Începutul toamnei poate aduce probleme grave, mai ales dacă nu știi exact ce trebuie să faci în anumite situații. Deși vinul se face încă din vechime, din nefericire încă există persoane care nu respectă regulile clare de fermentație a mustului, ajungându-se la chiar adevărate tragedii.
Salvatorii de la IGSU sunt ccei care ajung primii la astfel de cazuri, acestea nefiind deloc puține. Recent, pe pagina de Facebook a IGSU autorităţile au explicat ce trebuie făcut în asemenea cazuri.
”Ziua de ieri a fost solicitantă pentru pompierii militari din întreaga țară, cele mai numeroase misiuni fiind derulate în zona București-Ilfov și în județele Prahova, Mureș, Cluj și Iași. O misiune care a necesitat atenție sporită din partea salvatorilor băcăuani a avut loc ieri, în localitatea Balcani. Echipajele de intervenție au fost solicitate să acționeze pentru extragerea unei persoane căzută în beci.
Sosiți la fața locului, colegii noștri au găsit o victimă în vârstă de 80 ani, conștientă, intoxicată cu dioxid de carbon rezultat în urma procesului de fermentație a mustului. Salvatorii au scos victima la suprafață și i-au acordat măsuri de prim ajutor, ulterior fiind transportată la spital”, se arată într-o postare pe o rețea de socializare.
”Tragem un semnal de alarmă și îi îndemnăm pe cetățeni să respecte o serie de măsuri simple, însă vitale, pentru evitarea incidentelor precum intoxicația cu gazele rezultate în urma fermentării mustului:
– puneți mustul la fermentat în spații deschise;
– ventilați corespunzător încăperile în care fierbe vinul;
– anunțați un apropiat înainte de a intra într-o astfel de încăpere;
Doar câteva minute de inhalare a dioxidului de carbon pot fi fatale! Fiți responsabili și preveniți situațiile care se pot transforma în adevărate tragedii!
Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență, https://fiipregatit.ro”, se mai arată în comunicatul IGSU.