O vizită cât un Schengen. Primele imagini de la Cincu, înainte de sosirea premierului Olandei, însoțit de Klaus Iohannis și Nicole Ciucă (FOTO GÂNDUL)

O vizită cât un Schengen. Primele imagini de la Cincu, înainte de sosirea premierului Olandei, însoțit de Klaus Iohannis și Nicole Ciucă (FOTO GÂNDUL)
Sursă Foto - Agerpres
Publicat: 12/10/2022, 09:58
Actualizat: 12/10/2022, 17:09

Premierul Nicolae Ciucă, împreună cu președintele Klaus Iohannis, și prim-ministrul Olande, Mark Rutte – care efectuează o vizită de lucru în România – vor ajunge miercuri la Cincu, județul Brașov, la Centrul Național de Instruire Întrunită, „GETICA”. Deși oficialii români susțin că România îndeplinește încă din 2011 criteriile tehnice pentru intrarea în spațiul Shengen, Olanda se numără printre țările care s-au împotrivit de-a lungul timpului deciziei de aderare a țării noastre.

Gândul prezintă primele imagini de la Cincu, înainte de sosirea premierului Mark Rutte, împreună cu președintele Iohannis și premierul Nicolae Ciucă. Vizita prim-ministrului Mark Rutte este considerată una extrem de important pentru viitorul aderării României la spațiul Shengen, o aderare pe care țara noastră o așteaptă de 11 ani.

Cei trei înalți demnitari vor avea o întrevedere oficială, iar, ulterior, se vor întâlni cu militarii din România, Olanda, Belgia și Franța dislocați la Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica”- Cincu.

Președintele Klaus Iohannis spune că Mark Rutte vine să viziteze trupele olandeze care ajută România să aibă o securitate mai bună, dar premierul Olandei ajunge la noi în contextul în care toți liderii europeni cu excepția sa, s-au convins să susțină intrarea României în Schengen de la 1 ianuarie.

Ambasadorul Olandei în România, despre aderarea României la Shengen

Roelof van Ees, ambasadorul în România al Țărilor de Jos, a fost întrebat de jurnaliștii Europa Liberă l-dacă Olanda este de acord, în acest moment, ca România să fie printre statele membre ale spațiului Schengen.

„Poziția olandeză cu privire la extinderea Schengen este simplă: atunci când cerințele sunt îndeplinite, aderarea este posibilă. Pentru a putea evalua acest lucru, avem nevoie de informații actualizate din partea Comisiei Europene cu privire la toate domeniile relevante pentru deciziile politice privind aderarea la Schengen”, a transmis ambasadorul olandez.

Potrivit acestuia, decizia Olandei va ține cont, pe lângă gradul de securizare a frontierelor, și de progresele Bucureștiului în domeniul Justiției și al statului de drept din România. Ambasadorul a mai adăugat că România trebuie să respecte normele care se referă „atât la implementarea acquis-ului Schengen, cât și la statul de drept (MCV)”.

„Când aceste informații sunt disponibile, trebuie să cântărim acele informații, și la nivel politic. Acest lucru necesită timp”, se mai precizează în răspunsul primit de la Ambasada Olandei. 

UPDATE. Premierul olandez Mark Rutte va veni în România astăzi. Deplasarea șefului Executivului de la Haga este considerată una importantă pentru decizia de aderare a României la spațiul Schengen, în situația în care Olanda a fost una dintre țările care s-a opus ani la rând accederii țării noastre la spațiul comunitar de liberă circulație. Zvonurile politice spun că Rutte ar urma să semneze și o serie de contracte.

Mark Rutte va fi însoţit de preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Nicolae Ciucă la Centrul Naţional de Instruire Întrunită „Getica” de la Cincu, judeţul Braşov. Cei trei oficiali urmează să aibă convorbiri față în față, discuții  în plenul delegaţiilor oficiale, precum și o întâlnire cu militarii dislocați în baza militară.

Potrivit agendei președintelui, Klaus Iohannis, Nicolae Ciucă și premierul Mark Rutte urmează să facă declarații în jurul orei 15:30.

Mark Rutte va vizita și cei aproximativ 200 de soldați olandezi de la baza militară Cincu

Premierul Mark Rutte va vizita militarii olandezi care participă la misiunea NATO, se arată într-un comunicat al Guvernului de la Haga.

„Întâlnirea cu președintele Iohannis și premierul Ciucă va avea loc la o bază militară din Cincu. Se va discuta despre cooperarea militară dintre Olanda și România. De asemenea, în cadrul întâlnirii vor fi abordate subiecte de actualitate, precum ultimele evoluții în jurul războiului din Ucraina și energia”, precizează Executivul olandez.

Cei aproximativ 200 de soldați olandezi staționați la baza militară din Cincu fac parte din noul grup de luptă al NATO.

Acesta se află sub comanda Franței și are în total de 900 de militari. Soldații olandezi vor staționa la Cincu timp de aproximativ un an, potrivit Agerpres.ro.

Eurodeputata olandeză Sophia In ‘t Veld critică guvernul olandez

Eurodeputata olandeză Sophia In ‘t Veld, membră a partidului Democraten 66 aflat la guvernare în Țările de Jos, s-a declarat, în Parlamentul European, rușinată de faptul că Guvernul de la Haga se opune aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen și a cerut premierului olandez, Mark Rutte, să sprijine extinderea zonei europene de liberă circulație și cu cele două țări candidate.

Mi-e rușine cu Guvernul olandez, pentru că acest guvern a fost printre principalele obstacole aici, în mare măsură din cauza unor motive politice. Respectarea drepturilor și legilor nu e ceva opțional. Prin urmare, cer premierului Olandei să respecte legea și să susțină aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen. Cred că în astfel de vremuri trebuie ca unitatea europeană să vină înaintea intereselor naționale. Bulgaria și România își au locul în spațiul Schengen”, a spus Sophia In ‘t Veld, în plenul de la Strasbourg, care a dezbătut miercuri procesul de aderare a României și Bulgariei la zona Schengen.

Ea a reamintit că din 2011 Comisia Europeană a recomandat Consiliului UE să aprobe aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen.

GALERIE FOTO: Oana Zvobodă

Amyra Garey
Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Banii vor fi virați direct pe cardurile românilor! Guvernul a aprobat măsura joi, 21 noiembrie
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri