Un incendiu puternic a transformat în scrum, marți seară, un penthouse de 80 de metri pătrați dintr-un bloc situat în Cartierul Francez din nordul Capitalei, iar Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a sosit intempestiv la fața locului. În timp ce pompierii încercau să stingă focul, întreaga operațiune desfășurându-se cu dificultate din cauza condițiilor dificile de acces, Clotilde Armand a îmbrăcat uniforma de pompier și s-a postat în fața camerelor de luat vederi pentru a oferi declarații.
UPDATE. Clotilde Armand a ținut să-i dea replica lui Lucian Mândruță, insistând că nu are niciun fel de problemă în a primi critici. Mai mult, edilul Sectorului 1 insistă că, dacă a defilat prin fața presei cu un costum de pompier, plus casca de protecție aferentă, nu înseamnă că a recurs la vreun gest de PR politic. Nici vorbă, a fost „obligată”, dă de înțeles Clotilde Armand!
„Lucian Mândruță, vă rog să nu denaturați discuția și ceea ce am scris mai sus. Nu vă faceți că nu înțelegeți. Vă rog. 1. Nu a fost nicio conferință de presă la fața locului. S-au dat declarații; 2. N-am nicio problemă să nu fiți de acord cu mine și accept critica. Atenție! Critica, nu linșajul; 3. Mi se pare o mare problemă să crezi că aceste echipamente te fac ridicol. După logica celor spuse de Dvs. înseamnă că sunteți ridicol fiindcă purtați cască de biciclist”.
Jurnalistul Lucian Mândruță i-a transmis Clotildei Armand, printr-un comentariu postat chiar la explicațiile acesteia, că nu prezența sa a fost marea ”problemă”, ci faptul că le-a vorbit jurnaliștilor îmbrăcată în echipamentul de protecție.
În același timp, Lucian Mândruță a mai bifat o ”problemă” pe care o are primarul Sectorului 1, și anume aceea că nu acceptă niciodată criticile.
”Clotilde, nu accesul acolo în costum de pompier a fost în discuție, ci conferința de presă în care ai rămas în el. Aveau jurnaliștii din jur așa ceva? Nu. Atunci de ce nu ai scos măcar casca? Mie personal mi s-a părut un efort de PR. Și aveam așteptări de substanță, nu de imagine. Nu doar acei jurnaliști au avut sentimentul de cringe. Ci și alții, care au fost alături de tine în multe alte momente.
Faptul că nu poți accepta nicio critică îmi pare de asemenea o problemă. A bon entendeur, salut!”, i-a transmis Lucian Mândruță primarului Sectorului 1 al Capitalei.
Pentru stingerea incendiului au fost mobilizate 20 autospeciale de stingere, patru autoscări, o autospecială de descarcerare și un echipaj SMURD, iar primarul Sectorului 1 a vorbit în fața reporterilor despre ”urbanism ilegal”, insistând în a transmite că nu este absolut deloc vinovată, din moment ce a refuzat să emită ”acest tip de autorizații de construire”.
Flancată de soțul său – care, spre deosebire de ea, nu a purtat nici măcar casca de protecție -, Clotilde Armand a transformat incidentul într-o adevărată conferință de presă, fiind ulterior acuzată că nu a făcut altceva decât să politizeze incendiul și să puncteze la capitolul ”imagine”.
Încercând să răspundă acuzațiilor că a profitat de incident pentru mai câștiga expunere, Clotilde Armand a scris pe pagina sa de Facebook că ”accesul în zona restricționată de pompieri se face doar cu echipament individual de protecție, chiar și pentru Primar”, iar dacă s-a îmbrăcat în pompier, nu înseamnă că și-a făcut PR.
Petre Florin Manole, președintele PSD Sector 1, trage un semnal de alarmă și precizează că 18 grădinițe, 15 școli și 15 licee NU au autorizație de securitate în caz de incendiu. Chiar dacă Clotilde Armand s-a îmbrăcat ”în costum de pompier”, dincolo de toate declarațiile acesteia ar fi ”doar un gol”.
Social-democrații intenționează, de altfel, ca la următoarea ședință de Consiliu Local să o interpeleze pe Clotilde Armand pe această temă, etichetând-o drept ”primarul care nu face”.
