Nordul, nord-estul, sudul și în special Dobrogea sunt zonele cele mai afectate de valurile de căldură care lovesc România. Schimbările climatice au dus la creșterea temperaturilor mai ales în lunile de vară. Suntem tot mai afectați de valurile de căldură care ne transformă zilele în infern.
„Conform Organizației Mondiale a Meteorologiei, un val de căldură se întâmplă atunci când avem temperaturi cu 5 grade mai mult decât media temperaturilor normale. Deci trebuie să avem cel puțin cinci zile consecutive, dar pot să fie mai mult de cinci zile, în care temperatura este cu cinci grade mai mult decât normalul”, a explicat dr. Viorica Nagavciuc, cercetător la Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava și la Alfred Wegener Institute, din Bremerhaven, Germania, în cadrul emisiunii Gândul Green.
„Valurile de căldură afectează în general toată suprafața României, însă sunt zone care sunt afectate mai des și au intensitate mai mare. Printre cele mai afectate zone sunt nordul, nord-estul și partea de sud a României, în special zona Dobrogei. În special vorbim mai mult de zona Extra-Carpatică. În zona Carpatică avem un alt climat și acolo valurile de căldură au o influență mai mică și din cauza altitudinii, și din cauza covorului vegetal”, a completat dr. Nagavciuc.
Așa se face că în zonele urbane temperaturile sunt cu două grade mai mari.
„În orașe, temperaturile se resimt și mai tare din cauza faptului că avem acele insule de căldură. Valurile de căldură se întâmplă peste tot, în zonele Intra-Carpatice se resimt mai puțin, deoarece avem și un alt climat, dar, în cadrul orașelor, noi avem un val de căldură să spunem de 30 de grade, iar în oraș se mai adăugă două grade din cauza insulelor de căldură”, a conchis cercetătorul Viorica Nagavciuc.