Elena Udrea rămâne în închisoare după ce a epuizat o nouă cale de atac în încercarea de a scăpa de pedeapsa de șase ani cu executare din dosarul ”Gala Bute”. Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au respins, vineri, excepția de constituționalitate formulată de fostul ministru, precum și apelurile împotriva deciziei penale pronunțată în Completul de 5 judecători.
Potrivit deciziei pronunțate vineri, s-au respins ca inadmisibile cererile de sesizare a Curţii Constituţionale a României cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 432 alin. (1) şi (4) din Codul de procedură penală, formulate de către Liberiu Tudor Breazu şi Elena Gabriela Udrea.
Instanța îi obligă pe cei trei la plata sumei de câte 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.
Această decizie este cu drept de recurs în termen de 48 de ore de la pronunţare.
O altă decizie a magistraților Curții Supreme este de respingere, ca inadmisibile, a apelurilor declarate de Liberiu Tudor Breazu, Rudel Obreja şi Elena Gabriela Udrea împotriva deciziei penale nr. 41 din data de 7 aprilie 2022, pronunţată de Completul de 5 Judecători Penal.
Apelanţii sunt obligați la plata sumei de câte 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Decizia pronunțată vineri în acest dosar este definitivă.
Elena Udrea este în Penitenciarul Târgşor, unde execută o pedeapsă de șase ani primită în dosarul „Gala Bute”. Sentinţa de condamnare definitivă a fost dată în iunie 2018 şi confirmată în aprilie 2022 prin respingerea unei contestaţii în anulare. Fostul ministru a ajuns în închisoare pe 16 iunie 2022, după ce a fugit mai întâi în Costa Rica, apoi în Bulgaria.
La începutul acestei săptămâni, avocaţii Elenei Udrea au formulat o cale de atac mai puţin obişnuită, respectiv un apel împotriva contestaţiei în anulare, însă DNA susţine că această cale de atac nu este prevăzută de legea penală. Vineri, magistraţii au respins ca inadmisibil apelul Elenei Udrea.
De asemenea, judecătorii au respins şi o cerere a Elenei Udrea de sesizare a Curţii Constituţionale cu privire la mai multe articole din Codul de procedură penală, potrivit Agerpres.
Elena Udrea mai are pe rolul Instanţei supreme o ultimă cale de atac împotriva sentinţei de condamnare, respectiv un recurs în casaţie, care se va discuta pe data de 26 septembrie.