”În Sectorul 1, 18 grădinițe, 15 școli și 15 licee NU au autorizație de securitate în caz de incendiu, conform ISU. Dacă o vedeți pe Clotilde Armand în costum de pompier și vorbind pe larg despre legislația privitoare la securitatea la incendii să știți că dincolo de vorbe e un gol. Doamna Armand e primarul care nu face. O singură grădiniță are autorizație ISU – una singură vs 18 care nu au. La fel și peste jumătate dintre școlile gimnaziale și licee.
O problemă veche, ați putea spune, doar că, la rezolvarea acesteia, contribuția doamnei Armand este egală cu zero, la 2 ani de mandat. De exemplu, în 2021 – față de 2020 – niciun progres în Sectorul 1, deși în alte sectoare s-au mai autorizat câteva școli. La următoarea ședință a Consiliului Local o vom interpela pe Clotilde Armand și pe cei responsabili – poate dincolo de discurs public își vor face și treaba”, a scris președintele PSD Sector 1 pe pagina sa de socializare.
La rândul său, Dinu Gheorghe – consilier local PNL la Primăria Sectorului 1 – a notat că singura asemănare a Clotildei Armand cu pompierii este aceea că ”vine în mod pompieristic cu proiecte de HCL”.
Dinu Gheorghe a concluzionat că primarul Sectorului 1 nu a dorit altceva decât să ”dea bine la TV”, motiv pentru care a purtat echipamentul de protecție.
”Singura asemănare a primarului Armand cu pompierii este faptul că vine în mod pompieristic cu proiecte de HCL făcute pe genunchi, pe care vrea mai apoi să i le și votăm.
Clotilde Armand a venit cu soțul său la incendiul din zona Cartierului Francez și, neavând cum să atragă atenția cetățenilor, a cerut o cască și o geacă de la pompieri pentru a da bine la TV. După aceea, a plecat cu recuzita acasă. Doamna Armand, recuzita rămâne întotdeauna la locul filmării!”, a adăugat consilierul local PNL.
Un alt consilier local PNL a cerut demisia primarului Clotilde Armand după ”prestația” de marți seară, considerând că aceasta ”s-a băgat în seamă” și i-a ținut pe pompieri ”din munca lor”.
Daniel-Constantin Ciungu a acuzat-o pe Clotilde Armand că refuză audiențele și nu discută cu nimeni, dar vrea să fie ”recunoscută” de locuitorii sectorului.
”Când pompierii sunt în misiune și au un foc imens de stins, ce faci tu ca primar? Te duci să te bagi în seamă, să îi ții din munca lor și să le iei echipamentul personal necesar luptei contra focului ca să dai tu declarații la presă?!! What?! Dați-vă doamnă demisia! Ați atins culmea penibilului!
P.S. E tragicomic că sunteți invizibilă sectorului pentru că nu primiți nicio audiență și nu discutați cu nimeni, dar vă așteptați să vă recunoască lumea reală din sector, nu trolii plătiți din online”, a scris Daniel Ciungu în mediul online.
Peste 100 de pompieri și 20 de autospeciale au intervenit pentru a stinge incendiul și, din fericire, nu au fost victime. Pompierii s-au confruntat, însă, cu problema străzilor foarte înguste din zonă, accesul mașinilor de intervenție fiind îngreunat. Intervenția pompierilor a fost cu atât mai dificilă cu cât clădirile din cartier sunt construite foarte aproape una de cealaltă.
Daniel Vasile, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență București, a declarat că o astfel de problemă este specifică Bucureștiului, la toate intervențiile înregistrându-se dificultăți în ceea ce privește accesul rapid al pompierilor la focarele de incendiu.
”Alimentarea autospecialelor noastre, cele care au refulat la înălțime, s-a făcut din resurse proprii, adică autospeciale de pompieri cu rezervă mare de apă, dar și din rețeaua de hidranți, atât cât a fost posibil. Străzile sunt înguste sau îngustate de autoturismele care sunt staționate. E o problemă specifică în București, de fiecare dată sunt aceleași probleme”, a spus purtătorul de cuvânt ISU.
Poliţiştii de la Secţia 2 din Bucureşti au deschis un dosar penal pentru distrugere din culpă după incendiul care a izbucnit la o clădire cu cinci etaje de pe Şoseaua Nordului. Cercetările sunt continuate sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, a informat Biroul de presă al Poliţiei Capitalei
Citește și: