Fostul ministru Sorin Cîmpeanu a afirmat, luni, că Ligia Deca, consilier prezidenţial, este singura persoană din afara grupului din Ministerul Educaţiei care știe legile educației.
„Ligia Deca este cea care a gestionat proiectul ‘România educată’ în procesul de consultare la nivel de viziune.
Ligia Deca este cea care cunoaşte tot parcursul construcţiei legilor Educaţiei, este singura persoană din afara grupului din Ministerul Educaţiei pe care l-am condus şi care a scris legile Educaţiei care cunoaşte în profunzime toate aceste aspecte cuprinse în cele două legi ale Educaţiei”, a afirmat Sorin Cîmpeanu, înaintea şedinţei Biroului Politic Naţional al PNL.
„Este nevoie ca aceste proiecte să poată fi susţinute în continuare. Dincolo de interese politice de moment, aceste proiecte, m-aş bucura să înţelegeţi, vizează viitorul României”, a adăugat Sorin Cîmpeanu, conform Agerpres.
„Sunt un om de echipă, sunt în conducerea partidului şi, dacă propunerea va fi Ligia Deca, voi da votul bucuros cu două mâini pentru Ligia Deca”, a susţinut fostul ministru întrebat dacă va vota pentru aceasta.
Biroul Politic Național al PNL va stabili, luni, ca Ligia Deca să fie propusă ministru al Educației, în locul lui Sorin Cîmpeanu, potrivit unor surse politice.
Ligia Deca (n. 1982) este doctor în științe politice, titlu acordat în 2016 de către Universitatea din Luxemburg și absolventă a unui program postdoctoral la New Europe College.
În perioada 2010-2012 a coordonat Secretariatul Procesului Bologna, gestionând procesul de organizare a Conferinței miniștrilor educației din statele membre ale European Higher Education Area (aprilie 2012).
În perioada 2012-2015, a fost expert în domeniul politicilor publice în cadrul Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării și cadru didactic asociat la Universitatea de Vest Timișoara (2014-2015) și SNSPA (2019-2021).
Autoare și coautoare a numeroase articole și studii publicate în reviste de prestigiu din domeniul politicilor educaționale, cu o activitate științifică ce a vizat subiecte variate, de la internaționalizarea educației superioare la practicile educaționale de adaptare la contextul pandemiei COVID-19, Ligia Deca a colaborat, în calitate de expert, cu EQAR, DAAD, Consiliul Europei, Comisia Europeană etc.
În 2014, a fost invitată să facă parte din Grupul de Experți „Știința în educație” înființat la inițiativa Comisiei Europene. În perioada 2017-2020, a fost membru al Boardului Executiv al Comisiei Fulbright în România.
Ligia Deca a fost numită Consilier de Stat la data de 29 iunie 2015, iar la data de 23 decembrie 2019, a fost numită în funcția de Consilier Prezidențial, scrie presidency.ro.