VIDEO | Ce tip de grăsime este indicat să alegem pentru gătit. Sfatul nutriționiștilor: „Untura pot să o folosesc să frăgezesc carnea. La prăjire, avem untul – când prăjești, poți să-l amesteci. Și legumele pot fi trase în unt”

Publicat: 28/09/2022, 13:07

Cristian Mărgărit, nutriționist, a vorbit, miercuri, la Super Neatza cu Răzvan și Dani despre ce tip de grăsime este indicat să alegem pentru gătit și ce anume este bine să evităm. Specialistul a precizat că atunci când prăjim un aliment, trebuie să fim atenți la temperatură și să ținem cont de punctul de fumegare al uleiului folosit, întrucât poate deveni dăunător în amestec cu alte componente organice.

„Ele au un rost foarte important în alimentația omului, există acea categorie de grăsimi esențiale. Aici avem niște forme de grăsime rafinată, deci s-a extras grăsimea dintr-o anumită sursă, respectiv din slănina de porc, din lapte și din măsline. Diferențele nu sunt semnificative dacă ne referim la dieta noastră.

Oamenii, în mod tradițional, extrăgeau această grăsime pentru a o conserva mai ușor, pentru a o transporta mai ușor. Bineînțeles, bucătarii au descoperit că poți scoate aroma din aliment, că poți prăji în ele, deci să oferi foarte multă aromă, foarte mult gust, textură, savoarea alimentelor, prăjindu-le. Această combinație este mai mult pentru persoanele care ce fac foarte mult efort fizic, poți arde această grăsime.

Dacă nu faci suficient efort fizic, nu are ce să se întâmple cu ea, mai ales când o asociez cu pâine, unde am caloriile din carbohidrați. Deci această asociere într-o cantitate foarte mică e în regulă, pentru că poate fi un croissant, cu aceeași compoziție, poate fi o prăjitură”, a afirmat Cristian Mărgărit.

Întrebat cât e de nesănătos să punem untură pe pâine prăjită, Cristian Mărgărit a explicat că „nu este foarte nesănătos”.

„Atenție mare la temperaturile de gătit – e referitor la uleiuri, în special, asta. La pâine știm deja, nu e bine să o înnegrim. Dacă o facem aurie, este perfect – la fel și prăjirea. Untura pot să o folosesc să frăgezesc carnea, pot s-o folosesc chiar la prăjit. Cartofii prăjiți în untură, bineînțeles, sunt cei mai gustoși. Atenție la temperatură, pentru că aici mai sunt și alte componente organice, care intră în reacție și pot deveni dăunătoare.

Dincolo de compoziția unturii, bineînțeles, trebuie să vină de la un porc de țară, dacă se poate, și asta e perfectă, pentru că este albă, deci nu a fost arsă atunci când s-au făcut jumările sau slănina sau când a fost extrasă. Apoi, la prăjire, avem untul. Se mai folosește și când faci o friptură de vită, de exemplu. Când prăjești, poți să-l amesteci, și legumele pot fi trase în unt. Putem folosi ca antioxidanți orice plante aromatice – busuioc, oregano, rozmarin și toate celelalte. Dă un gust cu totul deosebit untul la gătit, dar mare atenție să nu îl ardem, mai ales când pui o bucățică mică pe o tigaie încinsă, apare arsura.

În funcție de ce au mâncat văcuțele, untul poate să aibă și mult mai multe componente benefice pentru sănătate, inclusiv vitamina D, inclusiv acid linoleic conjugat. Același lucru pentru untură – foarte interesant, untura oprește cel mai bine foamea, deci în aceste grăsimi sunt anumite componente – evident, din corpul animalului – care ne taie foamea”, explicat Cristian Mărgărit.

Nutriționistul a precizat că uleiul de măsline extravirgin este cel mai recomandat atunci când gătim, la polul opus aflându-se uleiurile vegetale, care „ sunt cam de evitat”.

„Uleiurile – 9 calorii pe gram – nu le recomandă în cantități mari, deci toate trebuie folosite în cantități mici. La uleiul de măsline eu prefer uleiul de măsine extravirgin, bogat în polifenoli. Aceia sunt niște antioxidanți care protejează atât uleiul, la temperaturile înalte, cât și alimentul în sine, pentru că punctul de fumegare al unui ulei poate fi foarte ridicat, dar alimentele nu rezistă la acea temperatură.

Eu pot să-l duc la 180 de grade, dar asta înseamnă să distrugă alimentul. Vreau să țin o temperatură mai jos pentru a pune în valoare gustul, pentru a scoate nutrienții din aliment, fără să le ard, fără să le distrug. Evident, un ulei de măsline extravirgin va fi și foarte scump, deci te va costa o porție de cartofi prăjiți foarte mult. În rest, uleurile vegetale sunt cam de evitat. E bine să luăm grăsimea direct din sursă.

Vreau grăsime din ulei de floarea-soarelui, mănânc semințele de floarea-soarelui, mănânc semințele de in, mănânc semințele de cânepă. Pe primul loc, salatele – pe cât posibil, nepreparate termic, pentru că, la temperaturi mari, ele se denaturează și apar toate acele riscuri pentru sănătate, dincolo de caloriile cu care ele vin”, a menționat Cristian Mărgărit.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri scandaloase în cazul profesoarei de sport care și-a abuzat doi elevi. Cum i-a ademenit...
BAC 2024 | Avem subiectele care au picat la limba maghiară, la proba de azi...
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant...
O fetiță de 3 ani din Constanța a ajuns la spital după ce a mâncat...
Claudia Pătrășcanu, dezvăluiri despre vacanța cu Gabi Bădălău în Paris: 'Am fost cu iubirile mele!'...
DIETA-minune a lui Neti Sandu, pe care o respectă cu sfințenie! Ce SECRETE are la...
Ţara din Europa în care un şofer a rămas fără maşină după ce a condus...
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Reacția lui Ronald Gavril după ce Laurențiu Reghecampf l-a acuzat că stă în casa lui...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
Viktor Orban s-a întâlnit cu Vladimir Putin la Kremlin, în ciuda criticilor din partea liderilor...
Această INVENȚIE de acum 40.000 de ani a SCHIMBAT ISTORIA MODEI pentru totdeauna!
Codul Rutier se modifică. Legea care te lasă fără PERMIS Se aplică pe toți șoferii
România Pitorească. Micul colț de rai unde soarele răsare de două ori într-o zi
Vero Căliman, apariție sexy în costum de baie. Cum arată fosta Fetiță Zurli la plajă....
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A...
Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
Vulcanii Stromboli și Etna au erupt. Cum se prezintă situația?
×