Ambasadorul Olandei, despre integrarea României în Schengen: „Trebuie să cântărim informațiile. Acest lucru necesită timp”

Ambasadorul Olandei, despre integrarea României în Schengen: „Trebuie să cântărim informațiile. Acest lucru necesită timp”
Publicat: 12/10/2022, 15:06
Actualizat: 12/10/2022, 15:08

Ambasadorul Olandei la București a afirmat că în acest moment țara pe care o reprezintă nu are informații din care să reiasă un răspuns de acceptare a aderării României în spațiul Schengen, temperând astfel din elanul mai mutor politicieni români care sperau ca acest lucru să se întâmple până la finalul anului în curs.

Olanda sau Regatul Țărilor de Jos după actuala denumire, este ultimul stat care nu și-a precizat clar poziția față de dorința României de a intra în Spațiul Schengen. Întrebat dacă Olanda este de acord în acest moment ca România să fie printre statele membre ale spațiului Schengen, șeful diplomației olandeze de la București, Roelof van Ees, a evitat să dea un răspundă afirmativ la această întrebare, așa cum au făcut oficiali ai celorlalte state europene.

„Poziția olandeză cu privire la extinderea Schengen este simplă: atunci când cerințele sunt îndeplinite, aderarea este posibilă. Pentru a putea evalua acest lucru, avem nevoie de informații actualizate din partea Comisiei Europene cu privire la toate domeniile relevante pentru deciziile politice privind aderarea la Schengen”, a transmis ambasadorul olandez pentru Europa Liberă.

Ba, mai mult, Roelof van Ees a subliniat că decizia Olandei va ține cont, pe lângă gradul de securizare a frontierelor, și de progresele Bucureștiului în domeniul Justiției și al statului de drept din România.

Ambasadorul a mai adăugat că România trebuie să respecte normele care se referă „atât la implementarea acquis-ului Schengen, cât și la statul de drept (MCV)”.

„Când aceste informații sunt disponibile, trebuie să cântărim acele informații, și la nivel politic. Acest lucru necesită timp”, se mai precizează în răspunsul primit de la Ambasada Olandei.

Legat de ultima precizare că „acest lucru necesită timp”, afirmația pare să mai tempereze optimismul arătat de oficialii de la București, care promit că România poate intra în Schengen încă din decembrie, la următoarea întâlnire a Consiliului Uniunii Europene.

Asta pentru că Roelof van Ees a precizat că o eventuală decizie de aprobare a Olandei pentru aderarea României trebuie să fie acceptată și de parlamentul din Haga, orașul în care sunt sediile instituțiilor guvernamentale și legislative din Țările de Jos.

„Guvernul olandez va solicita aprobarea prealabilă a parlamentului olandez cu privire la o decizie privind aderarea la Schengen”, ne-a răspuns clar Roelof van Ees.

Nicolae Ciucă pentru Bloomberg: ”Suntem pregătiți să devenim membri Schengen”

Precizările ambasadorului opresc entuziasmul lui Nicolae Ciucă, premierul român, care a declarat într-un interviu acordat în luna august pentru Bloomberg că speră România va intra până la sfârșitul anului în Schengen.

„Tot ce am făcut de când a început conflictul arată că suntem pregătiți să devenim membri Schengen. Ne așteptăm cu adevărat ca toți ceilalți lideri ai UE să recunoască tot ceea ce am făcut”, declarase atunci Nicolae Ciucă.

Declarațiile vin în ziua în care premierul Mark Rutte efectuează o vizită în România, unde se va întâlni cu militarii olandezi la Centrul Naţional de Instruire Întrunită „Getica” de la Cincu, împreună cu președintele Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă.

Guvernele statelor UE vor vota în decembrie dacă sunt de acord sau nu acu derarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, după mai bine de zece ani de amânare.

O majoritate clară a deputaților europeni sprijină ridicarea controalelor la frontierele celor două țări și vor vota o rezoluție pe această temă în sesiunea plenară din 17-20 octombrie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
FOTO. Imagini incendiare în costum de baie cu una dintre cele mai frumoase femei din...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Cât scot lunar din buzunare chiriașii din cartierul Primăverii sau Kiseleff, pentru un apartament. Capitala...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
14 copii din Buzău au rămas orfani de tată, după un accident cumplit. Cum s-a...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Șoferii nu mai scapă de închisoare. 10 ani chiar dacă NU ești la volan
Stațiunea de vie pentru pensionari. Este locul ideal din România
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Misterul scufundării superiahtului miliardarilor, investigat de anchetatori. Ce ipoteze se iau în calcul
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
De ce pisicile zgârie mobila din casă?