VIDEO | Câți ani muncești pentru a-ți cumpăra o casă (REPORTAJ)

Publicat: 28/09/2022, 19:00
Actualizat: 28/09/2022, 19:08

Aproape jumătate de viață îți trebuie pentru a-ți cumpăra o locuință. Pentru mulți, acesta este tristul adevăr. Karina are 21 de ani și nu se gândește încă să aibă casa ei. Deși va avea un venit stabil, spune că în acest moment este totul incert și că nu îndrăznește să viseze la un cămin. În cel mai optimist scenariu, ar putea să-și cumpere o casă în câteva zeci de ani.

„30 de ani, 40 de ani cred. Când o să fiu bătrână. Nu mai este momentul. Nu ai de unde din salariile care sunt. Nici cu o facultate mai bună. Spre exemplu, eu sunt la postliceală, anul doi, la asistente și salariul ca debutant este de 1.000 de euro pe lună și tot nu-ți ajunge să pui de o parte așa de mult încât să poți să-ți cumperi unul. Și dacă îți faci credit cu prima casă plătești 30 de ani la el”, a spus o tânără.

Singura soluție la care se gândește este să muncească în afara țării. Din păcate, tot mai mulți tineri au acest aspect în vedere.

„Decât să pleci în străinătate doi, trei ani de zile, să strângi acolo cum trebuie și să te întorci cu bani de o garsonieră, în niciun caz de un apartament cu două camere. Ți-ai putea permite o rată, spre exemplu? Ți-ai putea permite o rată, dar să plăteși 30 de ani… și nu mai e nimic sigur, adică nu-ți ajunge. Eu astăzi știu că muncesc în spital și mâine, Doamne ferește, se poate întâmpla ceva și plătesc ratele la casa aia până pierd ceva”, a adăugat tânăra.

Mulți se află în această situație. Dacă un salariat cu venit mediu își permite să plătească o rată lunară la bancă, însă nu pentru o sumă prea mare, un salariat cu venit minim pe economie nu are nicio șansă. Pentru un împrumut de 70.000 de euro, pe o perioadă de 30 de ani, cu un avans de 15%, rata lunară este de aproximativ 1.500 de lei. Pentru un împrumut de 100.000 de euro, pe o perioadă de 30 de ani, cu un avans de 15%, rata lunară este de aproximativ 2.200 de lei.

„Fiecare trebuie să-și facă foarte bine calculele. Nu ne uităm strict la chirie, la rată, ci trebuie să ne facem bine calculele pe termen lung. Dacă decidem să facem un credit pentru casă, să nu ne împrumutăm mai mult de 25% din venituri. De ce? Pentru că, deși ne împrumutăm cu dobândă fixă și dobânda noastră nu va mai crește s-ar putea să fie alte cheltuieli care cresc. Un alt lucru. Să punem de o parte bani ca să avem acest exercițiu al economisirii pentru că dacă nu avem cum să economisim pentru o viitoare rată timp de cel puțin un an, ce ne face să credem că vom putea face lucrul acesta 20-30 de ani de acum încolo. Cu dobândă fixă și întotdeauna să ne împrumutăm în moneda în care ne câștigăm veniturile”, a afirmat analistul financiar, Irina Chițu.

Odată cu pandemia, comportamentul românilor în ceea ce privește domeniul imobiliar s-a schimbat.

„În continuare, se caută apartamentele și casele cu terase, balcoane și în cazul caselor cu grădini proprii pentru că pandemia a schimbat comportamentul cumpărătorilor și anume, a apărut nevoia de un spațiu exterior nu foarte mare, într-adevăr pentru că acestea influențează prețul foarte mult. Acum, modul de căutare al apartamentelor, din ultimele șase luni, de fapt, s-a schimbat foarte mult datorită clienților care sunt foarte educați și informați asupra a ceea ce cumpără, începând de la calitatea construcției până la zona în care este apartamentul sau casa. Prețurile la două camere ar trebui să fie, în funcție de zonă, undeva între 60.000 de euro și 150.000 – 200.000 de euro, depinde de câți metri pătrați, depinde de terasă, balcoane, curți la parter, mai nou. Se caută apartamentele la parter. Apartamentele cu trei camere, mai ales cele în zone bune, au depășit pragul de 100.000, cele noi. În zone foarte bune, trec de pragul de 200.000 de euro”, a precizat Mihai Cima, organizator Imobiliarium.

Prețurile au crescut mult în pandemie, pentru că a existat cerere. Acum, spun specialiștii, oferta este limitată deoarece nu se mai dau autorizații de construire, în special în inelul central al Capitalei. În plus, nu mai există multe terenuri pe care poți ridica clădiri.

„Toată lumea se așteaptă la o scădere a prețurilor, în următorii ani. Prețurile, în București, sunt aproape imposibil să scadă. Dacă va fi o tendință de scădere va fi la nivel mondial, datorită unei crize generale”, a mai spus Mihai Cima, organizator Imobiliarium.

În preferințele românilor, în acest an, se remarcă și dorința cumpărătorilor de a-și achiziționa locuințe noi.

Oana Zvobodă
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Oana Zvobodă a debutat în presă la televiziunea PrimaTV, în anul 2017. Între mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un instalator care făcea reparații într-o vilă a găsit 30 de kilograme de monede de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Drumuri blocate, întârzieri pe calea ferată și aeroporturi, după ce vortexul polar a pus stăpânire...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
2024: Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h? Se suspendă permisul?
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Șoferii din România nu pot face ITP. Anunț oficial de la RAR
E cel mai mare coșmar dacă stai la bloc. Toți facem greșeala asta pe timp...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Dan Ciotoi suflă și în iaurt după ce s-a vindecat de cancer. Ce regim strict...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
„Stocarea cuantică” este mai aproape de realitate după ce oamenii de știință au rezolvat o...