EXCLUSIV | Europarlamentarul Cristian Bușoi: „Nu doar România, ci întreaga Uniunea Europeană se pregătește pentru cea mai dură iarnă după al Doilea Război Mondial. Viitorul imediat nu va mai fi al resurselor ieftine și nelimitate”

EXCLUSIV | Europarlamentarul Cristian Bușoi: Nu doar România, ci întreaga Uniunea Europeană se pregătește pentru cea mai dură iarnă după al Doilea Război Mondial. Viitorul imediat nu va mai fi al resurselor ieftine și nelimitate
Publicat: 29/09/2022, 11:04

Europarlamentarul Cristian Bușoi, preşedintele Comisiei pentru Industrie, Cercetare şi Energie din Parlamentul European, vorbește, într-un interviu acordat pentru Gândul, despre discuțiile pe tema energiei și deciziile care se vor loc la finalul acestei săptămâni la Bruxelles, unde se caută soluții fiabile pentru piața de electricitate. Îngrijorări cu privire la creșterea prețurilor la energie sunt nu doar în România, ci în toate statele Uniunii Europene, care iau în calcul când se gândesc la măsuri că ar putea să urmeze ”cea mai dură iarnă de după al Doilea Război Mondial”, spune Cristian Bușoi.

În ceea ce privește trecerea la energia verde, europarlamentarul susține că România nu este total pregătită acum pentru a face acest pas. Mai mult, există printre politicieni voci care bagatelizează și denaturează discuția de la sensul de bază, deși energia verde, regenerabilă, „este singura soluție de a ne scăpa de fluctuațiile de preț și de a scăpa de crize”, adaugă Cristian Bușoi.

Europarlamentarul recunoaște că nu a văzut o susținere politică pe ideea de a elimina cât mai repede sau măcar de a suspenda pentru o perioadă mecanismul prețului maximal pe bursele de energie.

Cristian Bușoi crede că, dacă nu se va interveni foarte repede cu măsuri extraordinare, vor urma în această iarnă mișcări sociale, dar și situații de oprire temporară a electricității.

Europarlamentarul Cristian Bușoi

Dezbateri aprinse la Bruxelles pe tema energiei. Ce urmează pentru piața energiei?

Cristian Bușoi spune că există o inițiativă a mai multor miniștri ai Energiei de a pune în discuție la Consiliul care va avea loc vineri 30 septembrie, la Bruxelles, găsirea unei soluții pentru un preț maximal la importurile de gaz, indiferent de unde vin aceste importuri.

Regulamentul propus de Comisia Europeană urmează a fi adoptat vineri, probabil cu mici amendamente. Vorbim de reducerea consumului de electricitate de la orele de vârf, vorbim de măsuri de taxare a profiturilor extraordinare și acea taxă de solidaritate pentru companii din hidrocarburi. România a făcut lucrul acesta încă de acum câteva luni și acum a înăsprit și mai tare suprataxarea. Vorbim și despre nevoia de a găsi soluții pentru piața de electricitate”, a explicat europarlamentarul.

Preşedintele Comisiei pentru Industrie, Cercetare şi Energie din Parlamentul European a ținut să menționeze că, din păcate, nu s-a văzut o susținere politică consistentă pe ideea de a elimina cât mai repede sau măcar de a suspenda pentru o perioadă mecanismul prețului maximal pe bursele de energie.

”Acel mecanism în care toate prețurile se aliniază către cel mai mare preț pentru care există cerere și care a fost gândit acum mulți ani ca să susțină energiile regenerabile eolian-solar, dar care azi lucrează împotriva pieței și împotriva cetățenilor europeni, pentru că duce la o spirală de creștere a prețurilor din cauza prețurilor la gaz”, a explicat Cristian Bușoi.

„Îngrijorarea este prezentă la toată țările europene, chiar și la cele bogate și puternice”

Europarlamentarul a mai spus că îngrijorări privind creșterea prețurilor la energie sunt nu doar în România, ci în toate statele Uniunii Europene.

”Am avut discuția și cu premierul Greciei care se confruntă cu problema prețurilor mari la energie și deja costul compensării a ajuns la nivelul de câteva miliarde de euro pe lună. Prin urmare, nu doar România, ci întreaga Uniunea Europeană se pregătește probabil pentru cea mai dură iarnă, după al Doilea Război Mondial.

Dacă nu se intervine foarte repede cu măsuri extraordinare, chiar dacă vor fi limitate în timp, vom vedea în această iarnă, din păcate, mișcări sociale, vom vedea situații în UE de oprire temporară a electricității, pentru că rețelele nu vor mai face față. Mulți oameni se vor vor deconecta de la încălzirea cu gaz și vor încerca să treacă pe electricitate, și atunci s-ar putea ca rețelele să fie supraîncărcate.

Și, din păcate, cel mai grav lucru, vom vedea închideri temporare sau chiar permanente, pentru că unele întreprinderi vor fi greu de redeschis, în toate țările UE.

