Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, efectuează în aceste zile o vizită oficială în Spania. Bode a avut joi la Madrid o întrevedere cu omologul său spaniol, Fernando Grande-Marlaska, unde au discutat printre altele despre cooperarea dintre cele două țări în domenii precum crima organizată, traficul de ființe umane, precum și gestionarea frontierelor și securitatea Uniunii Europene.
Într-un interviu acordat cotidianului El Pais, Lucian Bode a declarat că în urma întâlnirii pe care a avut-o joi cu omologul său spaniol „au fost puse bazele unei cooperări cu mai mult conținut”, în ceea ce privește crima organizată, traficul de ființe umane și gestionarea frontierelor și securitatea Uniunii Europene.
Bode a fost întrebat ce părere are despre ultimele amenințări venite din partea președintelui rus Vladimir Putin la adresa Occidentului.
”Oricine ar trebui să fie preocupat de afirmațiile unui dictator care amenință că va continua cu escaladarea acestui conflict, însă este necesar să abandonăm speculațiile cu privire la posibilitatea ca Putin să și dea curs amenințărilor [cu privire la armele nucleare].
În același timp, să urmărim cu speranță reacția cetățenilor ruși [1.300 de ruși au fost reținuți miercuri pentru că au protestat împotriva recrutării forțate pentru războiul din Ucraina] în urma acestor declarații iresponsabile. De asemenea, noi suntem îngrijorați de amenințările hibride, mai exact, de atacurile cibernetice ale structurilor militare ruse asupra infrastructurii critice, precum și de dezinformări.
În România, firește, ne îngrijorează ca urmare a proximității noastră geografice, dar ceea ce cred eu înainte de toate este că, dacă escaladarea va continua, vor fi mai mulți refugiați și în condiții mai grele decât până acum.
De la începutul crizei până acum, țara mea a procesat peste 2,4 milioane de oameni care au fost nevoiți să părăsească Ucraina; 80.000 dintre ei au rămas în România, iar dintre aceștia jumătate sunt minori.
Dincolo de asta, România are de gestionat cea mai lungă graniță terestră din UE, de 2.070 de kilometri. Acest lucru demonstrează rolul foarte important pe care îl avem în asigurarea securității Europei”
, a afirmat Lucian Bode.
Cei doi oficiali au discutat și despre intenția României de a deveni membră a Spațiului Schengen.
”Am avut ocazia să constat, încă o dată, angajamentul ferm pe care Spania îl are, iar acesta lucru este foarte important pentru țara mea. Dorința noastră este legitimă, deoarece îndeplinim mai mult decât criteriile tehnice cerute. După peste zece ani de evaluări [ale UE], cetățenii noștri încă nu au dreptul de a călători fără să fie supuși controalelor [vamale]. România respectă condițiile impuse pentru admiterea în Spațiul Schengen și contribuie prin eforturile sale la acțiunea solidă de construire a arhitecturii de securitate a Uniunii Europene, dar nu are beneficii pe măsură. Este necesar să fie recunoscut rolul esențial pe care țara mea îl joacă în această arhitectură de securitate și aceaastă situație nefirească și nedreaptă nu mai poate să continue”
, a declarat Lucian Bode pentru El Pais.
Bode este primul ministru român de interne care vizitează Spania în ultimii 15 ani, în contextul în care românii, în număr de peste un milion de rezidenți, reprezintă prima comunitate străină din această țară.