol din cauza invaziei Rusiei, membru permament al Consiliului de Securitate, și că sunt necesare reforme ale CSONU. „Invazia Rusiei în Ucraina este un comportament care calcă în picioare filozofia și principiile Cartei ONU … Nu ar trebui să fie niciodată tolerat”, a declarat Kishida.
Reformularea luptelor din teritoriile ocupate ca fiind un atac împotriva Rusiei ar putea oferi Moscovei o justificare pentru a-și mobiliza cele 2 milioane de rezerviști. Până acum, Moscova nu a dispus mobilizarea generală, în ciuda pierderilor tot mai mari.
Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a declarat că Washingtonul este la curent cu rapoartele potrivit cărora Putin ar putea lua în considerare posibilitatea de a ordona o mobilizare. Acest lucru nu ar face nimic pentru a submina capacitatea Ucrainei de a respinge agresiunea rusă, a declarat Sullivan, adăugând că Washingtonul a respins „fără echivoc” orice astfel de referendumuri.
Rusia consideră deja Luhansk și Donețk, care împreună formează regiunea Donbas, ocupată parțial de Moscova în 2014, ca fiind state independente. Ucraina și Occidentul consideră că toate părțile din Ucraina deținute de forțele rusești sunt ocupate ilegal.
Rusia deține în prezent aproximativ 60% din Donețk și a capturat aproape tot Luhanskul până în iulie, după progrese lente în timpul unor luni de lupte intense.
Aceste câștiguri sunt acum amenințate după ce forțele ruse au fost alungate luna aceasta din provincia vecină Harkov, pierzând controlul asupra principalelor linii de aprovizionare pentru o mare parte din liniile de front din Donețk și Luhansk.
„Situația de pe front indică în mod clar că inițiativa este de partea Ucrainei”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un discurs video publicat miercuri dimineață.
Poziția Ucrainei nu s-a schimbat din cauza „unor zgomote” din partea Rusiei, a adăugat Zelenskiy, făcând referire la referendumuri.
În Herson, unde capitala regională este singurul oraș important pe care Rusia l-a capturat până acum intact de la invazie, Ucraina a lansat o contraofensivă majoră.
În sud, Rusia controlează cea mai mare parte din Zaporojia, dar nu și capitala regională.