Și cel mai îngrijorător este că va fi extrem de afectat motorul economic al Uniunii Europene, Germania. Știți bine că de industria Germaniei depind multe alte industrii din multe țări europene, inclusiv din România. Va fi un efect dacă în Germania va fi o paralizie parțială a industriei”, spune europarlamentarul Cristian Bușoi.

”Viitorul imediat nu va mai fi al resurselor ieftine și nelimitate”

În ceea ce privește trecerea la energia verde, despre care se tot discută în ultimii ani, Cristian Bușoi susține că România nu este  pregătită total, iar discuția nu se poartă constructiv, la nivelul importanței subiectului.

Europarlamentarul liberal spune că o eventuală trecere către energia verde nu înseamnă sub nicio formă o reîntoarcere la anii comunismului, ci pur și simplu la a învăța cum să fim mai responsabili în raport cu resursele limitate din jurul nostru.

„Pentru reducerea consumului de electricitate și gaze, am văzut că, din păcate, în România, dezbaterea nu este deloc luată în serios. Sunt oameni politici, mai ales cei din extrema AUR, care deturnează și schimbă cu totul sensul acestei discuții.

Nu este vorba să ne întoarcem la anii comunismului, nu este vorba să înghețăm de frig, nu este vorba să facem eforturi mai indecente, este vorba să fim strict mai responsabili cu resursele.

Indiferent că o vom face mai repede, de bunăvoie, sau vom fi nevoiți în anii următori, trebuie să înțelegem că viitorul imediat nu va mai fi al resurselor ieftine și nelimitate și că va trebui să fim mai responsabili”, a explicat Cristian Bușoi.

Preşedintele Comisiei pentru Industrie, Cercetare şi Energie din Parlamentul European este ferm convins că energia verde este cea mai importantă soluție de viitor.

”Atunci când mare parte din electricitatea noastră și din căldură vor veni din surse regenerabile, în primul rând, nu vom mai vedea genul acestea de crize. Atunci când vom avea solar sau eolian, sau geotermal, va conta foarte mult doar cum ne vom organiza, dar nu vor mai fi fluctuații, pentru că, în mare, știm care sunt randamentele și cât vor produce acest gen de instalații”, a mai spus Cristian Bușoi.

„Energia verde este singura soluție de a scăpa de fluctuațiile de preț”

Europarlamentarul mai spune că atunci când se face trecerea la energia verde, este totuși nevoie de energia nucleară, pentru a oferi acel element de continuitate și soluția la discontinuitățile din anumite perioade.

Această energie verde, regenerabilă, este singura soluție de a ne scăpa de fluctuațiile de preț, de a scăpa de crize, de a avea energie la un preț rezonabil.

Și, sigur, mai important decât toate acestea, de a lupta împotriva schimbărilor climatice și de a salva planeta. România este parțial pregătită pentru că, din păcate, investițiile în infrastructura noastră mare de transport, de electricitate au fost foarte puține în ultimii ani.

Acum, există o oportunitate mare de finanțare, prin Fondul de Modernizare, și pentru Transelectrica, dar și pentru distribuitorii regionali. În ceea ce privește căldura, cred cu tărie că, cel puțin în marile orașe, pentru sistemele centralizate, acolo unde este posibil, sursa de căldură geotermală este de departe cea mai bună soluție pentru aceste orașe”, a explicat Cristian Bușoi.


CITEȘTE ȘI:

Cum ar arăta 13 combinații de prețuri care s-ar putea regăsi pe facturile de energie electrică ale locuințelor. Expert în energie: „Sunt prevederi absolut halucinante”

EXCLUSIV | Cum am putea ajunge să plătim mai puțin facturile la energie și gaze. Expert în energie: ”Față de 2020, plătim la gaze cel puțin dublu. Fără noi capacități de producție, nu putem discuta despre scăderea prețurilor”

EXCLUSIV | Corneliu Bodea, președintele Centrului Român al Energiei: ”Suntem oare responsabili când ținem ușile deschise și aerul condiționat pornit? Aici trebuie să schimbăm mentalitatea și energia să devină mai scumpă, ca s-o valorizăm” 

EXCLUSIV VIDEO | Europarlamentarul Dragoș Pîslaru, despre ”cea mai scumpă iarnă”: ”Una este să încerci să faci economie și alta e să mori de frig și să nu poți să-ți plătești factura. La nivel european, vor fi luate măsuri”

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cuvântul „legionar” a fost cel mai căutat pe dexonline, în noaptea alegerilor, la diferență notabilă...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
Cum se menține în formă Cristela Georgescu, la 54 de ani! Soția lui Călin Georgescu...
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Breaking News: Marcel Ciolacu a demisionat de la PSD! Primele declarații ale președintelui de partid
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Anunțul RAR pentru cei care vor să facă ITP-ul
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Cine s-ar afla în spatele lui Călin Georgescu. Informația care aruncă în aer scena politică...
Călin Georgescu, culisele victoriei. Grupul de interese care l-a susținut, împotriva voinței românilor
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Ce ar fi fost un sunet misterios auzit în apele Antarcticii în anii ’60?