În trimestrul doi al acestui an, venitul mediu într-o gospodărie a fost de 6.241 de lei, iar cheltuielile de 5375, mai precis 2137 lei pe persoană, potrivit Institutului Național de Statistică (INS). Astfel, cheltuielile s-au ridicat la 86,1% din nivelul veniturilor totale.
Însă o familie cu doi copii care locuiește la oraș ar avea nevoie acum, de peste 3.000 de lei. Calculul este făcut de experții „Institutului pentru Cercetarea Calității Vieții”, aflat în subordinea Academiei Române.
Iar acești bani se duc pe mâncare, haine, utilități, educație și economii. Nici nu se pune problema de ieșiri în oraș sau concedii, și nu sunt luate în calcul ratele la credite ori chiriile. Viața este însă, mult mai scumpă, spun oamenii.
„Principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor, precum şi acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei (hrana animalelor şi păsărilor, plata muncii pentru producţia gospodăriei, produse pentru însămânţat, servicii veterinare etc.). Urmează ca pondere cheltuielile pentru investiţii, destinate pentru cumpărarea sau construcţia de locuinţe, cumpărarea de terenuri şi echipament necesar producţiei gospodăriei, cumpărarea de acţiuni etc. deţin o pondere mică în cheltuielile totale ale gospodăriilor populaţiei (doar 0,8%)”, arată INS într-un comunicat.
Scumpirile din ultimele luni i-au făcut pe oameni să fie mai atenți la cumpărături și prețuri. Mulți spun că nu le ajunge salariul pentru un trai decent.
„Destul de greu, mai ales acum, când trebuie să merg să aprovizionez pentru mâncare, mă uit de două ori și de obicei tai jumătate din cât luam până acum. Mi-e greu să cred că trebuie să cumperi haine, rechizite, mâncare, un copil mai vrea și altele, nu cred că te descurci cu 3.000”, spune o femeie pentru stirileprotv.ro.
„Muncesc mult mai mult, mult mai mult decât munceam înainte, și reușesc să fac față tuturor cheltuielilor. Muncesc și 16 ore pe zi și frecvent, destul de mult, și câte 12 ore pe zi”, spune altcineva.
Un calcul realizat de Institutul pentru Cercetarea Calității vieții în luna mai arată că o familie cu doi copii, care locuia în oraș și nu plătea rată la banca sau chirie ducea un trai decent cu suma de 3105 lei. Acum cheltuiește cu 400 de lei mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut.
Coșul de consum este împărțit în zece categorii. Au prioritate cheltuielile pentru mâncare și băutură, întreținerea locuinței și îmbrăcăminte. Pentru educație, o familie plătește doar 158 de lei în fiecare lună, iar pentru timpul liber, de pildă o ieșire în oraș, nu este alocată nici o sumă de bani.”
Cace Sorin, director adjunct Institutul pentru Cercetarea Calității Vieții: „De regulă, se stabilește o medie a prețurilor de pe piață, în așa fel încât să poți să vorbești despre acest coș național. Este o listă de alimente, de produse alimentare, de fructe, de carne, lapte, ouă și la fiecare dintre ele se face o medie.”
Pentru a face față cheltuielilor, românii au început să adopte așa-numitele bugete de criză, și să renunțe la produsele care nu sunt absolut necesare.
Profesor universitar dr. Ioan Hosu, Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca: „Tot ce înseamnă cheltuieli de dezvoltare personală, dezvoltare socială, socializare, concedii, investiții în cultură, educație și sănătate, ne așteptăm să aibă o pantă descendentă. Și atunci, sigur, ceea ce urmează, să vedem, e o regândire a bugetelor.”