Ioan Anton, supranumit „Împăratul” – unul dintre cei mai prericuloși interlopi români, aflat aflat pe lista Most Wanted a Europol – a fost trimis în judecată pentru constituirea unui grup infracţional organizat, omor calificat, instigare la tâlhărie calificată şi şantaj, săvârşite în Irlanda în perioada martie – aprilie 2014, potrivit informațiilor transmise de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).
Acesta primise mandat de arestare în lipsă încă din 2019, după ce a ordonat grupării pe care o conducea uciderea lui Virgil Bușă, șeful unei alte grupări de proxeneți români din Irlanda. Dosarul a fost înaintat spre competentă soluționare Tribunalului București.
Ioan Anton a fost dat în urmărire în 2014, când ar fi comandat și pus la punct uciderea în Irlanda a lui Virgil Bușă, tatăl lui Franco, fostul iubit al lui Carmen Simionescu, fiica lui Adi Minune, a fost extrădat în august 2022 în România.
Potrivit presei irlandeze, în Navan, în primele ore ale zilei de 10 aprilie 2014, proxenetul Virgil Busa a sărit de la fereastra apartamentului său, sperând că va scăpa cu viață, după ce a fost bătut de o bandă de bărbați. Atacul ar fi fost motivat de faptul că Busa ar fi „furat” una dintre femeile lui Anton.
În anul 2015, o investigație RTÉ cifra la aproximativ 60 numărul femeilor aflate sub controlul său, potrivit g4media.ro. Interlopul este din localitatea Nisiporești din Neamț. Polițiștii spun că, în 2014, în timp ce se afla în Irlanda, a constituit, alături de alți români, un grup de criminalitate organizată cu scopul de a obține bani ilegal.
Gruparea se ocupa cu exploatarea de prostituate românce în Irlanda, perceperea de taxe de protecție și șantaj, comiterea de tâlhării și spargerea de bancomante cu ajutorul unor explozibili.
Ioan Anton a ordonat uciderea unui adversar, Virgil Bușă, șeful unei alte grupări de proxeneți români din Irlanda. Bărbatul a fost atacat cu răngi și cuțite și a fost lovit până a devenit inconștient, apoi a murit la spital.
„Prin rechizitoriul din data de 20.09.2022, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată a doi inculpați (unul în stare de arest preventiv și unul arestat în lipsă) pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, omor calificat (o victimă), tentativă la omor calificat (două persoane vătămate), instigare la tâlhărie calificată (o victimă) și șantaj.
În cauză s-a reținut faptul că, în perioada martie – aprilie 2014, pe teritoriul Irlandei, cei doi inculpați (unul având rolul de lider) împreună cu alți 10 cetățeni români au constituit un grup infracțional organizat, în vederea comiterii unor infracțiunii de omor. În acest scop, membrii grupului au urmărit și supravegheat persoane considerate rivale grupării infracționale și au exercitat asupra acestora acte de violență de o intensitate deosebită în urma cărora, una dintre victime a decedat.
Astfel, unul dintre inculpați l-a instigat pe celălalt inculpat și alte persoane să pătrundă în locuință și să exercite la data de 10.04.2014 acte de violență (cu răngi, bâte și cuțite) asupra a două persoane vătămate, lovindu-le pe acestea în zone vitale (în zona capului), acțiuni urmate de sustragerea din locuință mai multe bunuri.
Cu privire la infracțiunea de șantaj s-a reținut că, unul dintre inculpați a amenințat două persoane vătămate în luna aprilie 2014, solicitându-le sume de bani cu titlu de taxe de protecție (respectiv suma de 7.000 de euro).
Dosarul a fost înaintat spre competentă soluționare Tribunalului București.Precizăm faptul că, prin rechizitoriul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală din data de 20.03.2018 s-a dispus trimiterea în judecată a altor 9 inculpați, aceștia fiind condamnați în primă instanță la data de 20.04.2021 la pedepse totalizând 177 de ani închisoare, fiind obligați inculpații la plata unor despăgubiri civile de 1.150.000 de euro daune morale”, comchide DIICOT.