Prima pagină » Actualitate » VIDEO | Virgil Popescu, despre reducerea consumului de energie electrică: „În mandatul pe care îl avem, susținem aplicarea voluntară, nu obligatorie. Dacă un stat membru dorește să facă această reducere de consum, s-o facă, nu să fie obligat”

VIDEO | Virgil Popescu, despre reducerea consumului de energie electrică: „În mandatul pe care îl avem, susținem aplicarea voluntară, nu obligatorie. Dacă un stat membru dorește să facă această reducere de consum, s-o facă, nu să fie obligat”

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a vorbit, miercuri, la Antena 3, despre decizia Coaliției de guvernare de a schimba modul de calcul al facturilor la energia electrică, potrivit căruia se va trece la calculul kWh pentru anul în curs, și nu pentru anul anterior, iar media celor trei ani nu se va mai face. De asemenea, oficialul a afirmat că dorește ca reducerea consumului de energie electrică să se facă în mod voluntar, precizând că există „un clar mandat pentru a decupla prețul gazului natural de prețul energiei electrice și de a pune un plafon pe prețul gazului natural”.

Andreea Dumitrache: Pentru această lună în care nu avem modificarea, plătește cineva? Românii își pot recupera banii?

Virgil Popescu: Este ordonanța în vigoare. Ordonanța în vigoare presupune calculul în funcție de media consumului, anul trecut, dar presupune și o recalculare vizavi de consumul curent, adică de consumul lunii la data de 1 februarie. Deci evident că oamenii, dacă cumva au consumat mai puțin anul trecut sau mai mult anul trecut – dacă au consumat mai puțin, au un avantaj, dacă au consumat mai mult anul trecut față decât cât consumă acum, chiar dacă sunt facturați mai mult la consumul de anul trecut, vor avea o factură în luna februarie.

Pe toată perioada de referință, 1 noiembrie – 31 august, vor exista regularizări și oamenii vor trebui să-și primească banii înapoi dacă au plătit în plus. Au existat inclusiv citiri de controale după un an de zile, ori așa ceva este în afara legii. Legea spune: contorul se plătește la casă 3 luni. Aici ar trebui reglate lucrurile în așa fel încât distribuitorii să citească controalele conform legii.

Andreea Dumitrache: Și să plătească acum pentru această eroare, domnule ministru?

Virgil Popescu: Nu este normal ceea ce se întâmplă și, evident, a fost foarte corectă poziția ANPC-ului. Am văzut-o relatată în mass-media că ar trebui făcut mai mult în așa fel încât să învățăm și să le spunem oamenilor că merge, nu trebuie să aștepte neapărat ca cineva să vină să le citească, cu toate că e obligația acelora, dar putem să dăm inclusiv noi autocitirea.

Andreea Dumitrache: Mâine mergeți la reuniunea Consiliului de miniștri ai Energiei. Care este poziția României?

Virgil Popescu: Mâine seară avem o întâlnire informală a miniștrilor Energiei, dar vineri este ședința Consiliului pe Energie. Noi, ca stat membru, în mandatul pe care îl avem, susținem aplicarea voluntară, nu obligatorie. Dacă un stat membru dorește să facă această reducere de consum, s-o facă, nu să fie obligat. Deci poziția noastră este aceea și așa cum ați spus că au relatat-o cei doi lideri ai Coaliției, asta dorim – poziție voluntară, fiecare stat-membru să poată să-și gestioneze singur, nu să fie obligat.

De asemenea, avem un clar mandat pentru a decupla prețul gazului natural de prețul energiei electrice și de a pune un plafon pe prețul gazului natural și deja suntem 15 state care am semnat o scrisoare către Comisie, pentru a-i cere să vină clar cu un plan, prin care, la nivelul Uniunii Europene, vom avea o plafonare a prețului gazului natural. Suntem deja 15 state, printre care state mari: România, Polonia, Italia, Franța, Grecia, Slovacia, Ungaria, Malta, Cipru, Bulgaria.

Dorim acest lucru, pentru că este clar că toți ne-am dat seama că o influență extraordinar de mare a prețului mare al energiei electrice vine din prețul mare manipulat, în continuare, de către Federația Rusă. Nu cred că se va lua o decizie pe decuplare și pe plafonare în ședința de vineri, dar credem că în următoarea ședință va fi acest lucru.

Andreea Dumitrache: În acest moment, le garantați românilor că după aceste întâlniri la Uniunea Europeană, ar putea să se trezească și cu alte măsuri?

Virgil Popescu: Mandatul meu este același de a susține ca fiecare stat membru să își gestioneze singur aceste reduceri, prin mijloacele specifice fiecărui stat. Desigur, că în Germania e o cu totul altă situație față de față de România.

Noi avem în continuare niște tare ale trecutului, inclusiv eu sunt din acea generație când ni se oprea energia electrică sau nu aveam căldură. Nu vrem ca generațiile actuale să mai treacă prin acest lucru. Dar, sigur, asta nu înseamnă că nu putem să încercăm să gestionăm mai bine și mai eficient resursele energetice.

Andreea Dumitrache: Și totuși, deși stăm bine, cum ați spus și dumneavoastră, tot importăm gaz din Rusia. Am putea să nu mai avem aceste importuri, ce se va întâmpla din decembrie? Ajunge tot ce avem acum, raționalizăm?

Virgil Popescu: Nu vă gândiți la raționalizare sau la reducerea costurilor. Sigur, dacă o companie dorește să facă o reducere de costuri și își găsește o eficiență mai bună, este binevenită. Își reduce costurile, în primul rând, pentru acea companie sau dacă, în schimb, am acasă centrala de producere a energiei termice pe bază de gaz natural și îmi iau una mai performantă, acest lucru poate să mai ducă cu până la 30% consumul efectiv de gaz natural.

Noi, evident, am identificat surse de gaz natural în afara surselor rusești, unde există acest risc, de a putea fi oprit fluxul de gaze, și sunt foarte îngrijorat de ce s-a întâmplat ieri, am văzut conductele Nord Stream, în apele internaționale, și trebuie elucidat cât mai repede, pentru că e inadmisibil să se întâmple așa ceva, indiferent dacă circulau gaze pe acolo sau nu.

Un atac la o conductă, la o infrastructură critică de transport de gaze naturale, este inadmisibil. Noi, indiferent de ce se întâmplă cu gazele rusești, am identificat surse alternative, suntem în discuții cu partenerii din regiune pentru a aduce aceste surse, pentru că e nevoie de tranzit și de acorduri de tranzit și le vom avea până în această iarnă.”

Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, s-a alăturat echipei Gândul, în mai 2022, ... vezi toate articolele

Citește și