S-a speculat intens în ultimele zile, mai ales pe rețelele de socializare, că Rusia a folosit laserul „Peresvet”, ultima creație militară a țării, ca să lovească în sateliții de spionaj ai SUA îndreptați deasupra Ucrainei. La baza acestei povești stau coloanele de lumini apărute în Belgorod, oraș nu departe de frontiera ruso-ucraineană, și despre care inclusiv presa moscovită a relatat că ar fi „ultimul experiment al Ministerului Apărării rus”.
Realitatea face, însă, ca povestea asta să semene cu un banc la Radio Erevan – au fost lumini, dar nu de laser.
Luni noapte, pe cerul Rusiei au apărut o serie de lumini misterioase, niște coloane strălucite, de forma unor sulițe, care se „băteau” pe cer. Imediat, pe rețelele de socializare s-a scris că Putin a ordonat testarea unei noi arme de război, laserul Peresvet, ultima invenție și cea mai teribilă (potrivit „specialiștilor de Facebook”) a Armatei Roșii.
Subiectul a fost rostogolit și ca urmare a faptului că Belgorod, orașul „săgetat”, este situat în apropierea graniței cu Ucraina. De câteva săptămâni, localnicii povestesc cum străluciri și fulgere au fost observate în mod repetat peste orașul lor.
„Astăzi au fost folosite pentru prima dată cele mai recente arme ale Federației Ruse. Din cauza circumstanțelor, este puțin probabil să aflăm despre ce-i vorba, dar mulți oameni au văzut strălucirea de pe cer”, a comentat pe Telegram și Andrey Rudenko, un „guru” al informațiilor militare din Rusia. El chiar a dat un link către o notă din RIA Novosti, publicată în noaptea de 4 octombrie, și care arăta că „Rusia efectuează experimente pe sateliții străini, ne-a informat Ministerul Apărării”.
В небе над Белгородом заметили жёлтое свечение
Эффект линзы ? Или НАТО ? #нато #белгород #россия #Украина pic.twitter.com/keLpcWJPhg
— Ququ Kodein🇺🇦🇭🇺🏳️🌈 (@ququ_kodein) October 4, 2022
Însă, un alt rus, profesorul Mikhail Leus, de la Centrul meteorologic „Phobos”, a lămurit cum stau lucrurile.
De fapt, este doar un fenomen atmosferic obișnuit numit halou – o strălucire secundară ivită în jurul unei surse de lumină. Se formează datorită refracției luminii în cristalele de gheață suspendate din aer și poate fi observată iarna pe vreme umedă calmă, când Soarele se află la un anumit unghi față de orizont, scrie rbc.ru, site de știri din Rusia.
Revenind, totuși, la laserul Peresvet, această armă există în dotarea Armatei ruse, însă nu există informații despre cum funcționează cu adevărat și ce forță are. Potrivit celor de la armyrecognition.com, un site specializat în informații din intelligence-ul militar, Peresvet se află în serviciul Forțelor Armate Ruse din martie 2018 și, potrivit mai multor surse de la Moscova, laserul are forța să „orbească” sateliții plasați pe cer, la 1000 de kilometri distanță de Pământ!
Mulți, însă, se îndoiesc de faptul că un laser poate ținti un satelit care se află la o asemenea distanță și, mai mult, este în continuă mișcare.