Cât câștigă românii șomeri care locuiesc în Spania? Indemnizația primită de la autoritățile de la Madrid este semnificativ mai mare decât în România

Cât câștigă românii șomeri care locuiesc în Spania? Indemnizația primită de la autoritățile de la Madrid este semnificativ mai mare decât în România
Sursa foto: Mediafax Foto - caracter ilustrativ
Publicat: 01/10/2022, 13:09

Cele mai recente cifre oferite de Ministerul Muncii din Spania arată că numărul șomerilor este în creștere. Totuși, indemnizația primită acolo este mai mare decât în România.

Numărul persoanelor înscrise ca șomeri în Serviciul Public de Stat este de 2.924.240 persoane, ceea ce reprezintă o creștere de 40.428 (1,40%), conform datelor citate de presa românească din diaspora.

Noii șomeri români din Spania se întreabă, în special pe grupurile de socializare, câți bani vor câștiga în perioada de șomaj, scrie ziarulromanesc.es.

Sursa citată arată că suma maximă va fi de 1.592,92 euro pe lună (cu doi sau mai mulți copii), iar cea minimă va fi de 540,41 euro pe lună. Serviciul Public de Stat de Ocupare (SEPE) explică pe site- ul său că, pentru calcularea șomajului, este necesar să se acorde atenție la ceea ce se primește în baza de reglementare a ultimelor șase state de plată. În primele 180 de zile se va percepe 70% din baza de reglementare și, de la 181, se va primi 50%.

Astfel, pentru un salariu de 1.200 de euro pe lună, șomajul va fi de 840 de euro pe lună în primele șase luni. Ulterior, până la epuizarea indemnizației, se vor percepe 600 de euro drept șomaj.

Care sunt prevederile privind prestaţia pentru şomaj

În Spania este prevăzut un salariu de bază pentru fiecare categorie profesională. Salariul acordat angajatului nu poate fi mai mic decât salariul minim interprofesional stabilit anual de Guvernul spaniol. Pentru anul 2020 pentru munca cu program complet salariul minim interprofesional este de 950 euro/lună; 31,66 euro/zi.

La acesta se adaugă valori salariale aşa cum este stabilit în convenţiile colective de muncă şi în contractul de muncă. Sumele care compensează orice cheltuială pe care munca efectuată a generat-o nu vor fi considerate salariu (de exemplu, dacă vi se plăteşte un abonament la metrou, această sumă nu este considerată salariu). Cheltuielile de la locul de muncă, generate de anumite nevoi, nu se consideră salariu.

Salarizarea lucrătorilor, precum şi condiţiile de muncă şi prestaţiile sociale vor fi prevăzute în contractul individual de muncă, în conformitate cu legislaţia în vigoare pentru lucrătorii spanioli care au acceaşi profesie şi calificare, potrivit documentului Ghidul lucrătorului român în Spania, elaborat de Ambasada României la Madrid, actualizat decembrie 2020, care include și pașii pentru a beneficia de șomaj.

  1. a) Aţi lucrat legal și aţi ajuns în șomaj – ce faceţi?

Înscrierea în evidențe „en búsqueda de empleo”:

Pentru a beneficia de prestațiile pentru șomaj un lucrător trebuie să-și declare disponibilitatea de a se înregistra la SEPE/INEM ca persoană în căutare activă a unui loc de muncă și să cotizeze la sistemul de securitate socială cel puțin 360 zile în ultimii 6 ani.

Pentru obținerea prestației pentru șomaj lucrătorul trebuie să se adreseze Serviciului Statal de Ocupare spaniol (SEPE/INEM: www.sepe.es) sau filialei regionale a acestuia, în cel mult 15 zile de la momentul încheierii relației de muncă (excepție în cazul demisiei).

  1. b) Exportul prestației de șomaj

Menţinerea dreptului la prestaţii de şomaj (exportul prestaţiei de şomaj) pentru şomerii care se deplasează în alt stat membru în vederea căutării unui loc de muncă: Condiţiile în care se autorizează menţinerea dreptului la plata prestaţiei:

