Premierul Nicolae Ciucă va merge sâmbătă, 1 octombrie, la Sofia, pentru a participa la lansarea exploatării comerciale a Interconectorului Grecia-Bulgaria. La eveniment și-au anunțat prezența lideri regionali și europeni, respectiv reprezentanți ai companiilor operatoare în sectorul energetic din statele direct interesate în proiect.
„Inaugurarea Interconectorului Grecia-Bulgaria este un moment pe care îl așteptăm cu mult interes și speranță și care va deschide o etapă importantă în eforturile pe care le facem împreună la nivel european pentru a ne asigura necesarul în plan energetic, reducând, în același timp, dependența de gazul rusesc. Importurile de gaz din Azerbaidjan prin intermediul acestui interconector reprezintă o sursă alternativă viabilă de acum, care va asigura României și altor state aflate pe diagrama de distribuție a acestei rețele de gaze accesul la Conducta Trans-Anatoliană de Gaze Naturale (TANAP)”, a declarat premierul.
În marja vizitei pe care o efectuează la Sofia, Nicolae Ciucă are programate întrevederi cu gazdele statului vecin, președintele Republicii Bulgare Rumen Radev și cu premierul bulgar interimar, Galab Donev, precum și cu oficiali din alte țări invitați la eveniment, între care președintele Azerbaidjan, Ilham Aliyev, și premierul Republicii Elene, Kyriakos Mitsotakis.
Din delegația oficială care îl însoțește la Sofia pe premierul Nicolae Ciucă fac parte ministrul Energiei, Virgil Popescu, directorul general SNTGN Transgaz S.A., Ion Sterian, directorul general al SNGN Romgaz S.A., Răzvan Popescu, și directorul adjunct al SNGN Romgaz S.A., Aristotel Jude.
Interconectorul de gaze Grecia-Bulgaria este conceput să facă legătura între sistemul naţional de transport al gazelor din Grecia şi gazoductul Trans Adriatic Pipeline (TAP) în regiunea Komotini din Grecia cu sistemul naţional de transport de gaze din Bulgaria în regiunea Stara Zagora, potrivit Agerpres. Acesta are o lungime totală de 182 de kilometri, cu un diametru al conductei de 32 de inchi (aproxximativ 82 centimetri), iar capacitatea de transport a fost concepută la trei miliarde metri cubi pe an în direcţia Grecia-Bulgaria.
Conform sursei citate, în funcţie de interesul pieţei pentru a utiliza o capacitate mai mare şi de posibilităţile sistemelor de transport de gaze din ţările vecine, capacitatea interconectorului ar putea fi majorată la cinci miliarde metri cubi pe an prin construcţia unei staţii suplimentare de comprimare. Pe termen lung, interconectorul IGB va putea transporta gaze naturale din Israel şi Cipru, precum şi volume suplimentare din Azerbaidjan şi alte ţări.
Agenda oficială a delegației condusă de premier
* Delegația oficială română condusă de premierul Nicolae-Ionel Ciucă va fi întâmpinată de președintele Republicii Bulgaria, Rumen Radev
* Alocuțiunea susținută de prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă, programată pentru ora 11.31 conform ordinii alocuțiunilor anunțată de organizatori, va fi transmisă LIVE pe conturile de Facebook și YouTube ale Guvernului și pe canalul unic de distribuție al Palatului Victoria