Românii cu credite în lei vor scoate mai mulți bani din buzunar după ce indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei, a crescut luni, la 7,99% de la 7,96%, valoare care fusese înregistrată în şedinţa precedentă.
De asemenea, indicele ROBOR la şase luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 8,14% de la 8,12% cât a fost în şedinţa precedentă, iar indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a crescut la 8,29% de la 8,26%.
La începutul anului indicele era 3,02%, iar în martie, indicele era cotat la 4,25%. Indicele ROBOR la trei luni a început anul 2022 la 3,02%, iar la debutul lui 2021 se situa la 1,98%.
Pentru creditele retail noi în lei din primăvara anului 2019 a fost introdusă o nouă referinţă – indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor – IRCC, care a înlocuit ROBOR.
Începând cu luna octombrie, IRCC va ajunge la 4%, prin urmare mulți se întreabă dacă mai este o idee bună acum să facă această trecere. Potrivit unei analize PRO Tv, IRCC rămâne sub ROBOR pentru o perioadă, indice ROBOR care s-a menţinut în ultimele săptămâni undeva la 8%. Mai mult, este de aşteptat ca IRCC să mai crească, iar din ianuarie ar urma să treacă de 6%.
De asemenea, puteți încerca refinanțarea creditului sau plățile anticipate pentru a reuși să vă reduceți ratele.