  • şomerul trebuie să rămână la dispoziţia instituţiei competente timp de 4 săptămâni de la data deschiderii dreptului la prestaţii de şomaj;
  • în termen de 7 zile de la data obţinerii autorizării exportului prestaţiei de şomaj, şomerul trebuie să se înregistreze în evidenţa serviciilor de ocupare din statul în care îşi caută un loc de muncă şi să se supună procedurilor de control pe perioada exportului. Alte prevederi: perioada de „export” a prestaţiei poate fi extinsă de instituţia competentă de la 3 luni la maximum 6 luni;
  • plata prestaţiei de şomaj va fi efectuată direct de către instituţia competentă, iar monitorizarea situaţiei şomerului şi comunicarea informaţiilor privind înregistrarea, căutarea unui loc de muncă sau faptele de natură să modifice dreptul la prestaţii constitui e responsabilitatea instituţiei din statul în care şomerul s-a deplasat pentru a-şi căuta un loc de muncă.
  1. c) Durata acordării prestaţiei pentru şomaj

Pentru a beneficia de indemnizaţia de şomaj este necesar să fi cotizat minim 360 de zile în ultimii 6 ani la sistemul de securitate socială spaniol. Perioada în care se acordă indemnizaţie de şomaj diferă în funcţie de perioada de timp în care s-a cotizat.

Minimul este de 4 luni iar maximul perioadei în care puteți beneficia de indemnizație de șomaj este de 2 ani (pentru cel puţin 6 ani cotizaţi, însumându-se anii cotizați și neutilizați în ultimii 6 ani în România sau alte state europene).

Diferența dintre beneficii

În România, indemnizația de șomaj este calculată luând în considerare valoarea indicatorului social de referință (ISR), veniturile persoanei asigurate pentru șomaj și stagiul de cotizare la sistemul de asigurări de șomaj.

Camera Deputaţilor a adoptat, recent, proiectul de lege care prevede majorarea cuantumului indemnizaţiei de şomaj acordată persoanelor cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an, până la valoarea indicatorului social de referinţă. Anterior, acesta era de 75% din ISR.

Valoarea ISR este în 2022 de 525,5 de lei, astfel că baza de calcul pentru indemnizația de șomaj era de 394 de lei.

Parlamentul European a adoptat acum aproximativ două săptămâni o directivă privind salariile minime adecvate în UE, care prevede că salariile minime din toate țările UE ar trebui să permită standarde de viață și de muncă decente, iar statele membre ar trebui să promoveze negocierea colectivă a salariilor

Românii au, din 1 ianuarie, un salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată de 2.550 lei lunar, respectiv aproximativ 510 de euro/dolari.

Potrivit Parlamentului European, cele mai mari salarii minime sunt în Luxemburg, Irlanda și Germania, iar cele mai mici în Bulgaria, Letonia și Estonia. În UE 21 din 27 de țări au salariu minim prevăzut de lege, iar în celelalte șase (Austria, Cipru, Danemarca, Finlanda, Italia și Suedia) nivelurile salariilor sunt determinate prin negocieri salariale colective.

Datele sunt agregate pentru anul 2019, când România, conform statisticilor, avea un salariu minim de 491 de dolari, pe ultimele locuri în clasamentul UE-27, în timp ce în Luxemburg, acesta era de 2.339 de dolari, în timp ce în Spania era de 1.175 dolari.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Grecii sunt furioși peste măsură. Luni au primit cea mai proastă veste posibilă pentru ei
Telefonul banal care i-a adus moartea lui Gheorghe Băicuș, militarul care și-a pierdut viața în...
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit...
FOTO O româncă a câștigat al șaptelea titlu de Miss Fitness Universe. Anca are 37...
La nicio lună de la moartea Ancăi Molnar, Claudiu Molnar este din nou în doliu...
Imagini ȘOCANTE cu Emily Burghelea, după accidentul petrecut în vacanță. A fost desfigurată și are...
Rezultate la Evaluarea Naţională 2024. Edu.ro publică notele până în ora 12:00
Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!
Edward Iordănescu se desparte de echipa națională a României după un parcurs istoric la EURO...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Nou indicator RUTIER, introdus în România! Ce faci dacă-l întâlnești?
Ciolacu: Singura constantă e că pe 8 decembrie trebuie să fie alegerile generale
Poveste plină de COMPASIUNE despre cum își îngrijeau oamenii de NEANDERTHAL COPIII BOLNAVI
Nu te vom uita! România a pierdut o stea. A fost cea mai adorată actriță
Pensionarii, în depresie. Bani mai puțini după recalculare
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat...
Gestul cutremurător făcut de soțul Ancăi Molnar la trei săptămâni de la moartea ei: ”Totul...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Posibila revenire a lui Trump la Casa Albă face ca dolarul să crească
×