În plină criză energetică, Germania a decis să intervină brusc și decisiv pe piață. Astfel, potrivit presei britanice, Guvernul condus de cancelarul Olaf Scholz și-a asumat să achite toate facturile la gaze pe luna decembrie ale consumatorilor casnici!
De aceeași măsură se vor bucura în „luna cadourilor” și IMM-urile.
Totul face parte dintr-un plan mai larg al autorităților de la Berlin, ce a fost pus la punct după o serie de recomandări ale experților din domeniu.
Potrivit publicației The Guardian, pe baza acestui plan, plata integrală a facturilor în luna decembrie va fi urmată de o schemă de subvenții diferențiate în primăvară, menită să plafoneze facturile, dar și să-i stimuleze pe consumatori să economisească energie.
Începând cu luna martie 2023 și până la sfârșitul lui aprilie 2024, consumatorii casnici din Germania vor plăti 0,12 euro per kilowatt/oră pentru un volum de 80% din gazele folosite în anul precedent! Ajutoare pe baza acestei scheme vor primi și companiile din industrie, care vor plăti, de la 1 ianuarie 2023 și până în aprilie 2024, 0,07 euro per kilowatt-oră pentru volumul de 70% din gazul utilizat în anul precedent.
Co-președintele panelului de experți, dr. Veronika Grimm, a declarat că prețurile subvenționate ar urma să ofere „un nou normal pentru companii și consumatorii casnici în așa fel încât ei să-și poată planifica consumul”. Totul, fără întoarcerea artificială la prețurile mici de dinainte de declanșarea invaziei rusești în Ucraina.
„În viitor, prețurile nu vor mai scădea la 7 cenți. Nu vom mai primi gaz rusesc pentru multă vreme de acum încolo”, a declarat Veronika Grimm.
Deși costurile exacte ale întregii scheme sunt dificil de prezis, Siegfried Russwurm, președinte al Federației Industriilor Germane, a estimat că acestea se vor ridica la 90 de miliarde de euro. Cel mai probabil, Guvernul Scholz va pune în aplicare măsurile recomandate de această comisie de experți, formată din 20 de membri din industrie, sindicate și mediul academic.
De altfel, la sfârșitul lui septembrie, chiar Olaf Scholz a anunțat un „scut defensiv” de 200 de miliarde de euro pentru protejarea consumatorilor casnici și din IMM-uri de prețurile în creștere la energie. Atunci, însă, el nu a explicat deloc în ce ar putea consta planul.