Crin Antonescu, fost președinte al Partidului Național Liberal (PNL), s-a declarat încântat de discursul pe care șeful Serviciului Român de Informații (SRI), Eduard Hellvig, l-a susținut la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, marți, cu ocazia împlinirii a 15 ani de la debutul Studiilor de securitate şi intelligence.
Fostul președinte PNL, Crin Antonescu, s-a declarat încântat de discursul șefului SRI, Eduard Hellvig, de marți, de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj.
„Chiar mă gândeam, după ce am văzut acest discurs, că probabil în spațiul public românesc, legat de politică cel puțin, nimeni nu a spus mai mult în mai puține apariții sau mai puține ieșiri. Trebuie să vă spun din capul locului că pentru mine, discursul lui Eduard Hellvig de la Cluj este un eveniment. Poate pare o afirmație exagerată, dar dacă-mi aduc bine aminte, eu nu am auzit, cred, niciodată un astfel de discurs în România și despre România acestor decenii”, a spus Crin Antonescu, miercuri seara, la Digi24, despre discursul lui Eduard Hellvig de la Cluj.
Actualul director al SRI, născut la 27 octombrie 1974, în Zalău, a absolvit Facultatea de Științe Politice și Administrație Publică a Universității Babeș-Bolyai din Cluj în anul 1997, ulterior dobândind titlul științific de doctor în științe politice în cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative din București (2009). Ulterior, el și-a consolidat profilul academic în domeniul studiilor de securitate, urmând cursurile Colegiului Național de Apărare al Universității Naționale de Apărare „Carol I“ (2005-2006) și Programul pe probleme de terorism și studii de securitate (PTSS) organizat de Centrul European de Studii de Securitate „George C. Marshall“ din Garmisch-Partenkirchen, Germania (2006).
„E, pentru mine, o admirabilă combinație de analiză lucidă și de emoție nedisimulată, un discurs bogat, personal, într-un cuvânt, memorabil. Nu-mi amintesc, probabil niciodată la un înalt demnitar din acești ani, o viziune atât de articulată despre trecut – pe care o putem împărtăși sau nu, e altă discuție, dar ea este articulată – însoțită de ceea ce doar în câteva cuvinte se poate propune ca un proiect pentru viitor. Întru totul remarcabilă această ieșire, întru totul remarcabil acest discurs și semnificațiile sale sunt multiple. Dar ceea ce de la bun început pentru mine este absolut remarcabil este viziunea, profesiunea de credință și mesajul care, într-un loc simbolic și cu destinatari simbolici, a fost adresat, la urma urmelor, nu de directorul SRI sau doar de directorul SRI, ci de omul public care este Eduard Hellvig”, a comentat fostul lider liberal, retras în acest moment din viața politică.
Întrebat dacă i se pare că discursul șefului SRI anunță o eventuală revenire a acestuia în viața politică, Crin Antonescu a spus că nu poate să facă această apreciere. Ceea ce a putu spune despre discurs este că are convingerea că „merită luat în serios”. „Îmi pare mie cel puțin, discursul unui lider”, a spus Crin Antonescu, conform sursei citate.
Directorul SRI a declarat, marți, în cadrul discursului susținut în fața studenților UBB, printre altele că societatea românească este puternic polarizată în acest moment.
De amintit că, înainte de a deveni al cincilea director al SRI, la data de 2 martie 2015, Eduard Hellvig a fost parlamentar și membru al Executivului.
În legislatura 2004-2008 a fost deputat în Parlamentul României, calitate în care a deținut funcția de secretar al Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională (oct 2005 – sept 2008) și de membru al Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a NATO (subcomisia pentru securitate). Odată cu aderarea României la Uniunea Europeană a devenit unul dintre primii europarlamentari ai României (1 ian – 9 dec 2007), conform biorgafiei oficiale de pe siteul SRI.
În anul 2012 a deținut portofoliul de ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului, iar în urma alegerilor parlamentare de la finele aceluiași an a câștigat un nou mandat de deputat. În cadrul acestei legislaturi a fost vicepreședinte al Camerei Deputaților (dec 2012 – sept 2013), membru în Comisia pentru politică externă (până în feb 2013), în Comisia pentru Afaceri Europene (din feb 2013) și în Delegația României la Adunarea Parlamentară a NATO (20 dec 2012 – 3 sept 2013).
Mandatul său de deputat s-a încheiat la 3 septembrie 2013, ca urmare a revenirii în Parlamentul European (sept 2013 – iun 2014). Și-a reconfirmat calitatea de europarlamentar și după alegerile din mai 2014, însă decide să renunțe la aceasta odată cu validarea sa, de către Parlamentul României, în funcția de director al SRI.